Ζημιές 223 εκατ. ευρώ για τη Eurobank-Τι δηλώνει ο Νανόπουλος

Ζημιές 223 εκατ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο του 2012 εμφάνισε η Eurobank, λόγω των αυξημένων προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις και μείωση των εσόδων. Συνολικές ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης €5,8δισ., όπως προσδιορίστηκαν από την ΤτΕ.

Σύμφωνα με την Τράπεζα, η βαθιά ύφεση της ελληνικής οικονομίας, η εντεινόμενη αβεβαιότητα για τη βιωσιμότητα

του δημοσίου χρέους, η πολιτική αστάθεια και τα σενάρια εξόδου της χώρας από το κοινό νόμισμα παρέτειναν ένα ιδιαίτερα δυσμενές περιβάλλον για την ανάπτυξη των τραπεζικών εργασιών και επηρέασαν καθοριστικά τα λειτουργικές επιδόσεις της Eurobank το Β΄& Γ΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Συνολικές ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης €5,8δισ., όπως προσδιορίστηκαν από την ΤτΕ (συμπεριλαμβανομένης και της άσκησης της BlackRock).

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας, Νικόλαος Νανόπουλος, τόνισε ότι «η εκταμίευση της δόσης των €34,5 δισ. ανοίγει το δρόμο για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών Τραπεζών, αναγκαία λόγω των βαρύτατων κεφαλαιακών απωλειών που υπέστησαν μετά τη συμμετοχή τους τόσο στο PSI, όσο και στις με αυτό συνδεδεμένες πράξεις.

Αναλαμβάνοντας το κόστος αυτό, τα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα συνέβαλαν όσο κανείς άλλος στη μείωση του δημοσίου χρέους και την αποκατάσταση της οικονομικής σταθερότητας στη χώρα. Η ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής, παράλληλα με τη δρομολόγηση σημαντικών διαρθρωτικών αλλαγών και την ορατή βελτίωση του διεθνούς κλίματος το τελευταίο διάστημα, ανοίγουν ένα παράθυρο ευκαιρίας για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, και τη στήριξη της ανάπτυξης, που δεν πρέπει να αφήσουμε αναξιοποίητο.

Η Eurobank συμμετέχει στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης, λαμβάνοντας κεφάλαια ύψους 5,8 δισ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν περίπου στις απώλειες που ενέγραψε λόγω της συμμετοχής στο PSI.

Η δρομολόγηση της ενοποίησης της Eurobank με την Εθνική Τράπεζα αποτελεί σημαντική πρωτοβουλία στο πλαίσιο της συνολικής ανασυγκρότησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Το νέο σχήμα, με το μεγάλο, σε ευρωπαϊκή κλίμακα, μέγεθός του, και με την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων των δύο οργανισμών, μπορεί να πρωταγωνιστήσει στη σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, να παίξει κεντρικό ρόλο στη χρηματοδότηση των ελληνικών επιχειρήσεων και να συμβάλει αποφασιστικά στην ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της οικονομίας πάνω σε νέες υγιείς βάσεις».

Αναλυτικά:

-Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω, ο Δείκτης Βασικών Κυρίων Κεφαλαίων (EBA Core Tier I) διαμορφώνεται σε 11,5% (pro-forma) , έναντι ελαχίστου 9%.

-Αύξηση καταθέσεων στην Ελλάδα κατά €1δισ. το Γ΄ τρίμηνο, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

-Μείωση καθαρών εσόδων από τόκους κατά 4% το Γ΄ τρίμηνο, λόγω του αυξημένου κόστους χρήματος, της διεύρυνσης των επιτοκίων διατραπεζικής, των μειωμένων εσόδων από ομόλογα και της καθυστέρησης της ανακεφαλαιοποίησης.

-Περαιτέρω μείωση λειτουργικού κόστους κατά 5% στο Γ΄ τρίμηνο. Σωρευτική μείωση κατά 22% από το 2008.

-Αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 17% του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων, από 14% το Α΄ τρίμηνο του 2012. Έξαρση των νέων δανείων σε καθυστέρηση στην Ελλάδα το Β΄ τρίμηνο και βελτίωση το Γ΄ τρίμηνο. Αύξηση των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις συνολικά κατά 23% το εννεάμηνο του 2012.

-Αρνητικό αποτέλεσμα €223εκ. το Γ΄ τρίμηνο, λόγω αυξημένων προβλέψεων και μειωμένων εσόδων.

-Χρηματοδότηση διεθνών δραστηριοτήτων εξολοκλήρου από τοπικές καταθέσεις. Ανάκαμψη κερδοφορίας το Γ΄ τρίμηνο.

Αποτελέσματα Β΄ & Γ΄ Τριμήνου 2012

Η βαθιά ύφεση της ελληνικής οικονομίας, η εντεινόμενη αβεβαιότητα για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους, η πολιτική αστάθεια και τα σενάρια εξόδου της χώρας από το κοινό νόμισμα παρέτειναν ένα ιδιαίτερα δυσμενές περιβάλλον για την ανάπτυξη των τραπεζικών εργασιών και επηρέασαν καθοριστικά τα λειτουργικές επιδόσεις της Eurobank το Β΄& Γ΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Αποτέλεσμα ήταν η μείωση των εσόδων και οι αυξημένες προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις να οδηγήσουν σε ζημιές €223εκ. το Γ΄ τρίμηνο του 2012, τις οποίες περιόρισε η συνεχιζόμενη μείωση των λειτουργικών εξόδων.

 Κεφαλαιακή Επάρκεια

Πρωταρχικός στόχος της Eurobank από το 2008 και μετά ήταν η ενίσχυση της κεφαλαιακής της βάσης. Προς αυτή την κατεύθυνση ελήφθησαν σημαντικές πρωτοβουλίες τα τελευταία 4 χρόνια, όπως η πώληση ιδίων μετοχών, η πώληση των θυγατρικών στην Πολωνία και στην Τουρκία, η αποτελεσματικότερη διαχείριση του ενεργητικού και του παθητικού και η απομόχλευση του ισολογισμού. Οι ενέργειες αυτές ενίσχυσαν σωρευτικά τα κεφάλαια της Τράπεζας κατά €1,9δισ. Χωρίς την επίπτωση του PSI, ο Δείκτης των Βασικών Κυρίων Κεφαλαίων (Core Tier I) θα διαμορφωνόταν pro-forma σε 9,9% στο τέλος του εννεαμήνου 2012, άνω του ελαχίστου ορίου 9%. Λαμβανομένης υπόψη της ζημιάς από το PSI ύψους €6,0δισ. και της ανακεφαλαιοποίησης από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ύψους €5,8δισ., ο Δείκτης Core Tier Ι διαμορφώνεται pro-forma σε 11,5% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2012.

Ως γνωστόν, η Eurobank συμμετείχε το Μάρτιο του 2012 στο Πρόγραμμα Ανταλλαγής Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου (PSI) με αξιόγραφα ονομαστικής αξίας €7,3δισ. και συνολικής αξίας κτήσης €7,9δισ. (λαμβανομένου υπόψη και του κόστους αντιστάθμισης κινδύνου). Σε αντάλλαγμα η Τράπεζα έλαβε ομόλογα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) αξίας €1,1δισ. και νέα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, η τρέχουσα αξία των οποίων ήταν €577εκ. στο τέλος του Γ΄ τριμήνου 2012. Μετά και την πρόσφατη επαναγορά ομολόγων, στην οποία συμμετείχε πλήρως η Τράπεζα, η συνολική ζημία από το PSI και συνδεδεμένες πράξεις διαμορφώθηκε σε €6,0δισ.

Oι συνολικές ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης της Eurobank, συμπεριλαμβανομένης και της διαγνωστικής μελέτης της BlackRock, προσδιορίστηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος σε €5,8δισ., σχεδόν ισόποσες με τις ζημιές από το PSI (μετά την επαναγορά των ομολόγων).

 Ρευστότητα & Απομόχλευση Ισολογισμού

Η πολιτική αβεβαιότητα, απόρροια των διπλών εκλογικών αναμετρήσεων, ενέτεινε την εκροή καταθέσεων από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα κυρίως το Μάϊο και τον Ιούνιο. Παρόλα αυτά, μετά το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας και τη βελτίωση του κλίματος εμπιστοσύνης, υπήρξε σταδιακή επιστροφή των καταθέσεων, η οποία συνεχίζεται αδιάκοπτα έως και σήμερα. Ειδικότερα, οι καταθέσεις πελατών της Eurobank στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά €3δισ. το Β΄ τρίμηνο σε σχέση με το Α΄ τρίμηνο του 2012, αυξήθηκαν όμως κατά €1δισ. το Γ΄τρίμηνο του έτους. Στο εξωτερικό, οι καταθέσεις πελατών σημείωσαν σημαντική αύξηση κατά €570εκ. το εννεάμηνο του 2012 και ανήλθαν σε €9,1δισ. Το εμπορικό άνοιγμα (διαφορά δανείων προς τις καταθέσεις) παρέμεινε σταθερό το Γ΄ τρίμηνο έναντι του Α΄ τριμήνου, καθώς τα υπόλοιπα Χορηγήσεων Πελατών μειώθηκαν κατά €1,5δισ. την ίδια περίοδο και διαμορφώθηκαν σε €43,8δισ. μετά από προβλέψεις.

Η χρηματοδότηση από το Ευρωσύστημα μειώθηκε οριακά στα €30δισ. Η Τράπεζα διατηρεί επαρκή ρευστότητα, καθώς διαθέτει ενέχυρα αποδεκτά από το Ευρωσύστημα για την άντληση ρευστότητας ύψους €6δισ., παρά το γεγονός ότι έχει ακυρώσει €1,5δισ. ομόλογα με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Παράλληλα, η ολοκλήρωση της πώλησης της Polbank και της Tekfen Bank θα ενισχύσει περαιτέρω τη ρευστότητα κατά €1,7δισ.

 Λειτουργικές Επιδόσεις

Η βαθιά ύφεση της ελληνικής οικονομίας και το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον επηρέασαν αρνητικά τις λειτουργικές επιδόσεις της Eurobank το Β΄ & Γ΄ τρίμηνο του 2012. Πιο αναλυτικά:

• Tα Καθαρά Έσοδα από Τόκους υποχώρησαν κατά 4,0% το Γ΄ τρίμηνο και διαμορφώθηκαν σε €358εκ., έναντι €373εκ. το Β΄ τρίμηνο, λόγω του υψηλού κόστους άντλησης ρευστότητας, της διεύρυνσης του euribor έναντι των επιτοκίων της ΕΚΤ, των μειωμένων εσόδων από ομόλογα εξαιτίας του PSI και της καθυστέρησης στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Σημαντικό μέρος από τα έσοδα τόκων μπορεί να ανακτηθεί αφού τα στοιχεία του ενεργητικού είναι ήδη αποδεκτά για αναχρηματοδότηση από την ΕΚΤ, καθώς και όταν θα ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και μειωθεί η διαφορά των επιτοκίων της διατραπεζικής με την ΕΚΤ. Το συνολικό περιθώριο επιτοκίου μειώθηκε κατά 5 μονάδες βάσης σε τριμηνιαία βάση και διαμορφώθηκε σε 2,06% το Γ΄ τρίμηνο του έτους.

• Τα Συνολικά Έσοδα από Αμοιβές και Προμήθειες αυξήθηκαν κατά 3,1% σε τριμηνιαία βάση και ανήλθαν σε €62εκ. το Γ΄ τρίμηνο του 2012. Σε σχέση όμως με το Α΄ τρίμηνο του 2012, τα έσοδα του Γ΄ τριμήνου ήταν χαμηλότερα κατά 8,9%, συνέπεια της κάμψης των εργασιών που συνδέονται με τη διαχείριση περιουσίας και τις κεφαλαιαγορές.

• Τα Συνολικά Έσοδα υποχώρησαν κατά 17,9% το Γ΄ τρίμηνο σε σύγκριση με το Β΄ τρίμηνο και διαμορφώθηκαν σε €397εκ., και λόγω χαμηλότερων μη οργανικών εσόδων.

Ο περιορισμός του λειτουργικού κόστους συνεχίστηκε με επιτυχία, καθώς οι Συνολικές Δαπάνες μειώθηκαν κατά 4,9% το Γ’ τρίμηνο έναντι του Β΄ τριμήνου και κατά 6,3% σε σχέση με το Α΄ τρίμηνο του 2012. Στην Ελλάδα, οι δαπάνες μειώθηκαν κατά 4,4% έναντι του Β΄ τριμήνου, ενώ στο εξωτερικό υποχώρησαν κατά 6,1% την ίδια περίοδο. Συνολικά, η μείωση του λειτουργικού κόστους για τον Όμιλο από το 2008 έως σήμερα διαμορφώνεται σε 22%.

Οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που βιώνουν τα νοικοκυριά, ως αποτέλεσμα της αύξησης της ανεργίας και των μέτρων λιτότητας που εφαρμόζονται, η οικονομική στενότητα που αντιμετωπίζουν πολλές επιχειρήσεις καθώς και η πολιτική αστάθεια του Β΄ τριμήνου συνετέλεσαν στην περαιτέρω αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των δανείων σε καθυστέρηση. Ειδικότερα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν στο 17% των συνολικών χορηγήσεων, από 14% στο τέλος του Α΄ τριμήνου, ενώ τα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ανήλθαν στο 21,3% του χαρτοφυλακίου, από 17,6% στο τέλος Μαρτίου 2012. Η επιδείνωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου και η αύξηση των δανείων σε καθυστέρηση συντελέστηκε κυρίως το Β΄ τρίμηνο του έτους, ενώ βελτίωση καταγράφηκε κατά το Γ΄ τρίμηνο, με τα νέα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών να είναι μειωμένα κατά 12,1% έναντι του Β΄ τριμήνου. Στο εξωτερικό, τα νέα δάνεια σε καθυστέρηση μειώθηκαν σε τριμηνιαία βάση και ήταν κατά 38% χαμηλότερα έναντι του Α΄ τριμήνου 2012.

Η Eurobank, συνεπής στην αυστηρή πολιτική προβλέψεων που εφαρμόζει, αύξησε τις Προβλέψεις για Επισφαλείς Απαιτήσεις με στόχο την περαιτέρω θωράκιση του ισολογισμού της και την κάλυψη των δανείων σε καθυστέρηση, γεγονός που επιβάρυνε όμως αρνητικά τα λειτουργικά αποτελέσματα. Ειδικότερα, οι προβλέψεις ενισχύθηκαν σε ετήσια βάση κατά 23,3% και ανήλθαν σε €1,2δισ. συνολικά το εννεάμηνο του 2012, καλύπτοντας το 53% των μη εξυπηρετούμενων δανείων (χωρίς να λογίζονται οι πρόσθετες εξασφαλίσεις).

Το υψηλό κόστος χρηματοδότησης και οι αυξημένες προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις επηρέασαν δυσμενώς και τα Αποτελέσματα από τις Διεθνείς Δραστηριότητες, τα οποία διαμορφώθηκαν σε -€12εκ. το Β΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Σημαντική ανάκαμψη σημειώθηκε όμως το Γ΄ τρίμηνο του 2012, με τα καθαρά κέρδη να ανέρχονται σε €7εκ. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εργασίες στο εξωτερικό χρηματοδοτούνται αμιγώς από τοπικές καταθέσεις, καθώς ο δείκτης χορηγήσεων προς καταθέσεις διαμορφώθηκε σε 95,8% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2012.

Keywords
Τυχαία Θέματα