Χ.Α: Συνεχίζονται τα κέρδη-«Την αγορά την πάμε όπου θέλουμε…» λένε οι ξένοι

Το μήνυμα των ξένων επενδυτών και η ενεργοποίηση των «νονών» της Σοφοκλέους. Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις 816 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,75%. Στο +1,10% οι Τράπεζες.

Ο πλήρης έλεγχος της χρηματιστηριακής αγοράς από τα ξένα επενδυτικά κεφάλαια κάθε είδους, όπως άλλωστε φάνηκε τον τελευταίο καιρό, αποτελεί ούτως ή άλλως μια πραγματικότητα με την οποία η «Λ Αθηνών» συμβιώνει και η οποία θα καθορίζει και στο επόμενο χρονικό διάστημα τις τάσεις. Οι έντονες διακυμάνσεις που παρατηρήθηκαν τελευταία κατέστησαν

σαφές το γεγονός αυτό και κατέδειξαν την πλήρη ανεπάρκεια και ουσιαστικά απουσία οποιουδήποτε ελληνικού παρεμβατικού μηχανισμού στο χρηματιστήριο, είτε για την απορρόφηση κραδασμών – όταν χρειάστηκε το τελευταίο δίμηνο – είτε για την άμβλυνση έντονων κερδοσκοπικών κινήσεων, όπως συνέβη σε κάποιες συνεδριάσεις με τις τραπεζικές μετοχές. Ακόμη και η ενεργοποίηση κάποιων εντολών buy back από τις τράπεζες δεν στάθηκε ικανή να ανακόψει τη ραγδαία υποχώρηση των μετοχών τους.

Στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις, η ενεργοποίηση εντολών αγορών από διεθνείς παίκτες, που συνήθως κινούν τα νήματα στη Σοφοκλέους, διέσωσε την αγορά, η οποία είχε κλονιστεί από τις επιθετικές πωλήσεις διαφόρων funds που έχουν ευκαιριακά κερδοσκοπικό χαρακτήρα.

Αγόρασαν στα χαμηλά

Βεβαίως, δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο ότι η παρέμβαση των διεθνών παικτών έγινε στα χαμηλά κι όταν το κύμα των επιθετικών ρευστοποιήσεων έτεινε να ολοκληρωθεί. Οπως εκτιμούν εγχώριοι αναλυτές, από τη στιγμή που διατηρείται η επιφυλακτικότητα σχετικά με τις επιπτώσεις που θα έχει η επαναγορά χρέους στις τράπεζες, οι ξένοι έχουν επαναπροσδιορίσει τη στρατηγική τους αξιοποιώντας φυσικά και τη συγκυρία.

Το μήνυμα

Η αφομοίωση, πάντως, έστω και με σχετική καθυστέρηση της προσφοράς από τους γνωστούς «νονούς» της αγοράς δείχνει ότι οι συγκεκριμένοι οίκοι, όπως η UBS, η Citigroup, η Goldman Sachs, και άλλες, εξακολουθούν να προσδοκούν σε σημαντικά οφέλη από την εμπλοκή τους με την ελληνική κεφαλαιαγορά, αλλά και τις business του Δημοσίου. Ωστόσο, πέραν από την τακτική που ακολούθησαν, επιτρέποντας το «άδειασμα» της αγοράς, έστειλαν και ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στην περίπτωση που οι ξένοι αποφασίσουν να αποστασιοποιηθούν ή να αποσυρθούν. Η επίδειξη ισχύος είναι ξεκάθαρη και το μήνυμα είναι ότι: «την αγορά την πάμε όπου θέλουμε».

Στο μεταξύ, την τελευταία περίοδο παρατηρήθηκαν και ορισμένες κινήσεις από εγχώριους παίχτες και traders που προχώρησαν και αυτοί με τη σειρά τους σε επιθετικές πωλήσεις, σε μια προσπάθεια να αξιοποιήσουν το κλίμα, όμως η αντίδραση της ανέκοψε και ανέστειλε τις προσπάθειες αυτές. Από εδώ και πέρα οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι η Σοφοκλέους πιθανότατα θα επιχειρήσει να ισορροπήσει και πάλι κοντά στις 850 μονάδες. Στη συνέχεια οι εξελίξεις με την επαναγορά και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά και η αφύπνιση ή μη της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις θα κρίνει τα νέα επίπεδα στα οποί

Keywords
Τυχαία Θέματα