Δ. ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εξελέγη Αντιπρόεδρος των Βιομηχανικών και Εργοδοτικών Συνδέσμων της Ευρώπης

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος εξελέγη στη θέση του αντιπρόεδρου της Ένωσης των Βιομηχανικών και Εργοδοτικών Συνδέσμων της Ευρώπης, BUSINESS EUROPE, στη διάρκεια της συνάντησης των Πρόεδρων των Συνδέσμων-Μελών που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, στο Δουβλίνο.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στη θέση του απερχόμενου προέδρου

της Business Europe κ. Jürgen R. Thumann, εξελέγη η κα Emma Marcegaglia, πρώην πρόεδρος του Ιταλικού Βιομηχανικού Συνδέσμου Confindustria και διευθύνουσα σύμβουλος της Marcegaglia S.p.A.

Η BUSINESSEUROPE είναι ο κορυφαίος ανεξάρτητος οργανισμός έκφρασης της επιχειρηματικότητας στην Ευρώπη -όπου η χώρα μας εκπροσωπείται από τον ΣΕΒ. Στην οργάνωση συμμετέχουν 41 εθνικοί βιομηχανικοί και εργοδοτικοί Σύνδεσμοι, από 35 χώρες της Ευρώπης, με μέλη που ξεπερνούν τα 20 εκατομμύρια μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις.

Στην παρέμβασή του, στο πλαίσιο της συνάντησης της BUSINESS EUROPE, ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων:

• Η κρίση στην Ευρώπη, το βλέπουμε σε όλες τις χώρες μας, οξύνει τις ανισότητες και αναβιώνει την εποχή των διχασμών. Διχασμός ανάμεσα στο Βορρά και τον Νότο, ανάμεσα στους έχοντες και τους μη έχοντες, ανάμεσα στους βολεμένους και τους αποκλεισμένους, ανάμεσα στους ζηλωτές της δημοσιονομικής αρετής και τους υποστηρικτές του κοινωνικού κράτους, ανάμεσα στα κέντρα αποφάσεων και τους πολίτες. Επιστρέφουμε στην εποχή των εθνικών εγωισμών και των κοινωνικών ανταγωνισμών, απομακρυνόμαστε από την προοπτική της Ευρωπαϊκής ενοποίησης, με πολιτικές ηγεσίες χωρίς έμπνευση και με λαούς χωρίς πίστη.

• Αντιμέτωπες με την κρίση, οι διευθυντικές ομάδες των πολιτικών και των τεχνοκρατών έχουν την τάση να επιβάλουν «αφ’ υψηλού» και εκβιαστικά τις μεταρρυθμίσεις που θεωρούν αναγκαίες. Υφιστάμενες την κρίση, οι κοινωνίες και ιδιαίτερα οι πιο ευπαθείς ομάδες αντιδρούν τυφλά και τείνουν ευήκοον ους στους υποσχόμενους μαγικές συνταγές σωτηρίας ή στους κήρυκες της μισαλλοδοξίας. Μέσα στο κλίμα αυτό, αναβιώνουν απειλητικά οι παλαιοί δαίμονες της Ευρώπης: o αυταρχισμός και ο λαϊκισμός που έχουν βρει σήμερα έδαφος σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, στη Δεξιά όπως και στην Αριστερά. Καλλιεργούν την πολιτική σύγκρουση και τον κοινωνικό διχασμό, εκτρέφουν τον ρατσισμό και τη βία, ενισχύουν τα πολιτικά άκρα και τις κοινωνικές ακρότητες.

• Σ’ ένα τέτοιο περιβάλλον και ενόψει των Ευρωεκλογών του 2014, δεν είναι ούτε θεμιτό ούτε ρεαλιστικό να λέμε business as usual -ωσάν η επιχειρηματική τάξη να είναι ξένη και αδιάφορη προς την υπόλοιπη κοινωνία. Ούτε αρκεί να διατρίβουμε περί ανταγωνιστικότητας, παραγωγικότητας, ευέλικτης εργασίας, επενδυτικών ευκαιριών και αναπτυξιακών προοπτικών. Η ύφεση, η ανεργία, η ανέχεια αφορούν ανθρώπους. Τα δικά τους προβλήματα, οι δικές τους ανάγκες πρέπει να γίνουν ενεργότερο στοιχείο του δικού μας προβληματισμού, αφού είμαστε οι κύριοι εργοδότες, οι δημιουργοί πλούτου και οι βασικοί τροφοδότες των συστημάτων κοινωνικής πρόνοιας.

• Χρειαζόμαστε πλέον σήμερα να αντικαταστήσουμε την «Ευρωπαϊκή ατζέντα για τις επιχειρήσεις» που προωθούμε τόσα χρόνια με μια «ατζέντα του επιχειρηματικού κόσμου για την Ευρώπη». Ιδού η μεγάλη πρόκληση για την Business Europe σήμερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα