ΚΟΜΙΣΙΟΝ: Πρόβλεψη για ανάπτυξη στο σύνολο της ΕΕ – Πρώτη φορά από το 2007

12:21 5/2/2015 - Πηγή: BankWars

Οι χειμερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για πρώτη φορά από το 2007 αναφέρουν ότι όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα καταγράψουν θετικό ρυθμό ανάπτυξης.

Η Κομισιόν αναβαθμίζει μάλιστα τους στόχους ανάπτυξης για την ευρωζώνη στο 1,3% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης στο 1,1%. Το 2016, ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να επιταχυνθεί περαιτέρω στο 1,9%. έναντι προηγούμενης πρόβλεψης στο 1,7%.

«Οι οικονομικές προοπτικές της Ευρώπης είναι λίγο πιο λαμπρές σήμερα από ότι παρουσιάσαμε στις προηγούμενες προβλέψεις μας. Η πτώση των τιμών του πετρελαίου

και το φτηνότερο ευρώ δίνουν μία καλοδεχούμενη ώθηση στην ευρωπαϊκή οικονομία» δηλώσει ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα Οικονομίας, Πιέρ Μοσκοβισί και συμπληρώνει: «Εν τω μεταξύ, το Επενδυτικό Σχέδιο της Κομισιόν και οι πρόσφατες σημαντικές αποφάσεις της ΕΚΤ θα συμβάλουν στη δημιουργία ενός πιο στηρικτικού πλαισίου για μεταρρυθμίσεις και για έξυπνες δημοσιονομικές πολιτικές. Υπάρχει όμως, πολλή και σκληρή δουλειά να γίνει».

Η Κομισιόν, βλέπει ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε αρνητικό έδαφος το πρώτο εξάμηνο του έτους για να ανακάμψει τους επόμενους μήνες και το 2016. Συγκεκριμένα εκτιμά ότι το 2015 ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα μειωθεί κατά 0,1% και πως το 2016 θα αγγίξει το 1,3%. Σε ότι αφορά την ανεργία προβλέπει μείωση στο 11,2% και τονίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας έχουν αρχίσει να «αποδίδουν καρπούς». Σε ότι αφορά τη δημοσιονομική πολιτική, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί στο 2,2% το 2015 και στο 1,9% τον επόμενο χρόνο.

Παρόλα αυτά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει τους κινδύνους. «Η αβεβαιότητα αναφορικά με τους οικονομικούς κινδύνους έχει αυξηθεί…. Κι αυτό οφείλεται στις γεωπολιτικές εντάσεις, τη νέα αστάθεια στις χρηματαγορές και την απόκλιση στη νομισματική πολιτική που ακολουθούν μεγάλες οικονομίες, αλλά και την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Παρατεταμένη περίοδος πολύ χαμηλού ή αρνητικού πληθωρισμού θα ήταν επίσης καταστροφική για την ανάπτυξη» τονίζει η έκθεση της Κομισιόν.

Keywords
Τυχαία Θέματα