ΧΡΕΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ: Προς ρύθμιση με 48 δόσεις – Τι περιλαμβάνει η συμφωνία με την τρόικα

09:27 8/4/2013 - Πηγή: BankWars

Σε συμφωνία φαίνεται να καταλήγουν οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα σε ότι αφορά τις οφειλές ιδιωτών προς το Δημόσιο. Στις 48 κλειδώνει ο αριθμός των δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία.

Η ρύθμιση θα ονομάζεται «νέα αρχή» και θα μπορεί ο οφειλέτης να υπαχθεί σε αυτήν για μια μόνο φορά αναφέρει το imerisia.gr.

Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της ρύθμισής ληξιπρόθεσμων οφειλών:

Θα υπάρξει κεφαλαιοποίηση των οφειλών μέχρι 31 Δεκεμβρίου
2012. Οι οφειλές του 2013 θα πρέπει να εξοφλούνται κανονικά για την υπαγωγή στην ευνοϊκή ρύθμιση.Οι 48 δόσεις θα ισχύουν μόνο για όσους σπεύσουν να μπουν στη νέα ρύθμιση (πιθανότατα να δοθεί μία προθεσμία μέχρι τις 30 Ιουνίου). Στη συνέχεια κάθε μήνας που περνάει θα μειώνεται και ο αριθμός των δόσεων. Για παράδειγμα τον πρώτο μήνα εφαρμογής της ρύθμισης θα προβλέπονται 48 δόσεις, τον δεύτερο μήνα θα μειωθούν στις 47, τον τρίτο μήνα θα περιοριστούν στις 46 και ούτω καθεξής.Θα δοθούν οικονομικά κίνητρα για όσους επιλέξουν να εξοφλήσουν ταχύτερα τις οφειλές τους. Δηλαδή ένας οφειλέτης που έχει μπει στη ρύθμιση για 48 δόσεις αλλά τελικά εξοφλήσει την οφειλή του σε μικρότερο διάστημα (π.χ. σε 36 μήνες) θα έχει έκπτωση. Για μεγάλα ποσά οφειλών θα απαιτούνται αναλυτικά οικονομικά στοιχεία τα οποία θα πιστοποιούνται από τρίτους. Με βάση τις πληροφορίες θα υπάρχουν τουλάχιστον δύο : όσοι χρωστάνε κάτω από 50.000 ευρώ και όσοι χρωστάνε πάνω από 50.000 ευρώ (στους τελευταίους θα απαιτούνται περισσότερα δικαιολογητικά και εγγυήσεις). Οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν ζητήσει αυστηρά κριτήρια βιωσιμότητας, ώστε να διασφαλιστεί πως οι επιχειρήσεις που θα μπουν στη ρύθμιση θα μπορέσουν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους.Τα φυσικά πρόσωπα θα πρέπει να δικαιολογούν τη μείωση του εισοδήματος τους.Δεν θα επωφεληθούν πτωχευμένες επιχειρήσεις αλλά και όσες έχουν κατ΄ επανάληψη μπει σε ρυθμίσεις αλλά στην πορεία τα χρέη τους δεν έχουν ρυθμιστεί. Η υπαγωγή στην ευνοϊκή ρύθμιση ισχύει για μία μόνο φορά. Όσοι δεν συνεχίσουν την πληρωμή θα μπορούν στη συνέχεια να υπαχθούν μόνο στην πάγια ρύθμιση οφειλών.
Keywords
Τυχαία Θέματα