Κάμερον: Τέσσερις όροι για να παραμείνει η Βρετανία στην Ε.Ε. – Κομισιόν: Παράλογες απαιτήσεις

Τέσσερις όρους για την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον κατά τη σημερινή του ομιλία στο Λονδίνο.

Αρχικά ζήτησε να προστατευθούν οι εκτός ευρώ χώρες-μέλη της ΕΕ και η ενιαία αγορά από τις κινήσεις των χωρών της ευρωζώνης. «Αν η ΕΕ εξελιχθεί σε ένωση ενός νομίσματος, η Βρετανία δε θα παραμείνει μέλος της», ξεκαθάρισε ο Βρετανός ηγέτης.

Ζήτησε επίσης να γίνει η ΕΕ πιο ανταγωνιστική, καθώς και να υπάρξει μία νομικά δεσμευτική συμφωνία που θα εξαιρεί τη Βρετανία από την

αρχή της όλο και πιο στενής ένωσης και να δοθεί στα εθνικά κοινοβούλια η εξουσία να μπλοκάρουν κοινοτικές νομοθεσίες.

Το τέταρτο βασικό αίτημα της Βρετανίας θεωρείται το πλέον ακανθώδες στις διαπραγματεύσεις και άπτεται της ενδοκοινοτικής μετανάστευσης. Ο κ. Κάμερον παραδέχθηκε μεν ότι το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης στην ΕΕ είναι θεμελιώδες, αλλά είπε ότι πρέπει να δημιουργηθούν μηχανισμοί αποτροπής νέων μαζικών κυμάτων μετανάστευσης σε περίπτωση περαιτέρω διεύρυνσης.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας έστειλε επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, παρουσιάζοντας τα αιτήματα της Βρετανίας. Για κάποιες “παράλογες απαιτήσεις” της Βρετανίας, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ, εξέφρασε τη βεβαιότητά της ότι θα βρεθεί λύση και θα επιτευχθεί συμφωνία προκειμένου να αποτραπεί το Brexir.

Συγκεκριμένα, ο Κάμερον μίλησε στο thinke tank Chatham House για:

Τη δυνατότητα να μπλοκάρεται η νομοθεσία της ΕΕ:

“Δεν εισηγούμαστε ένα βέτο για κάθε εθνικό κοινοβούλιο. Αναγνωρίζουμε πως σε μια Ευρώπη των 28 (χωρών) αυτό θα σήμαινε αδιέξοδο. Όμως θέλουμε να δούμε μια νέα διευθέτηση όπου ομάδες εθνικών κοινοβουλίων έρχονται από κοινού και απορρίπτουν ευρωπαϊκούς νόμους που δεν είναι προς το εθνικό συμφέρον τους”.

Την ώθηση της Βρετανίας για «ευελιξία»:

“Κερδίζουμε από την Ένωση αλλά της φέρνουμε πολλά. Και πιστεύουμε πολύ ισχυρά πως αν ένα σημαντικό κράτος μέλος έχει σημαντικές ανησυχίες, ανησυχίες τις οποίες εκφράζει με έναν μετρημένο και εποικοδομητικό τρόπο για έναν αριθμό ετών, τότε δικαιούται να περιμένει, πως αυτές οι ανησυχίες θα ληφθούν υπόψη.

”Και στην καρδιά αυτής της διαπραγμάτευσης βρίσκεται στην πραγματικότητα μια πολύ απλή ερώτηση: είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση αρκετά ευέλικτη ώστε να χωράει τις ανησυχίες των πολύ διαφορετικών κρατών-μελών της; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό πρέπει να είναι ναι, αν η ΕΕ πρόκειται να επιβιώσει και να ευημερήσει στο μέλλον».

Όχι σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα:

“Αν ψηφίσουμε να φύγουμε, τότε θα φύγουμε. Δεν θα υπάρξει άλλη επαναδιαπραγμάτευση και άλλο δημοψήφισμα. Άρα λέω στους ευρωπαίους ομολόγους μου με τους οποίους διαπραγματεύομαι, αυτή είναι η μόνη ευκαιρία μας να το κάνουμε– για τη Βρετανία και για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση”.

Για τη χρονική στιγμή πραγματοποίησης του δημοψηφίσματος:

“Βιάζομαι; Λοιπόν, θέλω να προχωρήσω με αυτό. Από τότε που έγιναν οι εκλογές, συναντώμαι υπομονετικά με τους ευρωπαίους ηγέτες σε όλη την ήπειρο. Όμως τόσο με υπομονή όσο και με την επιθυμία να προχωρήσω μ΄αυτό, θα είμαι επίμονος.

”Ελπίζω ότι μπορούμε να σημειώσουμε πραγματικά καλή πρόοδο τον Δεκέμβριο και έχω κάνει ό,τι είναι δυνατό για να το κάνω να συμβεί. Δεν χρειάζεται να κάνουμε το δημοψήφισμά μας πριν από τα τέλη του 2017, αλλά θέλω να εξασφαλίσω αυτές τις αλλαγές ώστε να προχωρήσω και εργάζομαι πολύ σκληρά για να το κάνω αυτό”.

Keywords
Τυχαία Θέματα