Μητσοτάκης: «Ηθικά σωστή» η απόφαση στήριξης της Ουκρανίας – Δεν θα εμπλακούμε στον πόλεμο

20:12 3/3/2022 - Πηγή: BankWars

«Ηθικά σωστή» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός την απόφαση της Ελλάδας να αποστείλει αμυντική βοήθεια στην Ουκρανία σε συνέντευξή του στον Alpha. Όπως επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πράξαμε το σωστό, όπως τελικά έπραξε το σωστό η μεγαλύτερη πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών. «Δεν θα εμπλακούμε στον πόλεμο» ξεκαθάρισε πάντως ο πρωθυπουργός.

«Τον πόλεμο αυτόν δεν τον θέλαμε, δεν τον ήθελε η Δύση, η ΕΕ, το ΝΑΤΟ.

Τον επέλεξε ο Πούτιν και αυτός θα πληρώσει τις συνέπειες, και δυστυχώς θα τις πληρώσει και ο ρωσικός λαός. Οι κυρώσεις γονατίζουν ήδη τη ρωσική οικονομία και θα θιγούν οι πιο αδύναμοι» επισήμανε.

«Στο ζήτημα αυτό η Ρωσία έχει επιλέξει τακτική βίαιων βομβαρδισμών που δυστυχώς θα σημαίνει και αμάχων. Η Ελλάδα δεν έχει αυτή τη στιγμή στο ανώτατο επίπεδο επικοινωνία με τη Ρωσία» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Είναι σημαντικό να υπάρξει εκεχειρία. Το κατεπείγον είναι να προστατεύσουμε τους αμάχους» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Σημείωσε ότι κανείς δεν περίμενε ότι ο Πρόεδρος Πούτιν θα έπαιρνε την απόφαση να εισβάλει στην Ουκρανία. «Δεν το περιμέναμε γιατί πραγματικά είμαστε μπροστά σε ένα νέο κόσμο. Αποτελεί την αναίρεση του καθεστώτος ειρήνης και ασφάλειας. Μιλάμε για ένα νέο ψυχρό πόλεμο για τον οποίο κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πώς θα τελειώσει. Ο Πούτιν επέλεξε να επιβάλλει το δικό του τρόπο ζωής σε μια άλλη χώρα. Αφορά αυτό όλους μας και γι’ αυτό υπήρξε αυτή η καθολική αντίδραση».

«Αναφέρομαι στον πρόεδρο Πούτιν και όχι στη Ρωσία γιατί πιστεύω ότι η πλειοψηφία του ρωσικού λαού δεν ήθελε αυτόν τον πόλεμο. Σήμερα πολιορκείται η Μαριούπολη. Συντελείται ανθρωπιστική καταστροφή. Απολύτως επιβεβλημένο να σταματήσουν τώρα οι εχθροπραξίες. Η Ρωσία σήμερα είναι παγκόσμια απομονωμένη. Είδατε το ψήφισμα στον ΟΗΕ» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει στη σύγκληση Συμβουλίων Πολιτικών Αρχηγών, καθώς δεν θεωρεί ότι προσφέρουν κάτι.

Ο πρωθυπουργός απηύθυνε «συγχαρητήρια στους δημοσιογράφος που καλύπτουν αυτόν τον πόλεμο». «Υπήρχε στοιχειώδης επικοινωνία με τους Ρώσους ότι αναχωρούσε κονβόι αυτοκινήτων. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν κινδυνεύουν δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί ελληνικής καταγωγής».

Ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των Ουκρανών ελληνικής καταγωγής επέλεξαν να μείνουν στον τόπο τους. Ισχύει και για την Οδησσό και για την περιοχή της Μαριούπολης. Πιθανώς αυτό στη συνέχεια να αλλάξει από τη στιγμή που η περιοχή καθίσταται εμπόλεμη ζώνη».

Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα γίνουν οι κυβερνητικές ανακοινώσεις αναφορικά με το έκτακτο βοήθημα που θα δοθεί στους αδύναμους, πολίτες προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια στη δεδομένη χρονική συγκυρία. «Θα υπάρχουν εξαγγελίες, εντός του Μαρτίου όταν θα ξέρουμε πόσο δημοσιονομικό χώρο μπορούμε να δημιουργήσουμε», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης

«Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου να στηρίξω νοικοκυριά και επιχειρήσεις»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ότι αφορά την ακρίβεια, ανέφερε ότι «όλοι καταλαβαίνουν ότι μιλάμε για οικονομικό πρόβλημα εισαγόμενο. Παγκόσμιο πρόβλημα και η ακρίβεια, παγκόσμιο φαινόμενο. Θα υποστούμε στην Ελλάδα συνέπειες. Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου να στηρίξω νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Όταν μιλάμε για τέτοιου είδους αναταραχές, δεν μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε μόνοι μας», είπε με έμφαση.

«Επιδότηση λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας πρωτίστως. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Και του φυσικού αερίου», δήλωσε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην οικονομία και στα θέματα της ενέργειας.

«Πολιτικές στήριξης διαθέσιμου εισοδήματος θα συνεχιστούν με όλους τους τρόπους. Ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί από τον επόμενο μήνα. Θα υπάρχει μία ακόμα σίγουρα έκτακτη στήριξη συμπολιτών μας που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη.

Μεγάλη δημοσιονομική επίπτωση, μικρό όφελος στην τελική τιμή της βενζίνης η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Προτιμώ από το να έχουν όλοι μικρό όφελος, να χρησιμοποιήσω το χώρο αυτόν για αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Χρειάζεται και ευρωπαϊκή γραμμή άμυνας, σημείωσε ο πρωθυπουργός. «Δεν ξέρω τι μορφή θα πάρει. Η κρίση αφορά όλες τις ευρωπαϊκές χώρες», συμπλήρωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης, χαρακτήρισε μονόδρομο τις ΑΠΕ. «Όσο πιο γρήγορα, τόσο καλύτερα. Δίνουμε δυνατότητα στις επιχειρήσεις να συνδέσουν φωτοβολταϊκά. Το φυσικό αέριο ήταν πάντα μεταβατικό καύσιμο. Θα χρειαστούμε φυσικό αέριο. Θα μειώσουμε την εξάρτησή μας από το ρωσικό. Με LNG. Αυτή είναι η διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσουμε και να κάνουμε την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο», επεσήμανε.

«Ο λιγνίτης εξακολουθεί να είναι πανάκριβος. Δεν είναι η λύση στο πρόβλημά μας. Η απολιγνιτοποίηση ήταν σε ένα βαθμό δρομολογημένη από την προηγούμενη κυβέρνηση. Αν δεν είχαμε καθόλου φυσικό αέριο από τη Ρωσία θα χρησιμοποιούσαμε το λιγνίτη εφεδρικά. Όμως αυτή τη στιγμή ο λιγνίτης δεν είναι λύση στο πρόβλημα και πάντως δεν είναι λύση στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης με τον Ερντογάν

Το ενδεχόμενο συνάντησης με τον κ. Ερντογάν “είναι ανοιχτό ανά πάσα στιγμή, πόσο μάλλον τώρα” δήλωσε ο Πρωθυπουργός, εκτιμώντας ότι “δεν θα έρθει ξαφνικά μια άνοιξη και θα ξεπεράσουμε τις διαφορές μας”, αλλά θα βοηθούσε να μειωθεί η ένταση.

Ο Πρωθυπουργός εκτίμησε ότι ο Ερντογάν θα εγκαταλείψει τα αναθεωρητικά του σχέδια, μετά τη σφοδρή αντίσταση της Δύσης στη ρωσική εισβολή στη Ουκρανία.

“Ο αναθεωρητισμός ή η προβολή αυτοκρατορικών φιλοδοξιών δεν είναι σήμερα δημοφιλής πολιτική. Και η ταύτιση με τον Πούτιν κατατάσσει σε μια συνομοταξία ηγετών που δεν τον καθιστά δημοφιλή. Πιστεύω ότι η Τουρκία θα αναθεωρήσει”, εκτίμησε ο κ. Μητσοτάκης, καλώντας την Άγκυρα να σταματήσει τη ρητορική για αποστρατικοποίηση των νησιών και την αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους.

“Οχι” σε πρόωρες εκλογές

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε εκ νέου τα σενάρια πρόωρων εκλογών, θέτοντας πάντως ξεκάθαρα το δίλημμα της κάλπης, όταν θα στηθούν, όπως είπε, στο τέλος της τετραετίας: “Σταθερότητα ή περιπέτειες”.

“Η κυβέρνηση είναι σταθερή. Δεν βλέπω κανένα λόγο να αλλάξω το σκεπτικό μου. Αν αυτή η κρίση ήταν πριν από τέσσερα χρόνια θα ήταν υπουργός Άμυνας ο κ. Καμμένος που σήμερα κάνει like στις αναρτήσεις της ρωσικής πρεσβείας”.

Keywords
Τυχαία Θέματα