ΓΕΡΜΑΝΙΑ-ΕΚΛΟΓΕΣ: Ήττα της Α.Μέρκελ – Ενίσχυση της ακροδεξιάς – Κακό νέο για την Ελλάδα στο προσφυγικό

Μεγάλη άνοδος της ακροδεξιάς και μεγάλες απώλειες για το κόμμα της Α.Μέρκελ στις εκλογές στα τρία κρατίδια της Γερμανίας. Το λαϊκιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) συγκεντρώνει από 10% έως 23% στις τρεις ψηφοφορίες, σύμφωνα με τα exit polls.

Η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU) της Αγγελα

Μέρκελ ηττήθηκε σε δύο από τις τρεις ψηφοφορίες καθώς οι γερμανοί ψηφοφόροι φαίνεται πως «τιμώρησαν» την Γερμανίδα καγκελάριο για την ανοικτή προσφυγική της πολιτική.

Η υποχώρηση της CDU είναι αισθητή στις ψηφοφορίες στη Βάδη-Βιρτεμβέργη και στη Ρηνανία-Παλατινάτο. Το κόμμα της Α.ΜέρκελCDU- χάνει το ιστορικό του προπύργιο της Βάδης-Βιρτεμβέργης, όπου λαμβάνουν το 27,5% των ψήφων, ενώ πρώτο έρχεται το κόμμα των Πρασίνων με 32,3%,

Στη Σαξονία-Ανχαλτ, η CDU παραμένει πρώτη δύναμη, όμως η AfD λαμβάνει ένα εντυπωσιακό 21,5% των ψήφων.

Αν επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα και η Α.Μέρκελ υποστεί μεγάλη ήττα, ο αντίκτυπος δεν είναι καθόλου καλός και για την Ελλάδα, εν όψει της Συνόδου Κορυφής με την Τουρκία την Πέμπτη.

ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

upd:

Η πολιτική της Γερμανιας στο προσφυγικό περνάει μέσα από τις κάλπες που στήνονται σήμρα Κυριακή σε τρία γερμανικά κρατίδια. Τα τρία κρατίδια έχουν πληθυσμό 17 εκατομμυρίων, δηλαδή καλείται να ψηφίσει το ένα πέμπτο της χώρας.
Οι εκλογές γίνονται για τα κρατιδιακά κοινοβούλια της Βάδης-Βυρτεμβέργης (κυβερνά συνασπισμός Πρασίνων-SPD), στη Ρηνανία-Παλατινάτο (κυβερνά συνασπισμός SPD-Πρασίνων) και στη Σαξονία-Άνχαλτ (κυβερνά συνασπισμός CDU-SPD). Η Σαξονία-Άνχαλτ είναι πρώην ανατολικό κρατίδιο, κάτι που έχει πάρει ιδιαίτερη σημασία καθώς πλέον στη χώρα είναι έντονη η αίσθηση πως τα ξενοφοβικά κινήματα έχουν ισχυρότερο ρεύμα στα ανατολικά.

Αυτό που σε ομοσπονδιακό επίπεδο συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι η ισχύς που θα καταγράψει η «Εναλλακτική για τη Γερμανία», το AfD: Το κόμμα (που αρχικά είχε συσταθεί πάνω στη μονοθεματική πλατφόρμα της αντίθεσης σε προγράμματα ευρωδιάσωσης) είναι αυτήν την στιγμή ο ισχυρότερος σχηματισμός αντιμεταναστευτικών και ξενοφοβικών θέσεων στη Γερμανία και έχει γίνει συγκοινωνούν δοχείο με το κίνημα του Pegida.

Οι δημοσκοπήσεις το εμφανίζουν σταθερά αρκετά πάνω από το όριο εισόδου, στο 11% για τη Βάδη-Βυρτεμβέργη, στο 9% για τη Ρηνανία-Παλατινάτο και στο δυσθεώρητο (για νέο κόμμα) 18% στη Σαξονία-Άνχαλτ.

Επιβεβαίωση της ορμής του AfD με ταυτόχρονη ισχυρή απομάκρυνση από τους Χριστιανοδημοκράτες θα είναι το πρώτο και ισχυρότερο πλήγμα που έχει δεχθεί για το προσφυγικό η Α. Μέρκελ.

Ελάχιστοι πιστεύουν πως η Μέρκελ πρόκειται, ακόμη και με το χειρότερο αποτέλεσμα, να κάνει αμέσως αλλαγή στροφής στην πολιτική της μετά την Κυριακή. Μέχρι και την Παρασκευή, συνέχιζε να επαναλαμβάνει πως δεν πρόκειται να βάλει πλαφόν στον αριθμό προσφύγων.

Θεωρείται όμως δεδομένο, ότι η πολιτική Μέρκελ στο προσφυγικό θα υποστεί πλήγμα, που θα την επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό…

To σχέδιο «αντί-Μέρκελ» στη Βαλκανικό Οδό

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, η Βιέννη καλεί το Βερολίνο να ακολουθήσει την πρότασή της για τη θέσπιση ανώτατου ορίου προσφύγων που θα εισέρχονται στη χώρα.

Η Αυστρία πάντως προκάλεσε «ντόμινο» με την απόφασή της να θέσει όριο εισόδου στους πρόσφυγες. Επακόλουθο αυτής της πολιτικής είναι ότι η Σλοβενία, η Κροατία, η Σερβία και η FYROM έκλεισαν πρακτικά τα σύνορά τους.

Οι όμορες χώρες κατηγορούν την Ελλάδα ότι δεν κάνει αρκετά για να παρεμποδίσει το κύμα των προσφύγων. Η Κροατία μάλιστα είχε προτείνει το προηγούμενο φθινόπωρο να συνεισφέρει πλοία με το επιχείρημα ότι η Ελλάδα δεν μπορούσε ή δεν ήθελε να σταματήσει το κύμα των προσφύγων.

Αλλά και η Σλοβενία είναι «θυμωμένη» με την Ελλάδα, η οποία κατά τη γνώμη της δεν θα έπρεπε να γκρινιάζει για το γεγονός ότι βρίσκονται πάνω από 35.000 πρόσφυγες στο έδαφός της. Η πέντε φορές μικρότερη Σλοβενία μεριμνούσε καθημερινά τον προηγούμενο χρόνο για 12.000 μετανάστες.

Το προσφυγικό δεν είναι το κύριο πρόβλημα των χωρών της Βαλκανικής Οδού

Παράλληλα, οι χώρες που βρίσκονται στη Βαλκανική Οδό που ακολουθούν οι πρόσφυγες αμφιβάλλουν εάν η Τουρκία θα τηρήσει όντως τις υποσχέσεις της ώστε να περιοριστούν οι προσφυγικές ροές.

Ο μεγαλύτερος φόβος τους είναι ότι τελικά χιλιάδες μετανάστες θα παραμείνουν στις βαλκανικές χώρες. Για το λόγο αυτό μέχρι σήμερα τους άφηναν να περνούν με τρένα με προορισμό άλλες χώρες.

Για αυτές τις βαλκανικές χώρες το προσφυγικό δεν είναι πάντως το μεγαλύτερο τους πρόβλημα. Στην Κροατία η κυβέρνηση σκοντάφτει από το ένα πρόβλημα στο άλλο. Η Σερβία βρίσκεται σε προεκλογικό αγώνα ενόψει πρόωρων εκλογών. Η FYROM έχει σοβαρά πολιτικά προβλήματα, τα οποία μετά από διαμεσολάβηση των ΗΠΑ και των Βρυξελλών ίσως επιλυθούν στις 5 Ιουνίου επίσης μέσω πρόωρων εκλογών.

Η Σλοβενία πάντως φάνηκε να πρωτοστατεί σε όλη αυτή την εκστρατεία για κλείσιμο της Βαλκανικής Οδού, γεγονός που «απομόνωσε» τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, τουλάχιστον σύμφωνα με την άποψη του Σλοβένου πρωθυπουργού Μίρο Τσέραρ.

Keywords
Τυχαία Θέματα