Το Άγιο Φως στην Αθήνα από τα Ιεροσόλυμα με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος

Προσγειώθηλε λίγο μετά τις 8 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου το αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας το οποίο μεταφέρει το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα στην Αθήνα.

Η υποδοχή του Αναστάσιμου Φωτός έγινε με τιμές αρχηγού κράτους.

Το Άγιο Φως μεταφέρθηκε στην Αθήνα από αποστολή της οποίας προΐσταται ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ενώ στην αποστολή συμμετείχε και η υφυπουργός

παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Στην υποδοχή του Αγίου Φωτός την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Το Αγιο Φως θα μεταφερθεί στο Μετόχι του Παναγίου Τάφου στην Πλάκα, ενώ με ειδικές πτήσεις της Aegean και της Olympic Air θα μεταφερθεί σε 17 προορισμούς, σε Αιγαίο, Ιόνιο, Κεντρική και Ανατολική Ελλάδα.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΑΜΑΝΑΤΙΔΗ

«Για άλλη μία φορά, η πίστη όλων των Ορθόδοξων Χριστιανών ενισχύεται με την ευλογία και την πνευματική Του δύναμη. Νίκη της ελπίδας και της αισιοδοξίας και ευθύνη δική μας, για να την μετατρέψουμε σε δύναμη δημιουργικότητας στον αγώνα που δίνουμε όλοι για την αναγέννηση της πατρίδας μας», ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης.

«Με την μέριμνα της ελληνικής Κυβέρνησης, το Άγιο Φως θα μεταφερθεί στην Αθήνα και από εκεί θα παραληφθεί από όλες τις ιερές Μητροπόλεις, ώστε να φέρει σε όλους το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης.

»Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά σε όλους!»

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος, το Embraer-209 της Πολεμικής Αεροπορίας θα γίνει η μεταφορά του Αγίου Φωτός από τα Ιεροσόλυμα. Αναχώρησε στις 7.00 π.μ. η ελληνική αντιπροσωπεία, η οποία θα παραστεί στην Τελετή. Η άφιξη της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Διεθνή Αερολιμένα “Ελ.Βενιζέλος” στην Αθήνα υπολογίζεται στις 18.00 και στο Διεθνή Αερολιμένα “Μακεδονία” στη Θεσσαλονίκη στις 21.00.

Η ελληνική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον Υφυπουργό Εξωτερικών, Γιάννη Αμανατίδη και τους: Όλγα Γεροβασίλη, Κυβερνητική Εκπρόσωπο, Αθανάσιο Μπούρα, Βουλευτή – Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας, Ανδρέα Μιχαηλίδη, Βουλευτή -Υπεύθυνο της Βουλής των Ελλήνων στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας, Λευτέρη Κρέτσο, Γενικό Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, τον Εκπρόσωπο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτας, κ.κ. Θεολόγο και τον Έξαρχο του Παναγίου Τάφου στην Ελλάδα, Αρχιμανδρίτη Δαμιανό θα μεταβεί στον Ναό της Αναστάσεως για την Τελετή Αφής του Αγίου Φωτός και θα το μεταφέρει στην Ελλάδα.

Η ΤΕΛΕΤΗ ΣΤΑ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ

Στις 12 το μεσημέρι θα τελεστεί στον Πανάγιο Τάφο στην Ιερουσαλήμ η αφή του Αγίου Φωτός, που συμβολίζει τη νίκη της ζωής επί του θανάτου.

Η μοναδική αυτή τελετή και παράλληλα αποκλειστικό προνόμιο του Ορθόδοξου Πατριάρχη Ιεροσολύμων πραγματοποιείται το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου.

Η τελετή αρχίζει με την είσοδο του Πατριάρχη στον Ναό, συνοδευόμενου από αρχιερείς, ιερείς και διακόνους.

Ακολουθεί η Ιερή Λιτανεία και η αποσφράγιση του Πανάγιου Τάφου, ο οποίος, σύμφωνα με την παράδοση, μία ημέρα πριν, έχει ελεγχθεί και σφραγιστεί με βουλοκέρι.

Τότε, ο Πατριάρχης βγάζει την αρχιερατική στολή του και μένει μόνο με το λευκό στιχάριο, παίρνει τους σβηστούς πυρσούς και εισέρχεται στο Ιερό Κουβούκλιο.

Όλα τα καντήλια στο κτιριακό συγκρότημα του Ναού της Αναστάσεως είναι σβηστά. Ο Πατριάρχης προσεύχεται στο εσωτερικό του Πανάγιου Τάφου. Χέρια απλώνονται από παντού και μέσα σε λίγα λεπτά ο Ναός γεμίζει από φλόγες που «προχωρούν» μέχρι να καλύψουν όλο τον χώρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα