ΓΟΝΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ:Το σενάριο των φορομπηχτών του Υπουργείου Οικονομικών

Σημαντικά αυξημένη θα είναι η φορολόγηση για τις γονικές παροχές και τις κληρονομιές, σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο, μετά την χρονική παράταση που φαίνεται πως παίρνει λόγω κομματικών διαφωνιών και αντιδράσεων η επιβολή του ενιαίου φόρου στα ακίνητα. Η αύξηση του φόρου στις γονικές παροχές σχεδιάζεται να γίονει μέσω της μείωσης του σημερινού αφορολογήτου των 150.000 ευρώ σε 75.000 (!) ή σε 100.000 κατά μία πιο light εκδοχή των φορομπηχτικών υπηρεσιών του ΥΠΟΙΚ.

Το σημερινό αφορολόγητο όριο των 150.000

ευρώ για τη μεταβίβαση ακινήτων μέσω γονικών παροχών, κληρονομιών και δωρεών κρίνεται από αξιωματούχους του οικονομικού επιτελείου υψηλό και για αυτό υπάρχει εισήγηση για μείωσή του κατά 50%, στις 75.000 ευρώ!

Να σημειωθεί πως, με τα σημερινά δεδομένα, για αξία μεταβίβασης μέχρι 300.000 ευρώ ο φόρος γονικής παροχής ή κληρονομιάς φθάνει αντίστοιχα μέχρι το ποσό των 1.500 ευρώ, καθώς ο φορολογικός συντελεστής για την αξία από τα 150.000 ευρώ(αφορολόγητο) έως τα 300.000 είναι 1%. Εάν ισχύσει το νέο φορολογικό καθεστώς με το μειωμένο αφορολόγητο, η επιβάρυνση για μεταβίβαση 300.000 ευρώ θα αυξηθεί κατά 750 ευρώ, στα 2.250 ευρώ.

Στο σχέδιο των επιτελών του φορομπηχτικού μηχανισμού του ΥΠΟΙΚ, είναι η ανακοίνωση της αύξησης στους φόρους για τις γονικές παροχές, να “συμπέσει¨ με μία μικρή μείωση στις μεταβιβάσεις ακινήτων, προκειμένου να ενισχυθεί η νεκρή σήμερα κτηματαγορά. Κανένας από τους σοφούς επιτελείς δε σκέφτεται ότι η κτηματαγορά δε είναι νεκρή λόγω των 5 ή των 10.000 ευρώ του ισχύοντος φόρου μεταβίβασης, αλλά εξ αιτίας της ύφεσης, της έλλειψης ρευστότητας στους πολίτες και της αδυναμίας των τραπεζών να δώσουν στεγαστικά δάνεια.

Δώρον άδωρον λοιπόν το…καρότο με τη μείωση από 8% σε 35 και από 10% σε 6% των συντελεστών στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Ακόμα περισσότερο δε, στις περιπτώσεις που οι αντικειμενικές αξίες αυξηθούν. Όσα “χαρίζονται”, θα τα πάρουν οι φοροεισπράκτορες από την άλλη “πόρτα”.

Keywords
Τυχαία Θέματα