ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ: “Φωτιές” στο ΠΑΣΟΚ ανάβει το πόρισμα της Προανακριτικής που “βλέπει” κακουργήματα Παπακωνσταντίνου

09:13 4/7/2013 - Πηγή: BankWars

Μεγάλο εσωκομματικό πρόβλημα στο ΠΑΣΟΚ δημιουργεί το πόρισμα της Προανακρτικής Επιτροπής της Βουλής για την λίστα Λαγκάρντ που υπογράφουν ΝΔ – ΠΑΣΟΚΔΗΜΑΡ και με το οποίο ζητείται η παραπομπή του πρώην υπουργού οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου σε ειδικό δικαστήριο

για δύο κακουργήματα.

«Υπάρχει όμως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ που θα βάλει την υπογραφή του στο Πόρισμα του ”Πρώτου Αίσχους” κατά του Παπακωνσταντίνου;», ήταν το σχόλιο κύκλων που πρόσκεινται στον πρώην πρωθυπουργό, σύμφωνα με ρεπορτάζ του iefimerida.

ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ: Παραπομπή Παπακωνσταντίνου για τρία αδικήματα – Το πόρισμα της πλειοψηφίας

Την παραπομπή του Γ. Παπακωνσταντίνου για τρία αδικήματα, δύο σε βαθμό κακουργήματος και ένα σε βαθμό πλημμελήματος, προτείνει η πλειοψηφία της Προκαταρκτικής Επιτροπής για την λίστα Λαγκάρντ.

Συγκεκριμένα τα αδικήματα αυτά είναι:
- νόθευση (άρθ. 242&1-2-3 Π.Κ.) σε βαθμό κακουργήματος
- απιστία σχετικά με την υπηρεσία (άρθ. 256 Π.Κ.) σε βαθμό κακουργήματος
- παράβαση καθήκοντος (άρθ. 259 Π.Κ) σε βαθμό πλημμελήματος

Στο πόρισμα που υπογράφουν οι επτά βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. εκτιμούν πως δεν έχει επέλθει παραγραφή τονίζοντας ότι «οι αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις, δεν μπορούν να λειτουργήσουν ως «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» για τις όποιες ποινικές ευθύνες των μελών της Κυβέρνησης».

Όπως υπογραμμίζουν, «είναι πολιτικά, νομικά και επιστημονικά πέραν κάθε υπερβολής να θεωρηθεί ότι έχει παρέλθει η αποσβεστική προθεσμία, που προβλέπει το άρθρο 86&3 του Συντάγματος, αν δεν προκύψει Βουλή, που να περιλαμβάνει δύο τουλάχιστον τακτικές συνόδους».

Αντιδρά ο ΣΥΡΙΖΑ

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – μέλη της Επιτροπής, Ζ. Κωνσταντοπούλου, Θ. Δρίτσας και Στ. Κοντονής, προέβησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στον πρόεδρο της Βουλής.

Σύμφωνα με τους βουλευτές, περιέγραψαν στον κ. Μεϊμαράκη τη διαδικασία που ακολουθήθηκε με την κατάθεση πορίσματος από την πλευρά της πλειοψηφίας χωρίς να υπάρξει διαβούλευση.

Αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι να γίνει κανονική διάσκεψη για το πόρισμα προκειμένου να μην υπάρχει αμφισβήτηση της διαδικασίας.

Ο πρόεδρος της Βουλής επιφυλάχθηκε για να απαντήσει στο αίτημα.

Πόρισμα και από ΚΚΕ

Ποινικές ευθύνες στον Γ. Παπακωνσταντίνου για τρία αδικήματα και πολιτικές ευθύνες στους Γ. Παπανδρέου και Ε. Βενιζέλο, καταλογίζει το πόρισμα του ΚΚΕ για την λίστα Λαγκάρντ.

Το πόρισμα υπογράφει ο Βουλευτής Σπ. Χαλβατζής και κατατίθεται στη Γραμματεία της Προκαταρκτικής Επιτροπής, καθώς δεν μπόρεσε να το καταθέσει κατά την διάρκεια της συνεδρίασης.

Σύμφωνα με το Κομμουνιστικό Κόμμα «έχουν προκύψει ενδείξεις και χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης» για τα παρακάτω αδικήματα για τον Γ. Παπακωνσταντίνου:

1) Το αδίκημα της νόθευσης εγγράφου με κακουργηματική μορφή (άρθρο 242 παρ 2 και 3 του ΠΚ).

2) Το αδίκημα της απιστίας σχετικά με την υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος (άρθρο 256 παρ. 1γ στοιχεία αα και ββ του ΠΚ).

3) Το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος (άρθρο 259 του ΠΚ).

Νωρίτερα μεταδίδαμε:

Αυλαία στην προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ πέφτει σήμερα, με την κατάθεση του πορίσματος και των πορισματικών εκθέσεων των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Θα ακολουθήσει η συζήτηση στην Ολομέλεια, πιθανότατα την ερχόμενη Τρίτη 9 Ιουλίου, οπότε και θα κριθεί η παραπομπή ή όχι του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο Δικαστικό Συμβούλιο.

Χθες, αντέδρασαν στο κλείσιμο των εργασιών της προανακριτικής επιτροπής οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στην Επιτροπή, Θοδωρής Δρίτσας, Σταύρος Κοντονής και Ζωή Κωνσταντοπούλου, που κατέθεσαν διάβημα διαμαρτυρίας για το θέμα προς τον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

Keywords
Τυχαία Θέματα