ΜΠΕΡΝΑΝΚΙ – FED: Γιατί επιμένει στα ομόλογα – Ακούει η ΕΚΤ;

Ηχηρό μήνυμα έστειλε, χθες, στις αγορές ο διοικητής της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Μπεν Μπερνάνκι, ο οποίος τάχθηκε σθεναρά υπέρ της συνέχισης του προγράμματος αγορών ομολόγων ύψους 85 δισ. δολαρίων, που εφαρμόζει η Fed για να τονώνει τη ρευστότητα, τονίζοντας ότι

τα οφέλη είναι περισσότερα από το πιθανό κόστος.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ενώπιον της τραπεζικής επιτροπής της Γερουσίας, ο κ. Μπερνάνκι ανέφερε ότι οι διαμορφωτές πολιτικής της Fed γνωρίζουν τους δυνητικούς κινδύνους από τα άνευ προηγουμένου μέτρα τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας και διαβεβαίωσε ότι η κεντρική τράπεζα διαθέτει όλα τα αναγκαία εργαλεία για να εφαρμόσει εγκαίρως μία πολιτική εξόδου από μέτρα στήριξης. «Μέσα στο τρέχον οικονομικό περιβάλλον, είναι ξεκάθαρα τα πλεονεκτήματα από τις αγορές ομολόγων.

Η νομισματική πολιτική προσφέρει σημαντική στήριξη στην ανάκαμψη, ενώ παράλληλα βοηθά να κρατηθεί ο πληθωρισμός κοντά στο στόχο 2% στο άμεσο μέλλον», δήλωσε.

Ωστόσο ο κ. Μπερνάνκι τάχθηκε υπέρ της συνέχισης του προγράμματος και τόνισε ότι «οι πιθανές επιπτώσεις αύξησης του ρίσκου σε ορισμένες χρηματοπιστωτικές αγορές δεν δείχνουν να ξεπερνούν τα πλεονεκτήματα από την προώθηση της οικονομικής ανάκαμψης».

Επίσης, ο κ. Μπερνάνκι κάλεσε τους διαμορφωτές πολιτικής των ΗΠΑ να αποφύγουν τις κάθετες περικοπές δαπανών που πρόκειται να τεθούν σε ισχύ την Παρασκευή, προειδοποιώντας ότι, σε συνδυασμό με φορολογικές αυξήσεις, θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντική τροχοπέδη για την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα