“Η τοξική κληρονομιά της ελληνικής κρίσης”

Για την «τοξική κληρονομιά» της ελληνικής κρίσης κάνει λόγο δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας, Financial Times.

Σε νέο του άρθρο στους FT, ο γνωστός αρθρογράφος Μάρτιν Γούλφ υποστηρίζει ότι η Ελλάδα υπέστη μια μεγάλη συμφορά και η αναγκάζοντας και την υπόλοιπη Ευρωζώνη να στραφεί στην λιτοτητα.

«Πριν από 2.500 χρόνια η Ελλάδα διαμόρφωσε τη δυτική

σκέψη. Πρόσφατα, διαμόρφωσε τον τρόπο αντίδρασης στη χρηματοοικονομική κρίση. Η Ελλάδα υπέστη μία καταστροφή και ο συνεπακόλουθος φόβος άλλων χωρών ότι θα ακολουθήσουν, δικαιολόγησε τη λιτότητα. Το αποτέλεσμα ήταν μία αναιμική ανάκαμψη από την ύφεση της κρίσης, κυρίως στην ευρωζώνη και τη Βρετανία. Η Ελλάδα, δυστυχώς, αντιμετώπισε την λάθος κρίση στη λάθος στιγμή», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο Μάρτιν Γούλφ υποστηρίζει ότι η ελληνική κρίση αποδείχθηκε μια τριπλή συμφορά: Συμφορά για τους Έλληνες, συμφορά για την κοινή γνώμη στην Ευρωζώνη, συμφορά για τη δημοσιονομική πολιτική σε ολόκληρο τον κόσμο.

Όπως γράφει, οι αποτυχίες που καταγράφηκαν από το Μάιο του 2010, όταν και συμφωνήθηκε το πρόγραμμα της Ελλάδας, είναι πολλές, ανάμεσα στις οποίες το ότι η αξιοπιστία έναντι των αγορών δεν αποκαταστάθηκε, ότι το τραπεζικό σύστημα έχασε το 30% των καταθέσεών του, ότι η οικονομία βυθίστηκε σε πολύ βαθύτερη ύφεση από ότι αναμενόταν με εξαιρετικά υψηλή ανεργία.

«Παρά το PSI+ πριν από έναν χρόνο, το ελληνικό χρέος παραμένει ακόμη εξαιρετικά υψηλό, γεγονός που καθιστά ολοένα και πιο αβέβαιο τον χρόνο επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές και πιο δύσκολη την ανάκτηση της οικονομικής της υγείας», υποστηρίζει ο Γούλφ και προσθέτει ότι μια νέα, βαθύτερη μείωση του ελληνικού χρέους είναι αναγκαία.

Keywords
Τυχαία Θέματα