Η αγορά ψήφισε: Ανοιχτά μαγαζιά την Κυριακή

Η μίζερη παλαιολιθική αντίληψη που λέει πως “κανένας σε αυτή τη χώρα δεν έχει λεφτά να αγοράσει ένα μπλουζάκι”, πως “όλοι είναι δυστυχείς, καταθλιπτικοί και πεινάνε”, και πως “ότι θέλουν να αγοράσουν το αγοράζουν τις καθημερινές”, κατέρρευσε χθες Κυριακή. Στην Αθήνα και σε όσες πόλεις οι έμποροι αποφάσισαν να τεστάρουν την καταναλωτική συμπεριφορά των πολιτών, είδαν ότι η αγορά μπορεί να αποκτήσει μια ζωντάνια, ακόμα και σε αυτή την περίοδο της κρίσης. Και ήταν λογικό να γίνει κάτι τέτοιο, δεδομένου

ότι ναι μεν ένα ποσοστό Ελλήνων άνω του 20% ΠΑΣΧΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ από την κρίση και την ανεργία, αλλά πέραν αυτού, ένα 50% μπορεί να ανταποκριθεί στα στοιχειώδη και το υπόλοιπο 30%, παρά τη γκρίνια του, ζει μια χαρά.

Η εμπορική κίνηση των καταστημάτων ήταν αυξημένη μόνο στο κέντρο της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, του Πειραιά και της Γλυφάδας, δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κοκρίδης, σημειώνοντας πως στις περισσότερες αγορές οι πωλήσεις της Κυριακής ήταν περιορισμένες και χαμηλότερες των δύο πρώτων ημερών των ενδιάμεσων εκπτώσεων.

Όπως είπε, τα στοιχεία της ΕΣΕΕ δείχνουν ότι οι εξαιρετικές καιρικές συνθήκες βοήθησαν πολύ στην επισκεψιμότητα του κέντρου των πόλεων και τις αγορές συγκεκριμένων περιοχών, ενώ ως σημαντικό κέρδος της ημέρας χαρακτήρισε το γεγονός ότι «μετά από πολύ καιρό είδαμε πολλές οικογένειες να επισκέπτονται την αγορά και τα μαγαζιά όλοι μαζί».

Ο Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΙΣ

Την πίστη του ότι οι καταναλωτές «αγκάλιασαν» την ιδέα για το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή, αποδεικνύοντας πως «κάναμε πολύ καλά που δεν ακούσαμε αυτούς που φοβούνταν το καινούργιο», εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.

Όπως σημείωσε, πλέον η «σκυτάλη» περνά στους αντιπεριφερειάρχες, οι οποίοι είναι αρμόδιοι να αποφασίσουν το πόσες επιπλέον Κυριακές, πέραν των νομοθετημένων επτά, θα μπορούν να λειτουργούν τα μικρά καταστήματα.

Ο υπουργός Ανάπτυξης εξέφρασε την ελπίδα του πως οι αντιπεριφερειάρχες δεν θα περιοριστούν στις φωνές αυτών που αντιδρούν, αλλά θα ακούσουν και «τη μεγάλη πλειοψηφία των καταναλωτών, θα δουν το συμφέρον του τουρισμού μας, θα δουν το συμφέρον των νέων παιδιών που αναζητούν δουλειά».

ΖΩΝΤΑΝΕΨΕ Η ΑΘΗΝΑ

Ως μια «ευκαιρία να αποκτήσει και πάλι ζωή το κέντρο» χαρακτήρισε το κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί, σε μια πόλη που θέλει να είναι τουριστικός προορισμός αυτόνομος, να μην είναι ανοικτά, τουλάχιστον, όπως είχαμε από την πρώτη στιγμή τονίσει, στο ιστορικό κέντρο της πόλης τα καταστήματα», ανέφερε σε δηλώσεις του στο ραδιοσταθμό ΣΚΑΙ.

Επιτυχημένο αποδεικνύεται, σύμφωνα με την εικόνα της πρώτης Κυριακής, το «πείραμα» της κυριακάτικης λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων. Στην πλειοψηφία τους, τα καταστήματα τόσο του κέντρου της Αθήνας όσο και των περιφερειακών δήμων, ήταν ανοιχτά, με τις εκπτώσεις να ξεπερνούν το 50% σε ευρεία γκάμα προϊόντων.

Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκαν δύο συγκεντρώσεις, η μία υποστηριζόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ και η άλλη από το ΠΑΜΕ, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας των εμποροϋπαλλήλων. Ωστόσο, οι κινητοποιήσεις δεν εμπόδισαν τη λειτουργία των καταστημάτων.

Στην Αθήνα και τον Πειραιά, η εικόνα σε πολυκαστήματα και σούπερ μάρκετ δείχνει ότι οι καταναλωτές ανταποκρίθηκαν με εντυπωσιακό τρόπο στο κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές αποτελεί μια «απαράδεκτη και αντιδραστική απόφαση από κάθε άποψη».

«Η κυβέρνηση είναι εκτός τόπου και χρόνου όταν από τη μια πλευρά σφαγιάζει τα εισοδήματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων και από την άλλη αυξάνει τις μέρες και τις ώρες που οι καταναλωτές μπορούν να αγοράσουν».
«Πρόκειται για άλλη μια ισοπεδωτική ενέργεια που στρέφεται ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων, ενώ οδηγεί στη θανατική καταδίκη το μικρομεσαίο εμπόριο που θα οδηγηθεί σε ακόμα περισσότερα λουκέτα, ανατροφοδοτώντας έτσι το φαύλο κύκλο της ύφεσης και της ανεργίας».

«Μόνος κερδισμένος είναι τα μεγάλα πολυκαταστήματα και οι πολυεθνικές αλυσίδες που θα ωφεληθούν από την ανακατανομή του μειωμένου τζίρου».

Keywords
Τυχαία Θέματα