Ελληνικό χρέος: Από τον Άννα στον Καϊάφα – Μέρκελ και Λαγκάρντ ψάχνουν λύση υπό τη σκιά Σόιμπλε

Το ελληνικό χρέος, στο σημερινό τραπέζι της Άγκελα Μέρκελ και της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, στο Βερολίνο.

Η χρυσή τομή που αναζητούν ΔΝΤ και Γερμανοί, θα καθορίσει πολλά όσον αφορά στην επίτευξη τελικής συμφωνίας Ελλάδας – Δανειστών. Μέχρις

στιγμής το Βερολίνο επιμένει ότι επιθυμεί τη συμμετοχή του διεθνούς οργανισμού στο πρόγραμμα και το ΔΝΤ από την πλευρά του ξεκαθαρίζει ότι αυτό προϋποθέτει «βιώσιμο» χρέος.

Ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας, στη χθεσινή Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ, έθεσε ένα όρο για να θεσπιστούν τα μέτρα για το 2019 και 2020: Να υπάρξει δέσμευση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Η γερμανική καγκελαρία με ανακοίνωσή της, παρέχει πλήρη στήριξη στον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τονίζοντας πως το πρόγραμμα δεν ισχύει χωρίς την συμμετοχή του ΔΝΤ, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την συνέχεια.

Στην ανακοίνωση αυτή που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης, αναφέρεται πως «για να δοθούν νέα κεφάλαια, το ΔΝΤ πρέπει να συμφωνήσει για την οικονομική συμμετοχή του. Αυτή είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη Γερμανία, ώστε να δοθεί νέα χρηματοδότηση”.

Νωρίτερα, σε δηλώσεις του στην Deutsche Welle, εν όψει και της συνάντησης, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επανέλαβε ότι «το ελληνικό πρόγραμμα μπορεί να προχωρήσει μόνο με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, που αποτελεί μέρος του». «Διαφορετικά, εμείς και άλλα κράτη-μέλη θα πρέπει να ρωτήσουμε τα κοινοβούλιά μας για να μας δώσουν εντολή που θα μας επιτρέψει να διαπραγματευτούμε ένα πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ», προειδοποιώντας πως κάτι τέτοιο «θα ήταν εντελώς παράλογο και δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει».

Στο Βερολίνο πάντως, δηλώνουν απόλυτα ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα της συμφωνία στην Μάλτα, καθώς πέρασαν βασικοί τους στόχοι, όπως η μείωση των συντάξεων και η μείωση του αφορολόγητου, δίχως να έχει γίνει οποιαδήποτε υποχώρηση στην ελάφρυνση του χρέους.

Σε άλλο μήκος κύματος, κοντά στις ελληνικές θέσεις, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν. «Χωρίς μία «συνολική συμφωνία» με το ΔΝΤ για το χρέος, δεν θα ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών στην Ελλάδα και δεν θα είναι δυνατή η επιστροφή της χώρας στις αγορές για δανεισμό. Πρέπει να προετοιμάσουμε την Ελλάδα για την επιστροφή στις αγορές στα μέσα του 2018».

Σε ένα από τα πολλά σενάρια που κυκλοφορούν, προκειμένου να ικανοποιηθούν ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΛΕΥΡΕΣ, στις 22 Μαίου, στο Eurogroup, θα υπάρχει αναφορά της δέσμευσης των υπουργών Οικονομικών προς την Ελλάδα, ότι από το 2018 θα λάβουν μέτρα ώστε να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Για να συμβεί όμως αυτό, θα πρέπει, είτε σήμερα στη συνάντηση ΜέρκελΛαγκάρντ, είτε στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στις 22 Απριλίου στην Ουάσιγκτον, να συμφωνήσουν στο θέμα “ελληνικό χρέος”, Γερμανία και ΔΝΤ…

Από τον Άννα στον Καιάφα: Η φράση λέγεται για περιπτώσεις κατά τις οποίες κάποιος παραπέμπεται από έναν αρμόδιο σε άλλον, χωρίς να βρίσκεται λύση στο πρόβλημα, όπως ο Ιησούς εστάλη τον “προανακριτή” Άννα να αποφασίσει για την τύχη του και αυτός τον απέστειλε στον πεθερό του, τον πρόεδρο του συνεδρίου των αρχιερέων Καϊάφα….(Ακολούθησε η τελική παραπομπή του θέματος στον Πιλάτο, με το γνωστό αποτέλεσμα…)

Keywords
Τυχαία Θέματα