Έχει άσσο στο μανίκι ο Α. Σαμαράς;

Η βιασύνη του Πρωθυπουργού να πει πως οι διαπραγματεύσεις τελείωσαν και …  πως ότι  κερδίσαμε το  κερδίσαμε, που προκάλεσε  την αντίδραση από τις πλευρές του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, μία εξήγηση μπορεί να έχει: Ο Πρωθυπουργός, κρατάει άσσο στο μανίκι του!Αν ναι, έχει καλώς. Αν όχι, η κυβέρνηση  αυτή θα έχει άδοξο τέλος.

Ενώ η αγωνία για το αν θα βρεθούν τελικά τα… κουκιά για να ψηφιστούν τα μέτρα κορυφώνεται ,

δεδομένης της άρνησης της ΔΗΜΑΡ (που μάλλον θα διευκολύνει ψηφίζοντας παρόν) και αρκετών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ( Σκανδαλίδης, Κασσής, Κουτσούκος, Παραστατίδης, Ανδρουλάκης , Κεγκέρογλου), η κίνηση του Πρωθυπουργού να δηλώσει ότι «οι διαπραγματεύσεις τελείωσαν», επιδέχεται πολλών ερμηνειών.

Η πιο απλή λέει, ότι δε θα μπορούσε η Ελλάδα να πάει στο Eurogroup με το πακέτο των μέτρων και των συμφωνιών με την τρόικα ανοιχτό. Δεν είναι όμως πολιτική ερμηνεία αυτή, καθώς, δεδομένης της αστάθειας στο κυβερνητικό στρατόπεδο, ο Α. Σαμαράς δε θα διακινδύνευε μια τόσο μεγάλη έκθεσή του για τη συνέχεια, αν δεν είχε κάποιο άσσο ή κάποιους άσσους στο μανίκι του.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που είδε το φως της δημοσιότητας το περασμένο Σάββατο στην εφημερίδα ΑΞΙΑ και που δε διαψεύστηκε, θα ακολουθήσουν τα εξής:

1. 31,5 δισ. τώρα και προέγκριση για τις δόσεις Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου

Το πακέτο των 31,5 δισ. ευρώ θα εγκριθεί και θα εκταμιευτεί άμεσα στη συνεδρίαση του Eurogroup. Επιπλέον, το Eurogroup θα εγκρίνει και τη διάθεση των δόσεων Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου, που είναι 5 και 7,2 δισ. ευρώ αντίστοιχα. Οι δύο δόσεις αυτές θα παραμείνουν σε δεσμευμένο λογαριασμό και η εκταμίευσή τους θα είναι συνδεδεμένη με τις επιδόσεις της Ελλάδας στο σκέλος της εφαρμογής των συμφωνηθέντων με την τρόικα. Θεωρείται δεδομένο ότι οι δόσεις θα δοθούν, καθώς η δέσμευση και η αποδέσμευση θα γίνονται με αυτοματοποιημένη διαδικασία.

2. Δύο χρόνια επιμήκυνση στο πρόγραμμα σταθεροποίησης

Παρατείνεται κατά δύο χρόνια, μέχρι το 2016, το πρόγραμμα σταθεροποίησης, όπως άλλωστε έχει πει και στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Αλλωστε, αυτό προβλέπεται και στο σχέδιο συμφωνίας με την τρόικα. Η παράταση επιτρέπει στην Ελλάδα να εξαντλήσει τα συνολικά μέτρα σε 13,5 δισ. ευρώ και να ανασχέσει την υφεσιακή πορεία νωρίτερα.

3. Νέο δάνειο 11 δισ. ευρώ για επαναγορά ομολόγων και μείωση του χρέους

Η Ελλάδα θα λάβει νέα, χαμηλότοκη χρηματοδότηση 11 δισ. ευρώ προκειμένου να προβεί σε επαναγορά ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά. Στόχος είναι να μειωθεί το χρέος και να καλυφθούν οι ανάγκες χρηματοδότησης. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι με τη χρηματοδότηση των 11 δισ. ευρώ κλείνει το χρηματοδοτικό κενό της χώρας που προκύπτει από τη διετή παράταση του προγράμματος στήριξης και υπολογίζεται σε 18 δισ. ευρώ. Η επαναγορά δεν αφορά μόνο στα νέα ομόλογα που προέκυψαν μετά το PSI, αλλά και στα παλαιά ομόλογα που κατέχει ο επίσημος τομέας, δηλαδή η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες των χωρών της Ε.Ε. Σε ό,τι αφορά τα παλαιά ομόλογα τα 11 δισ. ευρώ δίνο

Keywords
Τυχαία Θέματα