Δύσκολες οι συνομιλίες Ελλάδας – δανειστών λένε ξένοι αναλυτές

12:11 4/2/2015 - Πηγή: BankWars

Οι προτάσεις της Ελλάδας για μια νέα συμφωνία για το χρέος έχουν τονώσει το κλίμα στις αγορές, αλλά οι αναλυτές προειδοποιούν για «δύσκολες» συνομιλίες εν όψει.

Όπως αναφέρει το CNBC σε δημοσίευμά του, ο Αλ. Τσίπρας συναντάται με τον J.C. Juncker στις Βρυξέλλες

όπου θα συζητήσουν τις προτάσεις για κάποιου είδους ανταλλαγή χρέους της Ελλάδας, σύμφωνα με την πρόταση του υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη σε συνέντευξή του στους FT.

Το CNBC σημειώνει ότι οι προτάσεις είναι ένα βήμα πίσω από τις προηγούμενες απαιτήσεις της νέας αριστερής κυβέρνησης της Ελλάδας για ένα κούρεμα χρέους, κάτι που οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν αποκλείσει. Αλλά παρά την υποχώρηση της αντιμνημονιακής ρητορικής, είναι ασαφές εάν η τρόικα θα αποδεχθεί τις προτάσεις.

Η Michala Marcussen, επικεφαλής οικονομολόγος της Societe Generale, προειδοποίησε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, είναι βέβαιο πως θα είναι δύσκολες. «Έχουμε δει κάποιες πιο ενθαρρυντικές ενδείξεις να έρχονται τις τελευταίες ημέρες, επομένως αυτό είναι κάτι τουλάχιστον προς την θετική πλευρά. Αλλά νομίζω ότι υπάρχουν στα αλήθεια πολλές παράμετροι που θα καταστήσουν τις διαπραγματεύσεις πολύ δύσκολες», δήλωσε στο CNBC.

«Δίνοντας στην Ελλάδα κάποιου είδους ελάφρυνση χρέους σημαίνει περαιτέρω παράταση της λήξης και μια προσπάθεια να μειωθούν τα ήδη πολύ χαμηλά επιτόκια. Υπάρχουν πολλά τεχνικά ζητήματα σχετικά με το χρέος», σημείωσε η ίδια.

Από την πλευρά του, ο Francesco Castelly, επικεφαλής της Method Invetments & Advisory, προειδοποίησε ότι οι διαπραγματεύσεις φέρουν την πιθανότητα ενός «ηθικού κινδύνου» -όταν μια πλευρά αναλαμβάνει περισσότερα ρίσκα γνωρίζοντας ότι η άλλη πλευρά θα επωμιστεί το μεγαλύτερο μέρος αυτών των κινδύνων.

«Το μεγάλο πρόβλημα εδώ είναι ο ηθικός κίνδυνος. Εάν η Ελλάδα λάβει μια μεγάλη μείωση του χρέους, τότε η Ισπανία και το Podemos θα πουν επίσης, θέλουμε και εμείς μείωση 50%», δήλωσε στο CNBC. Αλλά ο ίδιος προειδοποίησε πως η Ελλάδα είναι σε «πολύ δύσκολη κατάσταση».

«Δεν έχουν λεφτά να αποπληρώσουν το χρέος, δεν έχουν ανάπτυξη, επομένως όλοι γνωρίζουν πως θα χρειαστεί να βρεθεί ένας τρόπος για να δοθεί μια μικρή αναπροσαρμογή στο πρόγραμμα εξυπηρέτησης του χρέους», τόνισε.

Keywords
Τυχαία Θέματα