Χ.Α: Συντήρηση δυνάμεων, πιέσεις στις τράπεζες

Συνεδρίαση συντήρησης δυνάμεων ήταν η σημερινή στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 880,70 μονάδες με μικρά κέρδη της τάξης του 0,26%. Η συναλλακτική δραστηριότητα διαμορφώθηκε στα 52,39 εκατ. ευρώ.

Η αναβάθμιση της Ελλάδας κατά έξι βαθμίδες από την Standard & Poor’s και η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

ότι θα αρχίσει και πάλι να δέχεται ως εγγύηση τα ελληνικά ομόλογα βελτίωσαν την επενδυτική ψυχολογία και οδήγησε σε ράλι τις τράπεζες στη συνεδρίαση της Τετάρτης. Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πως θα δέχεται και πάλι ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας όλα τα ομόλογα που εκδίδει ή εγγυάται το ελληνικό Δημόσιο.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η απόφαση αυτή σημαίνει πρακτικά πως οι ελληνικές τράπεζες αποκτούν και πάλι πρόσβαση στη φθηνή ρευστότητα που προσφέρει η ΕΚΤ, από την οποία μέχρις στιγμής ήταν αποκλεισμένες, Οι ελληνικές τράπεζες αυτήν την στιγμή χρηματοδοτούνται από τον μηχανισμό ELA της Τράπεζας της Ελλάδος, το επιτόκιο δανεισμού του οποίου είναι κατά 2% ακριβότερο από εκείνο της ΕΚΤ. Αυτό, εκτιμούν οι αναλυτές, θα ανοίξει και πάλι την “κάνουλα” της ρευστότητας για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Ωστόσο σήμερα υπήρξε μερική κατοχύρωση κερδών στις τράπεζες. Η Εθνική υποχώρησε κατά 4,35%, η Alpha -8,51%, η Eurobank -9,35%, η Τράπεζα Πειραιώς -10,12%.

Από την υπόλοιπη Large Cap ανοδικά κινήθηκαν Τρία Εψιλον (+2,67%), ΟΤΕ (+3,50%), Μυτιληναίος (+1,63%).

Keywords
Τυχαία Θέματα