Marketwatch: Ξεμένει από λεφτά η Αθήνα – Πάει σε χρεοκοπία αν δεν συμφωνήσει με τους δανειστές

11:27 4/2/2015 - Πηγή: BankWars

Η Ελλάδα δεν έχει περιθώρια χρόνου, υπογραμμίζει το Marketwatch, τονίζοντας ότι η αισιοδοξία των επενδυτών τις τελευταίες ημέρες ίσως δεν έχει στέρεες βάσεις.

Σε έκθεσή του, ο Carl Weinberg, κορυφαίος οικονομολόγος της High Frequency Economics υπενθυμίζει ότι οι λήξεις των ομολόγων και των εντόκων γραμματίων οδηγούν σε ένα σενάριο με βάση το οποίο η κυβέρνηση θα κηρύξει

στάση πληρωμών, πιθανόν εντός των επόμενων εβδομάδων.

“Η Ελλάδα θα καταλήξει ουσιαστικά σε χρεοκοπία, πιθανόν υπό τη μορφή αναδιάρθρωσης με ένα αξιόλογο κούρεμα, αλλά είναι επίσης πιθανό να προχωρήσει σε στάση πληρωμών. Το μόνο ερώτημα είναι πόσο σύντομα θα συμβεί κάτι τέτοιο. Το να πιστεύει κανείς οτιδήποτε άλλο, δεν είναι παρά ευσεβής πόθος”,αναφέρει.

Ο αναλυτής υπογραμμίζει ότι τουλάχιστον ο Αλ. Τσίπρας παρέλαβε έναν ισορροπημένο προϋπολογισμό από την προηγούμενη κυβέρνηση και δεν χρειάζεται να ανησυχεί για “στέγνωμα” των ταμειακών ροών βραχυπρόθεσμα. Ωστόσο, έχει υποσχεθεί αύξηση των κρατικών δαπανών και φοροελαφρύνσεις, τονίζει.

Δεν χρειάζεται να προσθέσει τα νούμερα στις λήξεις των ομολόγων για να αντιληφθεί κανείς ότι η Αθήνα θα χρειαστεί περισσότερα χρήματα από αυτά που έχει ή μπορεί να αντλήσει από μόνη της, εκτός και αν ευθυγραμμιστεί με τη γραμμή των πιστωτών της “με την ελπίδα ότι ένα θαύμα θα την καταστήσει ικανή να αποπληρώσει 330 δισ. χρέους που συνεχίζουν να αυξάνονται, σημειώνει ο Weinberg.

Keywords
Τυχαία Θέματα