Ο Ευ.Βενιζέλος ψήφισε “ναι” αλλά με δική του πολιτική ατζέντα

Σφοδρή επίθεση κατά των κυβερνητικών χειρισμών και σχεδιασμών, εξαπέλυσε ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ Ευ. Βενιζέλος, από το στόχαστρο του οποίου δεν γλύτωσαν ούτε «ορισμένοι ευρωπαίοι σοσιαλιστές και σοσιαλδημοκράτες που άλλα λένε δημοσίως, άλλα κάνουν ως κυβερνήσεις και άλλα ψηφίζουν στο Eurogroupκαι οι οποίοι ενθαρρύνουν τον απόλυτο τυχοδιωκτισμό του πρωθυπουργού».

Αν και δήλωσε ότι θα ακολουθήσει την απόφαση της πλειοψηφίας της Δημοκρατικής

Συμπαράταξης «για να διαφυλάξω την ενότητα της παράταξης και να εξαντλήσω τις δυνατότητες ενοποίησης ευρύτερων δυνάμεων», όπως είπε, ωστόσο, εξήγησε ότι «αυτή την παροχή την είχαν δεχθεί όλα τα κόμματα» και ότι «το ζητούμενο (για την κυβέρνηση) είναι η δημιουργία της ψευδούς εντύπωσης ότι υπάρχει δήθεν ένα ευρύτερο μέτωπο στήριξης των επιλογών της».

Ο βουλευτής της ΔΗ.ΣΥ. ζήτησε εκλογές ώστε να διαμορφωθεί μια κυβέρνηση ευρύτατης συνεργασίας των δημοκρατικών και φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων «με την συμμετοχή και του ηττημένου ΣΥΡΙΖΑ». «Δεν υπάρχουν συνεργοί και συνένοχοι στην Δημοκρατική Συμπαράταξη και κυρίως σε ό,τι αφορά τον ομιλούντα», ξεκαθάρισε ο κ. Βενιζέλος, εξηγώντας ότι η κυβέρνηση δοκιμάζει δυο σενάρια:

Το πρώτο είναι «τα ψίχουλα του αντιπερισπασμού, κάποια μέτρα εφάπαξ για τους συνταξιούχους που στην συνέχεια θα χάσουν πολύ περισσότερα». «Είναι το δόλωμα για να ψηφιστούν μετά σκληρά μέτρα που συνδέονται με την β’ αξιολόγηση. Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος ανεστάλησαν. Η δεύτερη αξιολόγηση δεν έχει ανασταλεί και θα έρθει να ψηφιστεί από αυτοαπατώμενους βουλευτές», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «το σενάριο αυτό προϋποθέτει ότι θα επιτευχθεί αμέσως ένας συμβιβασμός με τους εταίρους».

Το δεύτερο σενάριο, το «σκληρό σενάριο της ρήξης με εκβιασμό των δημοκρατικών και κοινωνικών θεσμών, μόνο που όλα τώρα είναι επανάληψη και άρα φάρσα», όπως τόνισε, διευκρινίζοντας ότι «δεν αναφέρομαι αναγκαστικά σε ένα νέο δημοψήφισμα αλλά σε μια δημοψηφισματικού χαρακτήρα λογική που θα επιδιώξει να συσπειρώσει ένα λαϊκιστικό μέτωπο».

Ο κ. Βενιζέλος προειδοποίησε ότι «η χώρα δεν πορεύεται πουθενά, δεν έχει προοπτική»: «Βυθιζόμαστε στο μνημόνιο 3 plus γιατί η κυβέρνηση έχασε στην διαπραγμάτευση και από την πλευρά του ΔΝΤ και από την πλευρά των ευρωπαίων εταίρων, διότι συμπιεστήκαμε σε μια διαπραγμάτευση που διεξαγόταν ερήμην μας και ήδη έχουμε δεσμευτεί σε μνημόνιο επ’ αόριστον μετά το 2108, σε ένα μνημόνιο 4, χωρίς εξασφαλισμένη χρηματοδότηση».

Επίσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν έχει στρατηγική, εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας» και δήλωσε ότι δεν είναι καθόλου ήσυχος ότι «κάποιοι δεν θα εμπλέξουν θέματα μείζονος εθνικής σημασίας, όπως το Κυπριακό, καθιστώντας τα συμπλήρωμα ενός τεχνητού σκηνικού ρήξης».

Keywords
Τυχαία Θέματα