Π.Καμμένος: Τα Επιτελεία καθορίζουν τις εξοπλιστικές ανάγκες και όχι οι πολιτικοί με τους αντιπροσώπους εταιρειών

«Oι εξοπλιστικές ανάγκες της χώρας πλέον περιγράφονται μόνο από τα στρατιωτικά επιτελεία», ανέφερε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος στη Βουλή και όχι όπως παλαιότερα που αυτές καθοριζόντουσαν από τις σχέσεις που είχαν οι αντιπρόσωποι με πολιτικά πρόσωπα.

Αυτό ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος στην Ολομέλεια κατά την ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων

και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας για την προμήθεια Αμυντικού Υλικού» σημειώνοντας πως 19 υποθέσεις εξοπλιστικών προμηθειών βρίσκονται σήμερα στη Δικαιοσύνη.

Η διαδικασία , είπε ο κ. Πάνος Καμμένος προμηθειών στις ΕΔ έχει πλέον αλλάξει . Αφήσαμε τα Επιτελεία να επιλέγουν σύμφωνα με τις πραγματικές επιχειρησιακές ανάγκες τους. Αμέσως μετά έρχεται η έγκριση της προμήθειας στην Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής όπου η στρατιωτική ηγεσία είναι αυτή που απαντά στις ερωτήσεις των βουλευτών.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, επίσης ανέφερε πως «από τους φακέλους προμηθειών που ανοίξαμε, είναι η αλήθεια πως στην πλειοψηφία τους υπήρχαν τουλάχιστον «γκρίζες» σκιές σε σχέση με τις εγγυήσεις. Στις περισσότερες υποθέσεις τα αντισταθμιστικά ωφελήματα όχι απλώς δεν είχαν υλοποιηθεί αλλά παράλληλα δημιουργούσαν ξεκάθαρες σχέσεις πληρωμής προμηθειών»

Ο κ. Πάνος Καμμένος , μεταξύ άλλων ανέφερε πως για συνεργασία με τα ελληνικά ναυπηγεία προκειμένου να κατασκευαστούν υποβρύχια έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον χώρες όπως η Ινδία, η Πολωνία και η Αίγυπτος.

Ο υπουργός Άμυνας ανέφερε, ότι η συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας για την προμήθεια Αμυντικού Υλικού υπεγράφη από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο ως ΥΠΕΘΑ, και τάχθηκε υπέρ των διακρατικών συμφωνιών με τις ΗΠΑ, την Ρωσία, και με άλλες χώρες και υποστήριξε ότι οι συμφωνίες αυτές είναι προς το συμφέρον της δημόσιας και της ιδιωτικής ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

Ο Παν. Καμμένος υπογράμμισε, ότι η χώρα μας έχει πολύ σημαντική γεωπολιτική θέση και τη δυνατότητα να κάνει συμπαραγωγές με χώρες εκτός ΝΑΤΟ, παρέχοντας πιστοποίηση χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Πρόσθεσε δε, ότι η Ελλάδα προχωρά σε συμφωνίες με χώρες, όπως το Ισραήλ, τα Αραβικά Εμιράτα και η Ιορδανία, ενώ έχει εκφραστεί ενδιαφέρον για ναυπήγηση υποβρυχίων στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά από την Ινδία, την Πολωνία, την Αίγυπτο και άλλες χώρες.

“Αν αύριο συμφωνήσουμε με Ινδία για το Άρτεμις, η Ελλάδα θα δίνει την κάνη και η συμπαραγωγή θα γίνεται εδώ, ενώ το οπλικό σύστημα θα έχει την πιστοποίηση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε επίσης, ότι καταβάλλεται προσπάθεια να διατεθούν μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών που δεν χρησιμοποιούνται πλέον, σε τιμές που φθάνουν στο 45 – 50% της αξίας κτήσης τους, ώστε να καλυφθεί μέρος του προϋπολογισμού του υπουργείου Άμυνας.

Keywords
Τυχαία Θέματα