Der Standard: Στάση αναμονής από τα hedge funds για το buyback

Στάση αναμονής δείχνουν να επιλέγουν τα κερδοσκοπικά κεφάλαια (hedge funds) σε ό,τι αφορά την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, επισημαίνει δημοσίευμα της βελγικής φλαμανδόφωνης εφημερίδας «Der Standard». Με τον τίτλο «Τα hedge funds προσβλέπουν σε κέρδη από το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων» η εφημερίδα αναφέρει ότι αυτή η στάση μπορεί να τους αποφέρει μεγάλα κέρδη.

Επισημαίνεται ότι τα hedge funds

εκκινούν από την αφετηρία ότι οι περισσότεροι κάτοχοι ομολόγων θα αποδεχτούν την ελληνική προσφορά για την επαναγορά του χρέους. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, όσο περισσότερα ομόλογα μπορέσει να αγοράσει η Ελλάδα τόσο περισσότερο θα καταφέρει να μειώσει το χρέος της, αλλά και τόσο μεγαλύτερη θα είναι η αξία των ομολόγων όσων επιλέξουν να μην συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, επειδή πολλά από τα ομόλογα βρίσκονται στα χέρια τραπεζών, η πιθανότητα το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων να οδηγηθεί σε αποτυχία εξαιτίας της μη συμμετοχής κάποιων από τους κατόχους, είναι εξαιρετικά μικρή. Κατά την εφημερίδα, τα hedge funds κατέχουν αυτή τη στιγμή ομόλογα αξίας 25 δισ. ευρώ σε σύνολο 63 δισ. ευρώ που βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών.

Όπως παρατηρεί η εφημερίδα, τα hedge funds που θα επιλέξουν να μην συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ποντάρουν σε μια εξέλιξη ανάλογη με αυτήν που σημειώθηκε με την Αργεντινή, όπου, ως γνωστόν, αμερικανικό δικαστήριο δικαίωσε εκ των υστέρων τους κατόχους ομολόγων που δεν θέλησαν να αποδεχτούν τους όρους που είχε επιβάλει η εν λόγω χώρα κατά την αναδιάρθρωση του χρέους της. Καταλήγοντας, η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι μερικά hedge funds αγόρασαν τον Ιούνιο ελληνικά ομόλογα στο 11% της ονομαστικής τους αξίας και ευελπιστούν τώρα ότι θα συσσωρεύσουν κολοσσιαία κέρδη εάν η αξία των ομολόγων ανέβει μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος επαναγοράς χρέους.

Την ίδια ώρα το Octo Finances προτρέπει τους επενδυτές να μην λάβουν μέρος στη διαδικασία buyback καθώς τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία βελτιώνονται και οι δημόσιες δαπάνες έχουν υποχωρήσει κατά 20% από το 2009.

Επίσης προβλέπει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να χρηματοδοτείται με χαμηλά επιτόκια ενώ θεωρεί ότι το haircut που προτείνεται δεν έχει νόημα για τρεις λόγους: πρώτον γιατί τα ομόλογα προστατεύονται από το βρετανικό δίκαιο, δεύτερον γιατί το αποτέλεσμα δεν θα αλλάξει πολλά πράγματα και τέλος γιατί θεωρούν ότι τα ελληνικά ομόλογα αποτελούν μια εξαιρετική επένδυση και άρα δεν πρέπει να απαλλαγή

Protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα