“Πνίγονται” στα “κόκκινα” δάνεια οι ευρωτράπεζες – Αυξήθηκαν 100 δισ. ευρώ το τελευταίο έτος!

Στα 1,2 τρισ. ευρώ (1,7 τρισ. δολ.). υπολογίζονται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) που διαθέτουν στο χαρτοφυλάκιο τους οι ευρωπαϊκές τράπεζες.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το CNBC, παρά την αυξημένη αισιοδοξία και τα τελευταία ενθαρρυντικά στοιχεία για ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις ευρωπαϊκές τράπεζες
έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά 100 δισ. ευρώ το τελευταίο έτος.Σημειώνεται πως στο τέλος του 2012, τα κόκκινα δάνεια διαμορφώνονταν στα 1,9 τρισ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο από το 1,09 τρισ. ευρώ το 2011.Η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων οφείλεται κυρίως στις χώρες του Νότου, όπου αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, κυρίως η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα, αλλά και η Ιρλανδία.Ο Chris Skinner, CEO της Balatro και πρόεδρος του Financial Services Club, εξηγεί ότι ο στόχος της διεξαγωγής των stress tests από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, είναι η βελτίωση της εμπιστοσύνης και η συζήτηση γύρω από τα κριτήρια.Ο Richard Thompson, πρόεδρος της PwC, προβλέπει ότι θα συνεχιστεί η άνοδος των επισφαλών δανείων σε ορίζοντα διετίας.«Εν μέσω ενός αβέβαιου οικονομικού κλίματος, είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς μια σημαντική μείωση και πραγματικά εκτιμούμε ότι η άνοδος των NPLsθα συνεχιστεί σε πολλές χώρες τα επόμενα δύο χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά.Την ίδια ώρα, η Ernst & Young, σχολιάζει ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν αρχίσει να μειώνουν σημαντικά την έκθεσή τους NPLs, μέσω πωλήσεων χαρτοφυλακίων.Οι παγκόσμιοι επενδυτές, στρέφουν την προσοχή τους στην Ευρώπη, για καλό σκοπό. Η Roth and Seyarth εκτιμά ότι οι αγορές με τις καλύτερες προοπτικές, είναι αυτές της Βρετανίας, της Ιρλανδίας, της Γερμανίας και της Ισπανίας.«Μακράν, η Ευρώπη αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη ευκαιρία παγκοσμίως», υποστηρίζει ο Lee Millstein, επικεφαλής ευρωπαϊκών και ασιατικών distressed και real estate επενδύσεων στην Cerberus Capital Management.
Keywords
Τυχαία Θέματα