ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΖΟ ΜΠΑΙΝΤΕΝ: Στηρίζουμε την Ελλάδα – Τι λέει για τα πετρέλαια και τη λιτότητα στην ΕΕ

08:37 8/8/2013 - Πηγή: BankWars

Στη αποκλειστική συνέντευξη στην Καθημερινή ο Τζο Μπάιντεν λέει μεταξύ άλλων: «Ο πρόεδρος και εγώ, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο ελληνικός λαός βιώνει μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, καθώς αντιμετωπίζει την οικονομική κρίση που έχει διαρκέσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια και η οποία απαίτησε τεράστιες θυσίες. Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να πιστεύουν ότι οι μεταρρυθμίσεις που υλοποιεί η Ελλάδα είναι αναγκαίες για τη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος για τον λαό της, αλλά

νιώθουμε απόλυτα το κόστος που υπομένει. Αν και συνεχίζουν να υπάρχουν προκλήσεις, είμαστε ενθαρρυμένοι από την πρόοδο που επιτυγχάνει η Ελλάδα υπό τον πρωθυπουργό κ. Σαμαρά. Εχουμε κάθε συμφέρον να επιτύχει η Ελλάδα και θέλω να σας διαβεβαιώσω, όπως έκανα και κατά την επίσκεψή μου στην Αθήνα το Δεκέμβριο του 2011, ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στέκονται αλληλέγγυες προς τους Ελληνες φίλους μας, καθώς αναζητούμε τρόπους για να υποστηρίξουμε τις μεταρρυθμίσεις σας και να επιταχύνουμε την επιστροφή στην ανάπτυξη. »

Ο Τζο Μπάιντεν αναφέρεται επίσης στις προσπάθειες που κατέβαλαν οι ΗΠΑ για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, ενώ ταυτόχρονα υπογραμμίζει ότι θα πιέσουν για την αλλαγή της ευρωπαϊκής οικονομικής συνταγής .

Σημειώνει, συγκεκριμένα, ότι η Ουάσιγκτον θα ενθαρρύνει την υιοθέτηση πολιτικών που μειώνουν την ανεργία στην Ευρώπη καθώς, όπως τονίζει, η ισχυρή ευρωπαϊκή οικονομία είναι απαραίτητη για την απρόσκοπτη ανάκαμψη και της αμερικανικής. Προσβλέπει μάλιστα στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης από την Ελλάδα, αφού αναφέρει χαρακτηριστικά «Αυτό περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από τη διεύρυνση του εμπορίου μεταξύ των ΗΠΑ και της Ε.Ε., μέχρι την υποστήριξη προσπαθειών της Ε.Ε. και της διεθνούς κοινότητας για την ειρηνική επίλυση της σύρραξης στη Συρία και την προώθηση του ευρύτερου οράματος για μία ενιαία και ελεύθερη Ευρώπη. »

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτηρίζει επίσης σπουδαία ευκαιρία για την Ελλάδα την εξεύρεση νέων ενεργειακών πηγών, και ενθαρρύνει την Αθήνα να προχωρήσει, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και με ασφαλή και υπεύθυνο τρόπο που να διατηρεί την περιφερειακή συνεργασία, στην αξιοποίηση των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων της.

Ο Τζο Μπάιντεν προαναγγέλλει πρωτοβουλία για την επίλυση του Κυπριακού, χαρακτηρίζει την Ελλάδα «ισχυρή φωνή» στην Ανατολική Μεσόγειο, και χαιρετίζει τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων .

Keywords
Τυχαία Θέματα