Γ.Σταθάκης: Σταθερή κυβέρνηση τετραετίας – Οι επισημάνσεις στο Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο

Τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση είναι σταθερή και θα ολοκληρώσει την τετραετία, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης στην ομιλία του στο πρωτοχρονιάτικο δείπνο του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός «δεν χάνουμε εκλογές με τίποτα, μπορούμε να πάμε και σε δύο και σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, αλλά για τρία χρόνια δεν αμφισβητείται η σταθερότητα της κυβέρνησης».

Ο

υπουργός ανέφερε ότι η ύφεση, το 2015, αναμένεται να κλείσει στο 0,6% ή στο 0,7% ενώ το 2016 θα είναι μία χρονιά με θετικό πρόσημο. Τόνισε ότι το μεγάλο στοίχημα που θα αποτελέσει το τεστ για το μετασχηματισμό της οικονομίας είναι οι εξαγωγές.

Ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι κομβικό σημείο είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη όσο το δυνατόν νωρίτερα, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: “υπάρχουν μέτρα όπως η ολοκλήρωση μεταρρυθμίσεων φιλικών προς τις επιχειρήσεις, νέοι χρηματοδοτικοί πόροι κλπ.”.

Για το νέο αναπτυξιακό νόμο ανέφερε ότι είναι πολύ διαφορετικός από τους προηγούμενους με καινοτομίες στα χρηματοδοτικά εργαλεία αλλά και τους κλάδους που στηρίζει ενώ για τις παραγωγικές ξένες επενδύσεις είπε ότι θα προσφέρεται σταθερό περιβάλλον για επτά χρόνια συμπεριλαμβανομένου και ενός σταθερού φορολογικού πλαισίου.

Επίσης ανέφερε πως χονδρεμπόριο, κατασκευές, μέσα ενημέρωσης, τομείς μεταποίησης είναι οι κλάδοι για τους οποίους μαζί με τον ΟΟΣΑ θα αναμορφωθεί το πλαίσιό τους ενώ παράλληλα θα γίνει επαναξιολόγηση των όσων μέτρων έχουν εφαρμοστεί στην οικονομία με τη συνεργασία του ΟΟΣΑ.

Χαρακτήρισε την ίδρυση αναπτυξιακού ταμείου, που θα γίνει με την αναβάθμιση του ΕΤΕΑΝ, ως μια αποφασιστική κίνηση για την τόνωση της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου Μιχάλης Μαΐλης

“Αναζητούμε νέες ευκαιρίες ανάπτυξης, και για το 2016 προγραμματίζεται σειρά πρωτοβουλιών και δράσεων για τη στήριξη των ελληνικών εξαγωγών, την προσέλκυση επενδύσεων και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας με τη Γερμανία” ανέφερε ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου Μιχάλης Μαΐλης, ο οποίος σημείωσε ότι η χρονιά ξεκινάει με μεγάλες προκλήσεις στη διεθνή οικονομία, οι οποίες σηματοδοτούν κινδύνους.

Η κρίση συνεχίζεται, τα προβλήματα επιδεινώνονται και η χώρα βρίσκεται σε σκληρή διαπραγμάτευση συνέχισε ο κ. Μαΐλης. Γι’ αυτό και πρέπει να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις εδώ και τώρα – αλλά η μεγάλη φορολόγηση δημιουργεί αμφιβολίες και ανησυχία, ότι μπορεί να φέρουν τα μέτρα μεγαλύτερη ύφεση. Με αύξηση παραγωγής εξαγωγών και αύξηση του ΑΕΠ, θα υπάρξουν προϋποθέσεις για νέες θέσεις εργασίας και ανάπτυξης.

Keywords
Τυχαία Θέματα