ΣΑΜΑΡΑΣ-ΟΜΠΑΜΑ: “Μεγάλη πόρτα” διαβαίνει απόψε στις 22.00 ο Πρωθυπουργός – Τα 20 funds που ενδιαφέρονται για την Ελλάδα

08:08 8/8/2013 - Πηγή: BankWars

Απόψε στις 22.00 είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο. Θα προηγηθεί συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.Όπως σημείωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκη, η επίσκεψη του κ. Σαμαρά στην Ουάσινγκτον υπογραμμίζει την ισχυρή σχέση ΗΠΑ
Ελλάδας, με την αμερικανική πλευρά να επαναβεβαιώνει τη στήριξή της στην Ελλάδα, «καθώς αυτή εφαρμόζει σημαντικές δομικές μεταρρυθμίσεις για να οικοδομήσει ένα καλύτερο μέλλον για τον λαό της».

Στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ θα παραστούν ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού, ο οποίος πρόσφατα βρέθηκε στην Αθήνα, η σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας (NSC) Σούζαν Ράις, η σύμβουλος για θέματα διεθνούς οικονομίας και πρώην στέλεχος του ΔΝΤ Κάρολαϊν Ατκινσον (ως πρώην επικεφαλής των Εξωτερικών Υποθέσεων του ΔΝΤ συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό Μνημόνιο) και τα στελέχη του Λευκού Οίκου για ευρωπαϊκά ζητήματα, Κάρεν Ντόνφριντ (ειδική βοηθός του προέδρου και ανώτερη διευθύντρια για την Ευρώπη στο Λευκό Οίκο) και Μάικλ Σέσαμς (διευθυντής του Γραφείου Ε.Ε. και νότιας Ευρώπης του NSC).

Στη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Μπαράκ Ομπάμα θα συμμετάσχουν επίσης ο επιτελάρχης του Λευκού Οίκου Ντένις Μακ Ντόναφ και ο Γουίλιαμ Μπέρνς, δεύτερος στην ιεραρχία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Επενδυτικά funds με ενδιαφέρον για την Ελλάδα

Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε χθες το απόγευμα στη Νέα Υόρκη με είκοσι (20) ανώτατα στελέχη από τα μεγαλύτερα επενδυτικά funds παγκοσμίως που αντιπροσωπεύουν συνολικά επενδυτικά κεφάλαια 850 δισ. δολαρίων.

Αρκετές από τις εταιρείες που προσκλήθηκαν στη συνάντηση είναι ήδη ενεργές επενδυτικά στην Ελλάδα, ενώ άλλες συζητούν τη πιθανότητα να επενδύσουν στο άμεσο μέλλον. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν οι επενδυτικές προοπτικές που δημιουργούνται στη χώρα μας. Στη συνάντηση, την οποία διοργάνωσαν το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας σε συνεργασία με το Invest in Greece, συμμετείχαν ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Νότης Μηταράκης, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο διευθυντής Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σχέσεων του πρωθυπουργού κ. Σταύρος Παπασταύρου, ο διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού του πρωθυπουργού κ. Δημήτρης Πτωχός, καθώς και ο κ. Στέφανος Ησαΐας, διευθύνων σύμβουλος του Invest in Greece.

Αναλυτικά, οι συμμετέχοντες στη συνάντηση ήταν οι εξής:

CompanySurnameNameTitle

1.

Anchorage Capital GroupWeberJohnManaging Director – Head of portofolio Group

2.

BaupostFidalgoMiguelPrincipal

3.

Blackstone GroupGeilingGregSenior Managing Director

4.

Calamos InvestmentsCalamosJohn P.Chairman, CEO/CIO

5.

Carlyle GroupStewartMichaelSenior Managing Director

6.

Dow ChemicalsLiverisAndrewChairman & CEO

7.

Eaglevale Partners LP.MezvinskyMarcCo-Founder, PM

8.

Falcon Edge CapitalLPGersonRickFounder, Chairman and CIO

9.

Fortress Investment GroupDakoliasDeanCo-Chief Investment Officer of the Credit Funds

10.

Kynikos Associates LPChanosJamesFounder and CEO

11.

MAEVA GroupWilsonHarryChairman & CEO

12.

Monarch CapitalWeinstockMichaelManaging Principal

13.

Oakhill AdvisorsAugustGlennFounder & CEO

14.

Paulson & Co.PaulsonJohnFounder & President

15.

Perry CapitalPerryRichardFounder & CEO

16.

Rhone groupBoltonJohnSenior Advisor

17.

Sciens CapitalRigasJohnCEO

18.

Thomas H. Lee PartnersMazarakisPericles G.Managing Director

19.

WL Ross & Co.RossWilbur L. (Jr.)Chairman & CEO

20.

York CapitalVrattosBill

Την Παρασκευή, ο Πρωθυπουργός θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ, τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας, καθώς και με τον επικεφαλής του αμερικανοεβραϊκού συμβουλίου Ντέιντ Χάρις.

Γιατί είναι σημαντικό το ταξίδι Σαμαρά στις ΗΠΑ

O Α.Σαμαράς πραγματοποιεί το πρώτο υπερατλαντικό του ταξίδι και συναντάται την Πέμπτη, με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα .

Ο πρωθυπουργός αναχωρεί για τις ΗΠΑ αφήνοντας πίσω αρκετά ανοικτά μέτωπα, καθώς η κυβέρνηση βρίσκεται στη μέγγενη αφενός των πιέσεων της τρόικας για εκπλήρωση των προαπαιτούμενων (κινητικότητα, απολύσεις, επίτευξη φορολογικών και δημοσιονομικών στόχων), αφετέρου δε της κοινωνικής και πολιτικής κόπωσης που προκαλεί η συνεχής λήψη μέτρων αλλά και η απειλή ανοίγματος νέων πληγών, όπως η άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία που συναντά την αντίδραση των βουλευτών.

Μακριά από τη λογική των δημοσίων σχέσεων, όπως γράφει η εφημερίδα «Η Καθημερινή της Κυριακής» στόχος του Ελληνα πρωθυπουργού είναι μία ειλικρινής συζήτηση με τον κ. Ομπάμα που θα έχει ως άξονες την πρόοδο της δημοσιονομικής προσαρμογής και την επιμονή στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων και, κυρίως, τον σταθεροποιητικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Αθήνα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Αν μετά τις γερμανικές εκλογές η Ευρωζώνη ξαναμπεί στο στόχαστρο των αγορών και οι χώρες του Νότου να πιέζονται ταυτόχρονα να λάβουν μέτρα που θα συμπιέζουν σε οριακό σημείο την κοινωνική και πολιτική σταθερότητα, η Ουάσιγκτον δεν πρόκειται να παρακολουθήσει τις εξελίξεις ως θεατής.

Εν μέσω εστιών έντασης (Τουρκία, Αίγυπτος, Λιβύη, Συρία), η Αθήνα προβάλλει για τον αμερικανικό παράγοντα ως σημείο σταθερότητας με ισχυρό γεωστρατηγικό ρόλο, ο οποίος ενισχύεται από την απόφαση για τη χάραξη του αγωγού ΤΑΡ και τις ενδείξεις ύπαρξης ικανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα και τη Νότια Κρήτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα