“Η Ελλάδα ανακάμπτει” λέει η Credit Suisse

09:39 8/8/2013 - Πηγή: BankWars

Για “φως στην άκρη του τούνελ” σε ότι αφορά την ανάκαμψη της Ελλάδας κάνει λόγο έκθεση της Credit Suisse.

“Για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, καταναλωτές και επιχειρήσεις στην Ελλάδα αισθάνονται ελαφρώς πιο αισιόδοξοι για το μέλλον. Το να νιώθεις καλά δεν σημαίνει πως έχεις ξεπεράσει όλα σου τα προβλήματα, αλλά σίγουρα είναι μια αρχή”, σχολιάζουν

οι αναλυτές της Credit Suisse.

Η έκθεση αναφερει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να χρειαστεί μια επιπλέον χρηματοδότηση 11 δις ευρώ από το 2015. Αλλά επιπλέον διασώσεις θα σήμαιναν πιθανόν πρόσθετα μέτρα λιτότητας, και με τους Έλληνες να έχουν ήδη κουραστεί από τη συνεχιζόμενη λιτότητα που επιβάλλεται από τους πιστωτές της χώρας, ως προϋπόθεση για την παροχή βοήθειας, οι διαμαρτυρίες ήταν συχνές. Πάντως, το ΔΝΤ είπε ότι η ελληνική οικονομία θα αρχίσει να αναπτύσσεται και πάλι, ήδη από το επόμενο έτος, αν λάβει τη βοήθεια που χρειάζεται.

Η Credit Suisse δεν είναι τόσο αισιόδοξη, αλλά οι αναλυτές της τράπεζας πιστεύουν ότι το πραγματικό ΑΕΠ τουλάχιστον θα σταματήσει να συρρικνώνεται το 2014. Η οικονομική παραγωγή μειώθηκε 5,3% από έτος σε έτος κατά το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με 6% μείωση κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2012 και 7,2% πτώση στο τρίτο. Οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές φαίνεται να συμφωνούν ότι τα πράγματα έχουν βελτιωθεί.

Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στους τομείς βιομηχανίας, του λιανεμπορίου, των κατασκευών και των υπηρεσιών που δημοσιεύθηκε από το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, έχει αρχίσει να αυξάνεται σταθερά, εκτός από μία μικρή βουτιά τον Ιούνιο, και τώρα είναι στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008.

Το ποσοστό ανεργίας φαίνεται να έχει χτυπήσει κορυφή, και οι επιχειρήσεις προσλαμβάνουν περισσότερους εργαζόμενους από όσους απολύουν. Επίσης τα επίπεδα των τραπεζικών καταθέσεων έχουν αυξηθεί 7% από το ναδίρ του Αυγούστου του 2012.

Keywords
Τυχαία Θέματα