Μαρινόπουλος: Πάρτι σωτηρίας; Προσφυγή στην DG COMP από Lidl και ΑΒ

Δύο εφημερίδες έχουν πρωτοσέλιδο την είδηση προσφυγής – ενστάσεων που υποβλήθηκαν για αθέμιτο ανταγωνισμό στην Ευρωπαική Επιτροπή Ανταγωνισμού για το deal ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ – ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ. Οι προσφυγές, σύμφωνα με τη μία εφημερίδα έγιναν από τη “γερναμική” LIDL και την βέλγικων συμφερόντων ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ.

Χθες, μετά τις Eurobank και Alpha Bank

και οι τράπεζες Πειραιώς και Εθνική ενέκριναν το σχέδιο διάσωσης της Μαρινόπουλος.

Μεταφέρουμε ΑΔΙΑΣΤΑΥΡΩΤΗ είδηση, σύμφωνα με την οποία, στη ΜΥΚΟΝΟ, εις εκ των Μαρινόπουλων, ο πιο…κοσμικός, διοργάνωσε ένα πάρτι χλιδής για δεκάδες προσκεκλημένους του. Αν συνέβη, τότε…όλοι πίνουν εις υγείαν των κορόιδων που πληρώνουν το τεράστιο φέσι της αγοράς…

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ

Σε νέα εταιρεία, που θα λάβει χρηματοδότηση από τις τράπεζες συνολικού ύψους 360 εκατ. ευρώ, θα μεταβιβαστεί το 100% του ομίλου Μαρινόπουλου, που περνά εξ ολοκλήρου στην κυριότητα του Σκλαβενίτη.

Η Σκλαβενίτης, που επίσης έχει ιδιαίτερα αυξημένο τραπεζικό δανεισμό, θα χρηματοδοτήσει τη νέα εταιρεία με κεφάλαια 125 εκατ. ευρώ, τα περισσότερα από τα οποία, φυσκα, θα προέλθουν από νέο τραπεζικό δανεισμό, αφού ούτε η Σκλαβενίτης διαθέτει 125 εκατ. ευρώ…

Αυτό όμως που είναι κρίσιμο για το μεγαλύτερο deal της χρονιάς στο χώρο του λιανεμπορίου είναι η διαχείριση των υποχρεώσεων στην προσπάθεια επανεκκίνησης της αλυσίδας έπειτα από πολύμηνη παρακμή.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κύρια αίτηση προσφυγής της Μαρινόπουλος για υπαγωγή στο καθεστώς προστασίας του πτωχευτικού νόμου περιελάμβανε συνολικές υποχρεώσεις 1,324 δισ. ευρώ, αλλά αν συνυπολογιστούν οι υποχρεώσεις και των άλλων τριών εταιρειών του ομίλου που κατέθεσαν σχετικό αίτημα οι συνολικές υποχρεώσεις προσαυξάνονται κατά 490,6 εκατ. ευρώ.

Η συμφωνία προβλέπει «κούρεμα» κατά 50% στις απαιτήσεις άνω των 100.000 ευρώ που έχουν οι προμηθευτές του λιανεμπορίου, ενώ όσοι έχουν απαιτήσεις κάτω των 100.000 ευρώ θα αποπληρωθούν στο ακέραιο.

Στο ακέραιο θα αποπληρωθούν επίσης το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, οι απαιτήσεις των οποίων είναι 49,1 και 51,7 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Από το συνολικό δάνειο των 360 εκατ. ευρώ που θα δοθεί με ευνοϊκό επιτόκιο τα 40 εκατ. ευρώ θα αξιοποιηθούν ως ενδιάμεση χρηματοδότηση, προκειμένου να επαναλειτουργήσει το ταχύτερο δυνατό η νέα εταιρεία, που θα αλλάξει ριζικά μορφή, εγκαταλείποντας ό,τι παραπέμπει στην εποχή του Μαρινόπουλου.

Στο πλαίσιο της ενδιάμεσης χρηματοδότησης για την επαναλειτουργία της επιχείρησης, ο Σκλαβενίτης θα συνεισφέρει κεφάλαια 30 εκατ. ευρώ και άλλα 10 εκατ. ευρώ ο Μαρινόπουλος.

Στη νέα εταιρεία το 100% των μετοχών θα διαθέτει ο Σκλαβενίτης, ενώ οι τράπεζες θα έχουν option, που αν το ασκήσουν θα αποκτήσουν το 25%, ενώ το μάνατζμεντ θα ασκεί ο Σκλαβενίτης, χωρίς καμία συμμετοχή του Μαρινόπουλου.

Καταβάλλονται προσπάθειες να υπογραφεί το συντομότερο δυνατό το MOU, καθώς ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά: Στις 21 Σεπτεμβρίου λήγει η περίοδος προστασίας από τους πιστωτές, όπως έχει αποφασίσει το δικαστήριο.
Keywords
Τυχαία Θέματα