Χίος: Μεγάλη πυρκαγιά

Το ξημέρωμα της Παρασκευής, 26 Αυγούστου 2016, βρίσκει την μεγάλη πυρκαγιά της Σιδηρούντας να βρίσκεται νότια του χωριού προς το Μετόχι, αλλά και βόρεια υπάρχει ένα σοβαρό μέτωπο.

Οι περισσότεροι κάτοικοι του χωριού το εγκατέλειψαν και κινήθηκαν προς το Μετόχι, ενώ στα σπίτια τους έμεινε μικρός αριθμός που εγκλωβίστηκαν, γιατί είχαν κλείσει σχεδόν πλήρως και οι δύο κατευθύνσεις (προς Κατάβαση και προς Μετόχι).

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες μια γυναίκα τραυματίσθηκε από πτώση και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Χίου, ενώ ένας άνδρας που παρουσίασε αναπνευστικά

προβλήματα δέχθηκε τις πρώτες βοήθειες από ασθενοφόρο του Νοσοκομείου που έσπευσε στην Σιδηρούντα.

Μέσα στο χωριό η φωτιά προξένησε ζημιές σε μικρό αριθμό κατοικιών στην άκρη του χωριού, ενώ στην έξοδο προς το Λιθί κάηκε ολοσχερώς ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο.

Στην διαδρομή από τον κόμβο με τον επαρχιακό δρόμο Χίου – Βολισσού έως και την Σιδηρούντα υπάρχουν ακόμα μεμονωμένες αλλά σοβαρές εστίες, οι οποίες συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο σε δασικές εκτάσεις και σε καλλιέργειες.

Στα άλλα μέτωπα και συγκεκριμένα προς την περιοχή Αψηλές και προς την Βολισσό φαίνεται ότι έχουν περιορισθεί οι φλόγες, χωρίς – ωστόσο – να μπορεί να πει κανείς ότι έχουν τεθεί υπό έλεγχο, αφού παρά την μείωση της έντασης του ανέμου υπάρχουν διάσπαρτες εστίες παντού και μπορεί να δημιουργήσουν νέες μεγάλες εστίες πυρκαγιάς.

Πρέπει να σημειωθεί ότι λόγω του μεγάλου μετώπου που κάλυπταν οι φλόγες, πολλά χιλιόμετρα, αλλά και των ισχυρών ανέμων και της νύκτας ήταν εξαιρετικά δύσκολο το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων. Ουσιαστικά, τα μεγάλα μέτωπα έσβηναν μόνα τους, αφού είχαν κατακάψει ό,τι έβρισκαν μπροστά του.

Λίγο μετά τις 6.30 το πρωί της Παρασκευής έκανε την εμφάνισή του το πρώτο ελικόπτερο, που σταθμεύει στο αεροδρόμιο της Χίου, ενώ αναμένονται και άλλες εναέριες δυνάμεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα