ΕΥΡΩΤΡΑΠΕΖΕΣ: Χαλαρώνουν τους όρους δανεισμού και στο γ΄ τρίμηνο

Η τριμηνιαία έρευνα για τον τραπεζικό δανεισμό της ΕΚΤ, αναφέρει ότι για δεύτερη συνεχόμενη έρευνα περισσότερες τράπεζες της ευρωζώνης δήλωσαν πως είχαν χαλαρώσει τα πιστωτικά πρότυπα για δάνεια σε επιχειρήσεις, αντί να τα σφίξουν. Αυτό έρχεται μετά από επτά χρόνια σύσφιξης των προτύπων από τα μέσα του 2007, μέχρι και στις αρχές του έτους.

Ωστόσο, η έρευνα, η οποία κάλυψε 137 τράπεζες

και διεξήχθη από τις 24 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 9 Οκτωβρίου, αναφέρει ότι οι ανησυχίες των τραπεζών για τις οικονομικές προοπτικές των επιχειρήσεων, «είχαν μια ελαφρά επίδραση σύσφιξης στα πιστωτικά πρότυπα για δάνεια σε επιχειρήσεις μετά από μια μικρή χαλάρωση της επίδρασης στα δύο προηγούμενα τρίμηνα».

«Αυτό είναι συμβατό με την πρόσφατη επιβράδυνση της οικονομικής ανάκαμψης, συμπεριλαμβανομένων των χωρών στον πυρήνα της ευρωζώνης», αναφέρει η ΕΚΤ.

Τα στοιχεία για τον Σεπτέμβριο, εμφανίζουν ότι ο δανεισμός στον ιδιωτικό τομέα στην ευρωζώνη υποχώρησε 1,2% σε ετήσια βάση, αν και το ποσοστό ήταν καλύτερο από την πτώση 1,5% που κατέγραψε τον Αύγουστο. Σε μηνιαίους όρους, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι ο δανεισμός στα νοικοκυριά αυξήθηκε κατά 5 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα