Χρηματιστηριακές Επισημάνσεις – Ο δείκτης, οι αντιστάσεις, το καλό κλίμα και τα…φουσκώματα στην Περιφέρεια

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ : Το δεύτερο εξάμηνο του 2012 θα μείνει στην ιστορία και για την αλλαγή των επενδυτικών προτεραιοτήτων και για την «στροφή» των επενδυτών από τις τράπεζες στις μετοχές της πραγματικής οικονομίας.

Ευθέως αντιπροσωπευτική της αλλαγής αυτής είναι η επίδοση των ΟΤΕ και ΔΕΗ από τα χαμηλά, την στιγμή που οι τράπεζες

έχουν ασύγκριτα μικρότερη κίνηση.

Για πρώτη φορά την τελευταία 15ετία του Χ.Α., οι τράπεζες πέρασαν σταδιακά σε δεύτερη μοίρα, με τους επενδυτές να εστιάζουν στις μετοχές της πραγματικής οικονομίας.

Τα εγνωσμένα προβλήματα στις τράπεζες και τα τεράστια θέματα που έχουν να αντιμετωπίσουν όπως η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης, οι αυξήσεις κεφαλαίου και η εν γένει εξυγίανσή τους, αλλάζει – έστω και μερικώς – το επενδυτικό status quo της αγοράς.

Για πρώτη φορά στη νεότερη ιστορία του Χ.Α. ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στα υψηλά έτους, χωρίς τη συνδρομή των τραπεζών, οι οποίες μάλιστα – ως δείκτης – απέχουν λίγο από τα χαμηλά έτους τους!

Ο Γ.Δ. βρίσκεται στις 900 μονάδες, ήτοι στα υψηλά έτους, ενώ ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται στις 232 μονάδες, με χαμηλό έτους στις 152 μονάδες και υψηλό στις 540 μονάδες!! Ήτοι 308 μονάδες υψηλότερα από τα παρόντα επίπεδα…

Εφόσον το Χ.Α. διέσπασε τις 880 μονάδες επόμενο τεχνικό σημείο είναι οι 950 με 1000 μονάδες και σε προέκταση οι 1100 μονάδες. Το σενάριο αυτό είναι βασικό πλέον τεχνικά. Στον αντίποδα αν η αγορά γυρίσει καθοδικά και διασπάσει τις 880 και εν συνεχεία τις 850 μονάδες, τότε το επόμενο σημείο είναι οι 820 μονάδες ενώ ως κύριο τεχνικό σημείο στήριξης θεωρούνται οι 800-790 μονάδες.

Όπως και να ‘χει, οι παρακαταθήκες για το 2013 είναι – το ολιγότερο – θετικές…

Στην 6η θέση πέρασε η ΕΤΕ πίσω και από την αποτίμηση της ΔΕΗ(!), ενώ η ΑΛΦΑ εξωστρακίσθηκε από την 10άδα(!) όπου την προσπέρασε η ΒΙΟΧΑΛΚΟ…

ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ήδη και ορισμένα ”φουσκοειδή” συμπτώματα σε αρκετές αποτιμήσεις. Δεν θα θέλαμε να τις ονοματίσουμε, αλλά οι φίλοι μας αντιλαμβάνονται ποιές εννοούμε. Άλλωστε με βασικές γνώσεις περί αγοράς είναι εύκολα εντοπίσιμες…

ΚΑΙ ΑΥΤΟ γιατί δεν είναι λίγοι εκείνοι που ομιλούν για προκατάληψη απέναντί τους, για ”ζηλοφθονίες” και ένα σωρό εξυπνάδες. Και ειλικρινά κουρασθήκαμε.

ΑΝ ξαναχάσουν τα λεφτά τους, δεν θα τους φταίει κανείς. Ύστερα από τόσα χρόνια θα έπρεπε να έχουν μάθει τουλάχιστον τα βασικά…

Keywords
Τυχαία Θέματα