ΙΤΑΛΙΑ: Αγωνία για τη νέα κυβέρνηση – Πιέσεις από Βερολίνο

Το Βερολίνο και η Κομισιόν ζήτησαν από την Ιταλία να δεσμευτεί στις συμφωνίες που έχει κάνει για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, τονίζοντας την ανάγκη για το σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης.

Το πολιτικά κόμματα στην Ιταλία πρέπει να σχηματίσουν μια σταθερή κυβέρνηση γρήγορα αλλιώς υπάρχει ο κίνδυνος να χάσουν την εμπιστοσύνη των αγορών, προειδοποίησε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schaeuble, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Παράλληλα με τις εξελίξεις στο πολιτικό μέτωπο, οι αγορές έστειλαν το πρώτο προειδοποιητικό μήνυμα, καθώς τα ιταλικά

spreads πήραν ανοδική τροχιά, ενώ το χρηματιστήριο του Μιλάνου σημείωσε πτώση 5%.

Αναλυτές της Citi και της JP Morgan προέβλεψαν ότι οι πιθανότητες να κλιμακωθούν οι πιέσεις στα ιταλικά spreads τις ερχόμενες εβδομάδες είναι αυξημένες, παρομοιάζοντας το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών με αυτό των ελληνικών τον Μαϊο του 2012.

Ο κύκλος των μετεκλογικών διεργασιών άνοιξε χθες στην Ιταλία με τη δήλωση του ηγέτη της κεντροαριστεράς, Λουίτζι Μπερσάνι, ότι είναι πρόθυμος να καταβάλλει προσπάθειες για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Την πρόθεση του να απευθυνθεί στο κοινοβούλιο για το σχηματισμό κυβέρνησης εξέφρασε την Τρίτη ο ηγέτης της ιταλικής κεντροαριστεράς, Λουίτζι Μπερσάνι, λέγοντας ότι είναι ζήτημα του Σίβλιο Μπερλουσκόνι και του Μπέπε Γρκίλο να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα