ΕΛΛΑΔΑ – ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ: ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ – ΣΤΟΧΟΣ Η ΑΜΕΣΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Εβδομάδα εξελίξεων, που θα κρίνει το που τελικά θα καταλήξει η συμφωνία με τους δανειστές για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Σύμφωνα με το σενάριο που εκπέμπουν κυβερνητικές πηγές, συμφωνία μπορεί να υπάρξει μέχρι τις 25 Μαρτίου. Σύμφωνα με χθεσινή δήλωση του επικεφαλής του Euroworking Group, Τόμας Βίζερ στην «Wirtschafts Blatt», οι συζητήσεις θα διαρκέσουν μέχρι το Πάσχα των Ορθοδόξων, στις αρχές Μαίου, καθώς, όπως επισημαίνει, «η Ελλάδα

δεν φαίνεται να εκπληρώνει για μια ακόμη φορά τους όρους του προγράμματος διάσωσης».

Το πιο ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα περιλαμβάνει το κλείσιμο όλων των κρίσιμων θεμάτων μέχρι τα τέλη του μήνα προκειμένου ασφαλιστικό, φορολογικό και κόκκινα δάνεια να έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή πριν από την Μεγάλη Εβδομάδα.

Με βάσει τις μέχρις στιγμής πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας:

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΠΡΟΣΩΠΙΚΞΗ ΔΙΑΦΟΡΑ

Οι δανειστές δέχονται ότι έχει εξοικονομηθεί μόνο το ήμισυ των 1,8 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ) από τη συνταξιοδοτική δαπάνη για το 2016 και αμφισβητούν ότι το σχέδιο Κατρούγκαλου μπορεί να εξασφαλίσει τα 900 εκ. ευρώ που υπολείπονται για να κλείσει η συμφωνία.

Οι δανειστές θέτουν θέμα οριζόντιας περικοπής των επικουρικών συντάξεων, είτε από το πρώτο ευρώ (ΔΝΤ), είτε με την καθιέρωση συστήματος μειώσεων κάθε χρόνο ώστε να μην παράγεται έλλειμμα ( εφαρμογή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος).

Θέμα των συζητήσεων και το ύψος της εθνικής σύνταξης, καθώς οι δανειστές επιμένουν ότι πρέπει να μειωθεί στα 320 ευρώ από 384 ευρώ και να καταβάλλεται μετά από 20 χρόνια ασφάλισης αντί για 15.
Η κυβέρνηση επιμένει στα 384 ευρώ αλλά δείχνει ευελιξία όσον αφορά στην αύξηση των απαιτουμένων ετών ασφάλισης.

Συμβιβαστική λύση θα αναζητηθεί στη μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης για τους χαμηλόμισθους με λίγα έτη ασφάλισης. Δηλαδή η ελληνική πλευρά θα κάνει ένα βήμα πίσω μειώνοντας τους συντελεστές αναπλήρωσης για τους ασφαλισμένους έως 25 χρόνια αυξάνοντας αντίστοιχα τα ποσοστά για 25-40 χρόνια ώστε να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα όπως ζητούν οι δανειστές.

Το κουαρτέτο έχει σχολιάσει ότι «στο διάστημα μεταξύ 25 έως 35 ετών ασφάλισης, τα ποσοστά αυτά δεν υπηρετούν την ανταποδοτικότητα.» Το υπουργείο εργασίας είναι διατεθειμένο να συζητήσει το θέμα αρκεί να μην απαιτηθούν επιπλέον περικοπές στο σύνολο της συνταξιοδοτικής δαπάνης.

Στις συζητήσεις και το θέμα της «προσωπικής διαφοράς» που θα προκύψει από την επαναΰπολογισμό των καταβαλλόμενων συντάξεων. Ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι δεν απαιτούν την εφαρμογή της «εδώ και τώρα» κάτι που θα σήμαινε μείωση των κύριων συντάξεων αλλά ζητούν επιπλέον διευκρινίσεις όσον αφορά το τεχνικό μέρος του επαναΰπολογισμού. Πάντως η εκπρόσωπος του ΔΝΤ φέρεται να ρώτησε «πως θα διατηρήσετε την προσωπική διαφορά έως το 2018 αφού δε μπορείτε να τη χρηματοδοτήσετε ;» υπονοώντας ότι η προσωπική διαφορά στις κύριες συντάξεις πρέπει να κοπεί άμεσα .
Σύμφωνα με υπολογισμούς στελεχών της ασφάλισης η προσωπική διαφορά που προκύπτει στο σύνολο των συντάξεων ανέρχεται στο ποσό του 1 δις ευρώ .
Τέλος, στο θέμα των εισφορών των αγροτών αναμένεται να υπάρξει λύση ευνοική για την ελληνική κυβέρνηση (μετάθεση χρονική της αύξησης των εισφορών), ενώ δεν έχει φανεί …λευκός καπνός για τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ – ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ

—- Το αφορολόγητο των 9.550 φαίνεται να αποτελεί παρελθόν, όπως φυσικά και οι προεκλογικές εξαγγελίες για αφορολόγητο 12.000 ευρώ. Το κουαρτέτο ζητά ο φόρος να επιβάλλεται και σε εισοδήματα από 7.000 ή 8.000 ευρώ το χρόνο. Στην καλύτερη περίπτωση το αφορολόγητο θα μειωθεί κοντά στα 9.000-9.200 ευρώ, δηλαδή θα πληρώσουν φόρο και συνταξιούχοι των 700 ευρώ ή ιδιωτικοί υπάλληλοι των 650 ευρώ το μήνα, που ως τώρα απαλλάσσονταν.
—-«Κλείδωσαν» οι αυξήσεις φόρων στα ενοίκια, πιθανότατα την βάση όσων έχουν ήδη ψηφιστεί, δηλαδή με φόρους 15% και 35% αντί 11% και 33% που ίσχυαν, αλλά ενδεχομένως και με ένα επιπλέον συντελεστή φόρου 40%-45% για όσους βγάζουν πάνω από 45.000 ευρώ.

—-Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης μονιμοποιείται και θα φτάνει και στο 10%, αντί για 8% που ίσχυε.
—-Η αύξηση του φόρου στους αγρότες, όπως έχει ψηφιστεί στο Μνημόνιο, θα έπρεπε να πάει από 13% σε 20% φέτος και 26% το 2017. Αυτό φαίνεται πωςθα αλλάξει, καθώς η κυβέρνηση, βάσιμα επιδιώκει, το 26% να πάει χρονικά πίσω.

—–Οι ελεύθεροι επαγγελματίες προτείνεται να φορολογούνται με την κλίμακα μισθωτών και συνταξιούχων, χωρίς όμως καθόλου αφορολόγητο. Μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να σημαίνει ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν έχουν μεγάλο δηλωθέν ή τεκμαρτό εισόδημα, θα μπορούν να φορολογούνται με ελαφρώς μικρότερους συντελεστές φόρου, όπως οι μισθοσυντήρητοι. Από την άλλη, δεν θα γλιτώσουν το 50% όσοι δηλώνουν υψηλά εισοδήματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα