ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ: Που είναι ο πάτος; Σε χαμηλά 26 ετών ο Γ.Δ. – Βατερλό στις τράπεζες

09:48 9/2/2016 - Πηγή: BankWars

Σε νέα χαμηλά 26 και πλέον ετών, και συγκεκριμένα, στα επίπεδα του Δεκεμβρίου του 1989, επέστρεψε ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, εν μέσω επενδυτικού πανικού, με τη συνέχεια να είναι απρόβλεπτη.

Το εκρηκτικό μόγμα της αβεβαιότητας γύρω από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής και των κοινωνικών αντιδράσεων για το ασφαλιστικό και το φορολογικό διαμορφώνει το αρνητικό κλίμα, ενώ την αγορά επηρεάζουν και τα

σενάρια για πολιτικές εξελίξεις, μετά και τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου για εκλογές.

Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει τρίτο πρόγραμμα χρηματοδότησης και ανακεφαλαιοποιημένες τις τράπεζες, για τρίτη φορά το ελληνικό χρηματιστήριο δεν παίζει το σενάριο της ανάκαμψης, ενώ οι ξένοι εγκαταλείπουν άρον άρον την αγορά.

Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης από τις αρχές του 2016 σημειώνει πτώση κατά 26,47%, σχεδόν διπλάσια από τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE-25, o τραπεζικός δείκτης και οι τραπεζικές μετοχές βρέθηκαν σε νέα ιστορικά χαμηλά.

Από τις αρχές του χρόνου η πτώση έχει διαμορφωθεί στο 55% για την Alpha Bank, στο 58% για την Εθνική Τράπεζα, στο 63% για τη Eurobank και στο 64% για την Τράπεζα Πειραιώς.

Την ίδια ώρα, το δυσμενές διεθνές περιβάλλον και η πτώση των διεθνών αγορών επιβαρύνει και το κλίμα στη χρηματιστηριακή αγορά, με τις ευρωπαϊκές αγορές να κινούνται σε χαμηλά 16 μηνών, καθώς αυξάνεται η ανησυχία για παγκόσμια ύφεση.

Η αγορά διέσπασε καθοδικά την ισχυρή στήριξη των 470 μονάδων, επίπεδα στα οποία είχε υποχωρήσει στο διάστημα μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων της 6ης Μαΐου και της 17ης Ιουνίου του 2012, όταν υπήρχε το σενάριο του Grexit και κινείται πλέον σε αχαρτογράφητα και επικίνδυνα νερά,

Keywords
Τυχαία Θέματα