Εντολές – μπλοκ στo ελληνικό χρηματιστήριο – H στρατηγική ισχυρών επενδυτικών πόλων

Ενα ακόμη περίεργο, ή καλύτερα όχι και τόσο συνηθισμένο «φαινόμενο» παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στο Χρηματιστήριο, το οποίο και έχει να κάνει με τις τεράστιες «εντολές-μπλοκ», όπως τις χαρακτηρίζουν οι brokers, στα χαρτιά του «25άρη» και του «40άρη», τόσο στην πλευρά των πωλητών, όσο και στην πλευρά των αγοραστών, κυρίως δε κατά τις νευρικές συνεδριάσεις.

Η επενδυτική αυτή στρατηγική, διότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι περί στρατηγικής ισχυρών επενδυτικών πόλων πρόκειται, δεν αφορά τίποτε περισσότερο από ένα program trading που εφαρμόζεται σε περιόδους που οι αγορές κινούνται νευρικά

και ελλοχεύει ο κίνδυνος διορθωτικής κίνησης και σκοπό, μεταξύ άλλων, έχει να τεστάρουν οι παίκτες τους «αντιπάλους» τους.

Με πιο απλά λόγια, για παράδειγμα, τα βαριά χαρτοφυλάκια που έχουν θέσεις στη μετοχή της Εθνικής προσπαθούν να διερευνήσουν το ένα τις προθέσεις του άλλου και να διαπιστώσουν αν κάποιοι έχουν μικρότερες αντοχές και στην πρώτη ευκαιρία ενδέχεται να αποχωριστούν τα χαρτιά τους.

Και βέβαια όταν δει κανείς «στημένες» εντολές πώλησης, που ξεπερνούν πολλές φορές τις 80 – 100 χιλ. κομμάτια, σε όλα μάλιστα τα «βήματα», το πρώτο πράγμα που του έρχεται στο μυαλό είναι ότι κάποιοι περιμένουν να πουλήσουν.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, το αυτό παρατηρείται και στους αγοραστές συνήθως δυο με τρία «bit» χαμηλότερα, κάτι που δίνει και πάλι την ευχέρεια να ρευστοποιηθούν μεγάλες θέσεις.

Το γεγονός δε ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, ενδεχομένως δείχνει ότι οι αντίπαλες πλευρές όντως έχουν μακροπρόθεσμο χαρακτήρα και απλά συντηρούν τις τιμές «πετώντας» περιστασιακά διερευνητικές εντολές.

Τα πονταρίσματα στον 40άρη

Στον «40άρη» τώρα το τοπίο είναι σχεδόν πανομοιότυπο με αυτό της υψηλής κεφαλαιοποίησης με κάποιες βεβαίως διαφοροποιήσεις λόγω των τεχνικών χαρακτηριστικών που υπάρχουν εδώ, όπως η μειωμένη διασπορά. Η «κεντρική ιδέα» πάντως παραμένει η ίδια και έχει να κάνει και πάλι με ένα κατ’ αρχήν «κλείδωμα» της εισόδου των ανεπιθύμητων όπως και να τεσταριστούν οι αντοχές.

Keywords
Τυχαία Θέματα