Φυτικά έλαια: Ανέκαμψαν τον Ιανουάριο οι τιμές

09:12 2/2/2017 - Πηγή: BankWars


Ανέκαμψαν τον Ιανουάριο οι χρηματιστηριακές τιμές των περισσότερων φυτικών ελαίων, μετά την πτώση που κατέγραψαν τον Δεκέμβριο του 2016.

Ειδικότερα, οι τιμές του σογιέλαιου υποχώρησαν προς το τέλος του Δεκεμβρίου, λόγω της αβεβαιότητας για την προβλεπόμενη αύξηση της κατανάλωσης βιοκαυσίμων ΗΠΑ. Ωστόσο, οι τιμές αυξήθηκαν και πάλι κατά την έναρξη του Ιανουαρίου, καθώς οι υγρές καιρικές συνθήκες καθυστέρησαν τις φυτεύσεις σόγιας στην Αργεντινή. Επιπλέον, οι παραγωγοί στη Βραζιλία κρατούν τα αποθέματά

τους, λόγω του ισχυρού ρεάλ (BRL), γεγονός που καθιστά τις πωλήσεις των δολαριακών εμπορευμάτων λιγότερο κερδοφόρες για την τοπική ισοτιμία.

Οι τιμές του φοινικέλαιου υποχώρησαν τον Δεκέμβριο, μετά το ράλι τιμών που κατέγραψαν στο μεγαλύτερο μέρος του 2016. Η παραγωγή στη Μαλαισία, του δεύτερου μεγαλύτερου παραγωγού στον κόσμο, ήταν μειωμένη κατά 7% το πρώτο τρίμηνο της σεζόν 2016/17. Ωστόσο, η συνολική παραγωγή για το 2016/17 αναμένεται αυξημένη συνολικά κατά 10% περίπου, στα 64,5 εκατ. τόνους, λόγω των εκτιμήσεων ότι η παραγωγή θα ανακάμψει μετά το πρώτο τρίμηνο του 2017.

Οι τιμές του κραμβέλαιου συνέχισαν να ανεβαίνουν, λόγω της ανησυχίας για τα αποθέματα στην ΕΕ, καθώς η παραγωγή ελαιοκράμβης προβλέπεται να μειωθεί κατά 10% y-o-y την περίοδο 2016/17. Επιπρόσθετα, η αύξηση των τιμών του κραμβέλαιου, οδήγησε τα εργοστάσια στην παραγωγή μεγαλύτερων ποσοτήτων, με αποτέλεσμα να μειωθούν περαιτέρω τα αποθέματα ελαιοκράμβης. Για τη σεζόν 2016/17, η παραγωγή κραμβέλαιου στην ΕΕ προβλέπεται μειωμένη κατά 4%, στα 9,7 εκατ. τόνους.

Σε ότι αφορά το ηλιέλαιο, οι τιμές του υποχώρησαν τον Δεκέμβριο. Αυτό οφείλεται στην αύξηση των παγκόσμιων αποθεμάτων ως αποτέλεσμα της παραγωγής -ρεκόρ στην Ουκρανία και τη Ρωσία. Η παγκόσμια παραγωγή το 2016/17 προβλέπεται αυξημένη κατά 9%, στα 16,9 εκατ. τόνους.

ΠΗΓΗ: Foodbusiness.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα