Petr Matejovsky: Στήριξη 125 Αθλητικών Ακαδημιών από τον ΟΠΑΠ

Του Δημήτρη Παφίλα

Η επένδυση στις νέες γενιές είναι ο στόχος του προγράμματος Αθλητικές Ακαδημίες του ΟΠΑΠ. Συνεχίζοντας την 50χρονη και πλέον παράδοση στήριξης του αθλητισμού, ο Οργανισμός μέσω του προγράμματος με μήνυμα «Σήμερα αθλητές, αύριο καλύτεροι άνθρωποι», το οποίο λειτουργεί εδώ και έναν χρόνο, υποστηρίζει 125 Ερασιτεχνικές Ακαδημίες σε 48 νομούς της χώρας, δίνοντας προοπτική σε 10.400 νέους αθλητές και τους 20.000 γονείς τους.
Οι ακαδημίες υιοθέτησαν τις οδηγίες της διεθνούς ποδοσφαιρικής

ομοσπονδίας UEFA, αλλά και των προγραμμάτων Grassroots (των άριστων προτύπων νεανικού αθλητισμού παγκοσμίως), παρέχοντας εξειδικευμένη συμβουλευτική καθοδήγηση, αλλά και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη.

Οπως επισημαίνει σε συνέντευξή του στο «business stories» ο γενικός διευθυντής Μάρκετινγκ του ΟΠΑΠ Πετρ Ματεγιόφσκι, «το πρόγραμμα δημιουργεί αξία για τους νέους», τονίζοντας ότι η στρατηγική του ΟΠΑΠ για την Εταιρική Υπευθυνότητα βασίζεται σε τρεις θεμελιώδεις πυλώνες: την υγεία, τον αθλητισμό και την εγχώρια απασχόληση. Στόχος είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των ανθρώπων και η συνεισφορά στην κοινωνική πρόοδο.

- Οι Αθλητικές Ακαδημίες του ΟΠΑΠ έχουν ήδη συμπληρώσει έναν χρόνο λειτουργίας. Ποιος είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός;

Από την πρώτη στιγμή που παρουσιάσαμε το πρόγραμμα των Αθλητικών Ακαδημιών ΟΠΑΠ γνωρίζαμε ότι πρόκειται για μια πρωτοποριακή ενέργεια που θα έφερνε πολύ σημαντικά αποτελέσματα. Σε απόλυτη συνάφεια με την ευρύτερη στρατηγική μας για την Εταιρική Υπευθυνότητα, το πρόγραμμα ανταποκρίνεται σε ουσιαστικές ανάγκες του αθλητισμού στην Ελλάδα και δημιουργεί αξία για τη νέα γενιά. Τα αποτελέσματά μας, μέσα στον πρώτο κιόλας χρόνο υλοποίησης του προγράμματος, επιβεβαιώνουν την προσπάθειά μας και αποδεικνύουν ότι έχουμε ήδη πετύχει πολλά.
Μέσα από μια στοχευμένη και αποτελεσματική ενεργοποίηση, σήμερα υποστηρίζουμε 125 Ερασιτεχνικές Ακαδημίες σε 48 νομούς της χώρας και στεκόμαστε δίπλα σε 10.400 νέους αθλητές και στους 20.000 γονείς τους. Το πρόγραμμά μας προσφέρει για πρώτη φορά πλήρη ασφαλιστική κάλυψη σε όλα τα συμμετέχοντα παιδιά καθ' όλη τη διάρκεια των προπονήσεων και των αγώνων, αλλά και για μία ώρα πριν και μία ώρα μετά, καθώς και υψηλής ποιότητας προπονητικό υλικό. Επιπλέον, με στόχο να διασφαλίσουμε ότι το πρόγραμμά μας προσφέρει την καλύτερη δυνατή υποστήριξη στα παιδιά, συνεργαζόμαστε με εξειδικευμένη προπονητική ομάδα, η οποία προσφέρει συμβουλευτική καθοδήγηση και εκπαίδευση στους 450 προπονητές των Ακαδημιών, διασφαλίζοντας ότι λαμβάνουν υπόψη τους τα σωματικά, ψυχικά και κινητικά χαρακτηριστικά της εκάστοτε ηλικίας ώστε να προπονούν τους νέους αντίστοιχα.

- Ποια είναι, κατά τη γνώμη σας, η προστιθέμενη αξία που δίνουν οι Ακαδημίες της ΟΠΑΠ Α.Ε.;

Το πρόγραμμα των Αθλητικών Ακαδημιών είναι στην πραγματικότητα ένα σχολείο ζωής με βασικό μήνυμα «Σήμερα αθλητές, αύριο καλύτεροι άνθρωποι» και στόχο να δημιουργήσει ολοκληρωμένες προσωπικότητες. Μέσα από το πρόγραμμα επενδύουμε ουσιαστικά στη νέα γενιά και δημιουργούμε προστιθέμενη αξία για τον ελληνικό αθλητισμό διασφαλίζοντας ότι το μέλλον του θα συνεχίσει να στηρίζεται σε γερά θεμέλια. Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του προγράμματος προβλέπουν ότι οι συμμετέχουσες Ακαδημίες εφαρμόζουν τα πλέον σύγχρονα διεθνή πρότυπα και λειτουργούν σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της UEFA και τις αρχές των προγραμμάτων Grassroots, των καλύτερων προτύπων νεανικού αθλητισμού παγκοσμίως. Επιπλέον, τα παιδιά που συμμετέχουν στις Ακαδημίες ακολουθούν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προπόνησης που περιλαμβάνει την εκπαίδευσή τους σε θεμελιώδεις αξίες του αθλητισμού, όπως το ευ αγωνίζεσθαι, η ομαδικότητα, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα και η αμοιβαία υποστήριξη. Παράλληλα, δημιουργούμε προστιθέμενη αξία για τους γονείς. Μέσα από τις διαδραστικές ομιλίες της επιστημονικής ομάδας του προγράμματος σε όλες τις Ακαδημίες προσφέρουμε πολύτιμη γνώση στους γονείς με στόχο να μεγαλώσουν σωστά τα παιδιά τους και λειτουργούμε τον διαδικτυακό ιστότοπο www.sportsacademies.opap.gr, στον οποίο μπορούν να απευθύνουν τις ερωτήσεις τους κάθε ώρα και στιγμή της ημέρας, λαμβάνοντας πολύτιμη υποστήριξη από τους συνεργάτες μας. Αξίζει να αναφερθεί ότι μέσα στο 2015 παρείχαμε μέσα από το πρόγραμμα 2.000 ώρες εκπαίδευσης σε γονείς, παιδιά και προπονητές. Επιπλέον, θα ήθελα να σημειώσω ότι συγκριτικό πλεονέκτημα του προγράμματος αποτελεί η συμμετοχή της ομάδας των πρεσβευτών, που αποτελείται από πρώην και νυν αθλητές, οι οποίοι προσφέρουν πολύτιμη καθοδήγηση στα παιδιά μέσα από τη σημαντική τους εμπειρία στον χώρο του αθλητισμού.

- Ποιες είναι οι προσδοκίες από τα φεστιβάλ που διοργανώνετε σε όλη την Ελλάδα;

Η διοργάνωση των δέκα φεστιβάλ ανά την Ελλάδα ήταν μια φυσική εξέλιξη της μεγάλης επιτυχίας του προγράμματός μας. Ακολουθώντας πιστά τη φιλοσοφία του προγράμματος, κάθε φεστιβάλ θα αποτελέσει μία ακόμη ευκαιρία να γιορτάσουμε τον αθλητισμό και να δείξουμε στα παιδιά μας με διαδραστικό τρόπο πώς μέσα από το παιχνίδι και τον αθλητισμό μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Παράλληλα, οι γονείς θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν τον αθλητισμό μέσα από τα μάτια των παιδιών τους και να μοιραστούν με αυτά μοναδικές εμπειρίες. Ηδη το Ηράκλειο υποδέχτηκε ένθερμα το πρώτο μας φεστιβάλ στο Παγκρήτιο Στάδιο, στο οποίο συμμετείχαν 9 τοπικές ακαδημίες, 830 μικροί αθλητές και 1.050 γονείς και συνοδοί. Οι πόλεις που θα φιλοξενήσουν τα επόμενα φεστιβάλ των Αθλητικών Ακαδημιών του ΟΠΑΠ περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την Πάτρα, το Αργος, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

- Ποια είναι η στρατηγική του Οργανισμού για την Εταιρική Υπευθυνότητα;

Στην ΟΠΑΠ Α.Ε. αναγνωρίζουμε ότι η ανάπτυξη της επιχειρηματικής μας δραστηριότητας συνάδει με την υπεύθυνη λειτουργία μας και την προσφορά μας στην ελληνική κοινωνία. Στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε οι κοινωνικές ανάγκες είναι ιδιαίτερα αυξημένες και επηρεάζουν κατά κύριο λόγο τη νέα γενιά. Στο πλαίσιο αυτό αναλαμβάνουμε ενεργό ρόλο και προχωρούμε με πρωτοβουλίες που στόχο έχουν να βελτιώσουν την καθημερινότητα των νέων ανθρώπων και να συνεισφέρουν στην κοινωνική πρόοδο.

Η στρατηγική μας για την Εταιρική Υπευθυνότητα βασίζεται σε τρεις θεμελιώδεις πυλώνες και έχει βασική κατεύθυνση την υλοποίηση προγραμμάτων με ουσιαστικό αντίκτυπο στην ελληνική κοινωνία. Συγκεκριμένα, εστιάζουμε στον τομέα της Υγείας, με προτεραιότητα το πρόγραμμα ανακαίνισης των Παιδιατρικών Νοσοκομείων «Αγία Σοφία» και «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού», στον τομέα του Αθλητισμού, μέσα από το πρόγραμμα «Αθλητικές Ακαδημίες ΟΠΑΠ», ενώ παράλληλα σχεδιάζουμε μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα για την υποστήριξη της εγχώριας απασχόλησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα