Ενστάσεις από την τρόικα για μέρος του πακέτου των €11,5 δισ.

21:35 9/9/2012 - Πηγή: BankWars

Ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση των επικεφαλής της τρόικας με το επιτελείο του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

“Είμαστε ακόμα στην αρχή του δρόμου”, επισήμανε χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μετά τη συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας, εξηγώντας ότι η τρόικα θα μείνει αρκετό καιρό στην Αθήνα.

Παραδέχτηκε ότι υπάρχουν ενστάσεις

για κάποια από τα μέτρα του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ, ενώ πρόσθεσε ότι η τρόικα ζητά να εξειδικευτούν και να γίνουν κατανοητά από την ίδια τα μέτρα.

Ανέφερε επίσης ότι υπάρχει κίνδυνος η τρόικα να τα απορρίψει στο τέλος αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να τα αιτιολογήσει.

Η σημερινή συνάντηση, είπε το ίδιο στέλεχος, ήταν εφ΄ όλης της ύλης, η τρόικα θα φύγει για το Eurogroup, αλλά μετά θα επιστρέψει στην Αθήνα για να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση.

Το κλίμα, ανέφερε, είναι καλύτερο απ΄ ό,τι προηγουμένως.

Από την πλευρά του ο κ. Πόουλ Τόμσεν του ΔΝΤ σε δηλώσεις του έκανε λόγο για “καλή συνάντηση”, ενώ ο Κλάους Μαζούχ της ΕΚΤ ερωτηθείς αν θα συνεχιστούν οι συναντήσεις σημείωσε ότι “δουλεύουμε νύχτα μέρα”.

Εξερχόμενος από τη συνάντηση άλλο στέλεχος ανέφερε ότι η συζήτηση ήταν εφ΄ όλης της ύλης και δεν έγινε αναλυτική διαπραγμάτευση για το κάθε μέτρο.

Τόνισε επίσης ότι θα πρέπει να εντατικοποιηθεί η προσπάθεια στο πεδίο της συγκέντρωσης εσόδων από τη φοροδιαφυγή καθώς η κυβέρνηση θα πρέπει να αποδείξει ότι είναι πιο αξιόπιστη και πιο αποτελεσματική στην είσπραξη εσόδων ώστε με τη σειρά της η τρόικα να δεχτεί ως μέτρα έσοδα από το συγκεκριμένο πεδίο.

Οι κ.κ. Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματθίας Μορς (Κομισιόν) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) έφτασαν την Παρασκευή στην Αθήνα με στόχο αρχικά… να συντονιστούν και από σήμερα ξεκινούν τις διαπραγματεύσεις για τα μέτρα αλλά και για το ύψος του χρέους, την ύφεση και το ελληνικό αίτημα περί επιμήκυνσης του μνημονίου. Στη συνάντηση μετείχε και ο επικεφαλής της μόνιμης αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην Αθήνα, Μπομπ Τράα.

Αύριο έχει κανονιστεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλο, ενώ την Τρίτη θα αναχωρήσουν για την Κύπρο για να παρουσιάσουν όσα θα δουν στην Αθήνα στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Στη συνάντηση από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν πέραν του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταικούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, ο πρόεδρος του ΣΟΕ Π. Τσακλόγλου και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Γ. Μέργος.

Σημειώνεται ότι εκπρόσωποι των εργαζόμενων στο ΤΤ συναντήθηκαν μετά το τέλος της συνάντησης με τον αρμόδιο γενικό γραμματέα Γ. Μέργο

Σύμφωνα με τους εργαζομένους ζήτησαν να μάθουν αν η τρόικα συζήτησε το θέμα της τύχης του ΤΤ.

Ο κ. Μέργος απάντησε, σύμφωνα με τους ίδιους, ότι δεν συζητήθηκε το θέμα του ΤΤ και θα τεθεί στο τραπέζι όταν θα έρθει η δόση καθώς συνδέεται άμεσα με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

σχετικά άρθραAlpha: Χαμηλότοκα δάνεια για επε
Keywords
Τυχαία Θέματα