Πολιτική συμφωνία μέχρι τη Δευτέρα – Τι προτείνει η κυβέρνηση στην Τρόικα

07:33 4/7/2013 - Πηγή: BankWars

[UPD] Οι τρόποι για τη μείωση του δημοσιονομικού κενού της διετίας 2013-2014 συζητήθηκαν στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους εκπροσώπους της Τρόικας.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου μετά την σύσκεψη, ο υπουργός οικονομικων Γ. Στουρνάρας δηλωσε πως υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα και αναμένεται πολιτική συμφωνία

εως την Δευτέρα. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Μητσοτάκης που επίσης συμμετείχε στην σύσκεψη, δήλωσε πως δεν θα υπάρξει αύξηση του αριθμού των απολύσεων στο δημόσιο.

Ακολούθησε συνάντηση των εκπροσώπων της τρόικας με τον υπουργό εσωτερικών Γ. Μιχελάκη σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Οι προτάσεις της κυβέρνησης

Πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφέρουν ότι οι συζητήσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο, ενώ η «μάχη» δίνεται για να πεισθεί η τρόικα ότι οι μετατάξεις δημοσίων υπαλλήλων, π.χ. εκπαιδευτικών από την δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, μπορούν να ενταχθούν στο πλαίσιο της κινητικότητας.

Επίσης, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η ελληνική πλευρά έθεσε στο τραπέζι και το ενδεχόμενο μείωσης του χρόνου διαθεσιμότητας από 12 μήνες στους εννέα ή τους έξι ως αντιστάθμισμα στην παράταση για την κινητικότητα, που ζητά από την τρόικα.

Συγκεκριμένα, κατά τη σημερινή συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου με την τρόικα -και προκειμένου το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης να εξασφαλίσει την παράταση για υπαγωγή 12.500 υπαλλήλων σε κινητικότητα έως τα τέλη Σεπτεμβρίου- προτάθηκε από το υπουργείο να υπάρξει ανάλογη με την καθυστέρηση μείωση του χρόνου παραμονής των υπαλλήλων στη διαθεσιμότητα.

Αυτό σημαίνει ότι προτείνεται οι 12.500 υπάλληλοι, που θα υπαχθούν σε κινητικότητα, να μην πληρωθούν με το 75% του μισθού τους το ανώτερο για 12 μήνες, όπως ορίζεται από τη νομοθεσία, αλλά για μικρότερο χρονικό διάστημα.

Μετά το πέρας του καθορισμένου χρονικού διαστήματος, οι υπάλληλοι ή θα έχουν μεταταχθεί ή θα απολυθούν.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης κρίνει ότι η πρότασή του συνιστά ισχυρό μοχλό πίεσης προς την ελληνική δημόσια διοίκηση, ώστε να πιεσθεί και να επισπεύσει τις διαδικασίες για τις μετακινήσεις των υπαλλήλων. Πίεση, που μοιάζει επιβεβλημένη, δεδομένου ότι οι πρώτοι 2.000 υπάλληλοι που είχαν βγει σε διαθεσιμότητα πέρυσι το Νοέμβριο, μόλις πρόσφατα μετακινήθηκαν στις νέες τους θέσεις.

Δεν τα βρήκαν Μητσοτάκης – τρόικα για την κινητικότητα – Νέα συνάντηση αύριο

Άκαρπη ήταν και η τρίτη συνάντηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη με την τρόικα για το μεγάλο αγκάθι της κινητικότητας στο Δημόσιο. Δεδομένη πρέπει να θεωρείται και νέα συνάντηση της τρόικας με τον κ. Μητσοτάκη, πιθανότατα αύριο, Παρασκευή.

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν από ελληνικής πλευράς στο να πεισθεί η τρόικα ότι οι μετατάξεις δημοσίων υπαλλήλων, π.χ. εκπαιδευτικών από την δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, μπορούν να ενταχθούν στο πλαίσιο της κινητικότητας.

Επίσης, η ελληνική πλευρά έθεσε στο τραπέζι και το ενδεχόμενο μείωση του χρόνου διαθεσιμότητας από 12 μήνες στους εννέα ή τους έξι.

Νωρίτερα το Bank Wars μετέδιδε:

Ο Πρωθυπουργός αναλαμβάνει να …καλμάρει την τρόικα

Κορυφαίος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου ανέφερε τα ξημερώματα ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Η Ελλάδα προσδοκά από το Eurogroup να λάβει τη δόση η οποία θα είναι τέτοια που «θα ικανοποιεί τις ανάγκες μας», αφήνοντας έτσι ανοιχτό να δοθεί η δόση με δόσεις. Ο πρωθυπουργός θα διαπραγματευτεί για όλα» ανέφερε η ίδια πηγή.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, κανένα θέμα δεν έχει «κλείσει», αλλά οι δύο πλευρές συγκλίνουν σε μεγάλο βαθμό στο δημοσιονομικό κενό του 1 δισ. ευρώ για το 2013 και του άλλου 1 δισ. ευρώ για το 2014. Η Κυριακή θεωρείται η καταληκτική ημερομηνία για τις διαπραγματεύσεις.

Σήμερα αναμένεται συνάντηση των επικεφαλής της τρόικας με τον πρωθυπουργό, αλλά και με τους υπουργούς Γιάννη Στουρνάρα, Κυριάκο Μητσοτάκη και Γιάννη Μιχελάκη στα υπουργεία Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών.

ΟΙ ΧΘΕΣΙΝΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Συμφωνούν σε όλα πλην κινητικότητας

Η Ελλάδα αναμένει συμφωνία σε όλα τα θέματα με την τρόικα, εκτός από το ζήτημα της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών.

Ο αξιωματούχος, σύμφωνα με το Reuters, είπε ότι στο ακραίο σενάριο καθυστέρησης της οικονομικής βοήθειας, η χώρα μπορεί να προχωρήσει σε αυξημένες εκδόσεις εντόκων γραμματίων.

«Δεν θα είναι και το τέλος του κόσμου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Θα αναγκαστούμε να κάνουμε αυξημένη έκδοση εντόκων γραμματίων, θα καθυστερήσουμε τις πληρωμές των ληξιπρόθεσμων και ίσως μας οδηγήσει και σε άλλες περικοπές πληρωμών», πρόσθεσε.

Απειλούν να “παγώσουν” τη δόση

Αξιωματούχοι της Κομισιόν τόνισαν ότι αναμένουν συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την Τρόικα μέχρι την Παρασκευή, ενώ υπογράμμισαν ότι προς το παρόν, δεν υπάρχει καμία απόφαση για τμηματική καταβολή της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Ωστόσο προειδοποιούν ότι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, τότε δεν πρόκειται να εκταμιευθεί η δόση. Παράλληλα σημειώνουν ότι το σύνολο της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ δεν είναι απαραίτητο για την Ελλάδα τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

Σύμφωνα με σημερινό τηλεγράφημα του Reuters, το οποίο επικαλείται ανώτερο αξιωματούχο της Ευρωζώνης που όμως δεν κατονομάζει, οι διεθνείς πιστωτές μπορεί να παγώσουν εκτάκτως τη χρηματοδότηση προς την Ελλάδα, εάν η Αθήνα δεν κατορθώσει να τους πείσει ότι βρίσκεται σε τροχιά επίτευξης των μεταρρυθμιστικών της στόχων.

“Εάν δεν ολοκληρώσουμε αυτήν την αξιολόγηση δεν βλέπω καμία χρηματοδότηση προς την Ελλάδα στη διάρκεια του επομένου τριμήνου” δήλωσε προς εκπροσώπους του Τύπου ο συγκεκριμένος αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να αποφασίσουν επί του ζητήματος την Δευτέρα, κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup, αλλά σύμφωνα με τον αξιωματούχο δεν είναι πιθανό να καθυστερήσουν τις πληρωμές Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ χαρακτήρισε αστείο το όλο θέμα επισημαίνοντας ότι έχει κλείσει από χθες με τη δήλωση του εκπροσώπου της Κομισιόν.

ΤΡΟΪΚΑ: Νέο ραντεβού σήμερα στο ΥΠΟΙΚ που τρέχει και …δεν φτάνει

Σε εξέλιξη βρίσκεται η νέα συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα, με στόχο την συμφωνία ώστε να κλείσουν τα “ανοικτά μέτωπα” και να ανοίξει ο δρόμος εκταμίευσης της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα.

Πρόκειται για πραγματικό …αγώνα δρόμου καθώς έως την Κυριακή θα πρέπει να τα έχουν βρει κυβέρνηση και τρόικα, ώστε στο Eurogroup της Δευτέρας να υπάρχει μια βάση συζήτησης του αναθεωρημένου Μνημονίου και κατ’ επέκταση της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ. Ανοικτό παραμένει ακόμη το ενδεχόμενο η δόση να μην καταβληθεί ολόκληρη αλλά τμηματικά ανάλογα με την υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων.

Νέα συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας σχετικά με το θέμα των 4.000 απολύσεων και την κινητικότητα 25.000 υπαλλήλων έως το τέλος του χρόνου θα έχει σήμερα και η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ

Eκτός από το ζήτημα των απολύσεων και της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων που θα τεθεί σήμερα επί τάπητος ανοικτό παραμένει και το δημοσιονομικό κενό ύψους 1,2 δισ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ.

Ανοικτό παραμένει το θέμα της φορολογίας στα ακίνητα με την τρόικα, μολονότι διατηρεί επιφυλάξεις για την ικανότητα του εισπρακτικού μηχανισμού, να συζητά το σχέδιο για τον ενιαίο φόρο από το 2014 αλλά με υψηλότερους συντελεστές.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαπραγμάτευση και για την κάλυψη της τρύπας στα ασφαλιστικά ταμεία με την πλευρά των δανειστών να πιέζει για την επιβολή εισφοράς 2 τοις χιλίοις στις επιχειρήσεις υπέρ του ΟΑΕΕ.

ΝΤΑΪΣΕΛΜΠΛΟΥΜ: Θα δούμε εναλλακτικές αν οι κεντρικές τράπεζες δεν μετακυλήσουν τα ελληνικά ομόλογα

Η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει χρηματοδοτικό κενό, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γ. Ντάισελμπλουμ, ενώ υπογραμμίζει πως «θα εξετάσουμε εναλλακτικές εάν οι κεντρικές τράπεζες δεν μετακυλήσουν τα ελληνικά ομόλογα».

Keywords
τροικα, νεα κυβερνηση, δευτερα, κυβερνηση, τελος του κοσμου, σαμαρας, στουρναρας, βενιζελος, μεταταξεις, σημαίνει, νέα, ελλαδα, reuters, αθηνα, υπουργοι, απε-μπε, μνημονιο, εοπυυ, οαεε, τραπεζες, κινηση στους δρομους, υπουργειο εσωτερικων, παραταση φορολογικων δηλωσεων, απολυσεις στο δημοσιο, εκτακτη εισφορα, εισφορα αλληλεγγυης, τελος ακινητων, μειωση μισθων, φορολογια 2013, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, αξιολογηση, ημερομήνια, το θεμα, ακινητα, ηγεσια, θεμα, ομολογα, πιεση, πλαισιο, σημερινη, reuters, αυξηση, απε, απε-μπε, ασφαλιστικα ταμεια, βρισκεται, δευτεροβαθμια, διαστημα, δημοσιο, δηλωση, δηλωσεις, διοικηση, δοθει, δρομος, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκπαιδευση, εξελιξη, εξι, εσωτερικων, ζητα, ιδια, ιδιο, εκδοσεις, μαξιμου, μηνες, μητσοτακης, μειωση, μπε, ξημερωματα, πηγη, ραντεβου, σεναριο, σχεδιο, τριτη, υλοποιηση, ελληνικα, εννεα, χωρα, υπουργειο, κυριακου, κυριακη, μοιαζει, πηγες, σημαίνει, θεματα, θεσεις
Τυχαία Θέματα