Ανδρέας Ηλιάδης: Ο αυτοδημιούργητος banker

12:20 7/9/2012 - Πηγή: BankWars

Ο κ. Ανδρέας Ηλιάδης αυτή την εποχή βρίσκεται σε μπελάδες.

Ο αυτοδημιούργητος banker, στον οποίο οι μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου είχαν εμπιστευτεί το τιμόνι του ομίλου για 8 ολόκληρα χρόνια χωρίς ποτέ κανείς να τον αμφισβητήσει, βρίσκεται στη δίνη ενός κυκλώνα που δύσκολα μπορεί κάποιος να υποθέσει πως μπορεί να βγει από αυτόν αβρόχοις ποσί.

Μόλις δύο μήνες μετά την απομάκρυνσή του από επικεφαλής της τράπεζας,

οι αντίπαλοί του εντός της Κύπρου, αλλά και επίσημα πορίσματα τον κατηγορούν για τα μύρια όσα, χωρίς μάλιστα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας να διαψεύδονται από τη νυν ηγεσία του συγκροτήματος. Ετσι, τον κατηγορούν ότι έριξε έξω την τράπεζα με την αιφνιδιαστική αγορά ελληνικών ομολόγων το 2009, ότι παραπλάνησε τους μετόχους αφού δεν τους είπε από την αρχή για την κρατική στήριξη που ζήτησε από το Κυπριακό Δημόσιο, ότι εξαγόρασε τη ρωσική τράπεζα Uniastrum στην παγωμένη Μόσχα αφού ωραιοποίησε τα στοιχεία της ενώ στη συνέχεια παρουσίαζε πλασματικά κέρδη, ότι πήρε στεγαστικό δάνειο 2 εκατ. ευρώ με πολύ χαμηλά επιτόκια. Κάποιοι μάλιστα στην Κύπρο κάνουν λόγο για μια περίεργη προμήθεια 100 εκατ. ευρώ που δόθηκε κατά τη διάρκεια της αγοράς των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 2 δισ. ευρώ. Ακόμα, στη Λευκωσία κυβέρνηση και Τράπεζα Κύπρου θεωρούν υπερβολικές τις απαιτήσεις του να λάβει για την απόλυσή του αποζημίωση κοντά στα 4 εκατ. ευρώ και μέχρι τώρα δεν του τη δίνουν.

Το παιδί του λαού με τα ακριβά χόμπι

Ο κ. Ηλιάδης προσελήφθη στην Τράπεζα Κύπρου πριν από περίπου 30 χρόνια. Στις αρχές του 1990 έρχεται στην Αθήνα για να εργαστεί στην τράπεζα που μόλις είχε ανοίξει τα πρώτα υποκαταστήματά της. Γρήγορα έγινε επικεφαλής του ομίλου στην Ελλάδα. Αποκτά ακριβά χόμπι, οδηγεί γρήγορα αυτοκίνητα και χτίζει μια έπαυλη σε ένα κτήμα πολλών στρεμμάτων κοντά στην Αθήνα.

Σε μια τραπεζική αγορά που ούτως ή άλλως ήταν ιδιαίτερα κερδοφόρα η Κύπρου δεν μένει πίσω. «Χτίζει» πολλά υποκαταστήματα και φέρνει γρήγορα κέρδη. Γρήγορα, λοιπόν, ξεχωρίζει και το 2004 με την υποστήριξη του πανίσχυρου τότε προέδρου κ. Σόλωνα Τριανταφυλλίδη γίνεται αφεντικό του ομίλου ρίχνοντας στο καναβάτσο τον πανίσχυρο Κύπριο banker κ. Χαρίλαο Σταυράκη (απόφοιτος του Χάρβαρντ), ο οποίος και γερές πολιτικές πλάτες είχε και το όνομά του είναι πανίσχυρο στη Λευκωσία. Ο κ. Ηλιάδης γίνεται CEO και ο κ. Σταυράκης αναλαμβάνει αναπληρωτής.

Οταν γίνεται CEO της πιο ζηλευτής θέσης στη Μεγαλόνησο (και μάλιστα χωρίς να προέρχεται από πλούσια οικογένεια), με χειρουργική ακρίβεια «καθαρίζει» όλους τους εχθρούς του – με πρώτο και καλύτερο τον κ. Σταυράκη.

Και μπορεί ο κ. Σταυράκης να έγινε μετά υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, όμως δεν ξέχασε πότε τη διαμάχη του με «το παιδί του λαού».

Στην Κύπρο λέγεται ακόμα ότι πριν από λίγα χρόνια σταμάτησε ξαφνικά τη χρηματοδότηση σε μέτοχο της τράπεζας και μέλος του Δ.Σ. χωρίς να τον ενημερώσει. Τα χρόνια περνούν και ο κ. Ηλιάδης επεκτείνει τον όμιλο σε διάφορες χώρες, όπως στη Ρωσία με την Uniastrum.

Keywords
Τυχαία Θέματα