Ο Αμερικάνος πρέσβης παίρνει θέση: Ελάφρυνση χρέους αλλά και μεταρρυθμίσεις

«Η θέση των ΗΠΑ δεν έχει αλλάξει. Έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι η Ελλάδα χρειάζεται σημαντική ελάφρυνση του χρέους και πρέπει να συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να επιστρέψει στην ανάπτυξη» αναφέρει σήμερα Μ. Πέμπτη ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Ντέιβιντ Πιρς.

«Έχουμε επίσης δηλώσει επανειλημμένα την στήριξή μας στη θέση του ΔΝΤ

το οποίο καλεί τους Έλληνες να προχωρήσουν στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις καθώς και για την ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους. Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε την Ευρώπη, το ΔΝΤ, και την Ελλάδα να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να συμφωνήσουν σε ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα σε εύθετο χρόνο», καταλήγει στην ανακοίνωσή του.

Πόντιος Πιλάτος οι ΗΠΑ – Στηρίζουν ΔΝΤ και καλούν Ελλάδα για μέτρα και ΕΕ για ελάφρυνση χρέους28/04/2016

Στο πλευρό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην αντιπαράθεσή του με τους Ευρωπαίους και την Ελλάδα φαίνεται να τάσσονται οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως προκύπτει από δηλώσεις που έκανε ο αμερικανός υφυπουργός Οικονομικών για διεθνή οικονομικά ζητήματα, Νέιθαν Σιτς.

Μιλώντας ενώπιον επιτροπής του Κογκρέσου, ο κ. Σιτς σημείωσε πως το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ στηρίζει τη θέση του ΔΝΤ ότι η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει βαθιές μεταρρυθμίσεις αλλά και ότι οι ευρωπαίοι εταίροι πρέπει από την πλευρά τους να δεχτούν ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.Ο κ. Σιτς ανέφερε ότι οι Έλληνες έχουν κάνει πρόοδο τα τελευταία πέντε χρόνια, όμως ακόμη υπάρχει δουλειά που πρέπει και είναι σημαντικό να γίνει.

Δεν θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει τον μηχανισμό εξαιρετικής πρόσβασης του ΔΝΤ η Ελλάδα, ούτως ώστε να αντλήσει δανεικά εκτός αν υλοποιήσει τους όρους του Ταμείου, δήλωσε.

“Η βασική μου θέση είναι ότι το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι θα συμμετέχει σε ένα ελληνικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση μόνο αν είναι πεπεισμένο ότι το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων είναι σημαντικό και οι ελληνικές αρχές το πιστεύουν και δεσμεύονται από αυτό. Αυτή είναι η πρώτη προϋπόθεση που έχει ξεκαθαρίσει το ΔΝΤ, ότι το πρόγραμμα θα είναι αξιόλογο. Οι Έλληνες έχουν κάνει πρόοδο τα τελευταία πέντε χρόνια αλλά υπάρχει ακόμη δουλειά να κάνουν και είναι σημαντικό να την κάνουν”, υπογράμμισε ο κ. Νέιθαν Σιτς.

Απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή εάν μπορείτε να μας διαβεβαιώσετε ότι δεν θα έχουν πρόσβαση (οι Ελληνες) στο μηχανισμό εξαιρετικής πρόσβασης, ο Αμερικανός υφυπουργός απάντησε:

“Ναι, και η δεύτερη προϋπόθεση αναφέρεται συγκεκριμένα σε αυτό που λέτε, ότι το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι θα προσφέρει πόρους στους Ελληνες μόνο αν το πρόγραμμα συνοδεύεται από σημαντική ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλαδας, ώστε να διασφαλίσει ότι η βιωσιμότητα του χρέους ικανοποιείται. Η θέση του ΔΝΤ να ζητά ένα αξιόπιστο πρόγραμμα και να συμμετέχει μόνο αν υπάρχει σημαντική ελάφρυνση του χρέους υποστηρίζεται πάρα πολύ από το υπουργείο Οικονομικών” επισήμανε.

Ερωτηθείς για την ένταση στις σχέσεις του ταμείου και την ελληνικής κυβέρνησης και ειδικά για την υποκλοπή της συνομιλίας του Πολ Τόμσεν με την Ντέλια Βελκουλέσκου και την Ιβα Πέτροβα, ο κ. Σιτς απάντησε ότι η συζήτηση ήταν ιδιωτική και οπωσδήποτε έπρεπε να παραμείνει ιδιωτική, και ως μέτοχος του διεθνούς οργανισμού οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται γι’ αυτό.

Ο Αμερικανός υφυπουργός δήλωσε άγνοια για το πως έχει χειρισθεί το ΔΝΤ εσωτερικά το θέμα, και συμμερίσθηκε την εκτίμηση των ΜΜΕ ότι η πηγή της διαρροής δεν ήταν το Ταμείο. Αναφορικά με αυτήν καθ’ αυτήν τη συνομιλία, δήλωσε ότι το ΔΝΤ υπογράμμιζε ουσιαστικά τα εξής:

Πρώτον, να συνεχίσουν οι Ελληνες την εφαρμογή του προγράμματος και δεύτερον, για να υπάρξει η ελάφρυνση οι Γερμανικές Αρχές είναι εκείνες που είναι περισσότερο απρόθυμες να το θέσουν στο τραπέζι. “Αυτά είναι τα δύο μέρη με τα οποία διαπραγματεύεται το ΔΝΤ”, τόνισε χαρακτηριστικά

Keywords
Τυχαία Θέματα