ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ – ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ: Η Ελλάδα μεταξύ Σκύλλας (ΔΝΤ) και Χάρυβδης (Σόιμπλε)

Εγκλωβισμένη στην κόντρα ΣόιμπλεΔΝΤ παραμένει η Ελλάδα, με την β’ αξιολόγηση να καθυστερεί περαιτέρω, καθώς δεν βγήκε λευκός καπνός από τη συνεδρίαση του Euro Working Group, αναφορικά με την ημερομηνία επιστροφής

των θεσμών στην Αθήνα.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφανγκ Σόιμπλε εντείνει την πίεση προειδοποιώντας την Αθήνας με τέταρτο μνημόνιο, εάν δεν μπει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Την ίδια ώρα το ΔΝΤ εμμένει στην απαίτησή του για τη λήψη νέων μέτρων, εάν δεν μειωθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση, δια του εκπροσώπου της, Δημήτρη Τζανακόπουλου, διέψευσε τα σενάρια για νέα μείωση του αφορολόγητου μετά το 2018, καθώς και την παράταση του κόφτη.

Επόμενο ορόσημο αποτελεί η συνεδρίαση του Eurogroup στις 26 Ιανουαρίου. Το επιτελείο Τσίπρα γνωρίζει πάρα πολύ καλά, ότι αν δεν κλείσει η αξιολόγηση τον Φεβρουάριο, η Ελλάδα θα χάσει το τρένο της ποσοστικής χαλάρωσης (QE) τον Μάρτιο, γεγονός που θα προαλέσει οικονομική και πολιτική ασφυξία. Εάν η χώρα δεν καταφέρει να βγει στις αγορές έως τα τέλη του 2017, η ανάγκη για ένα τέταρτο μνημόνιο θα αποτελεί πλέον μονόδρομο.

ΣΟΙΜΠΛΕ: ΑΝ ΦΥΓΕΙ ΤΟ ΔΝΤ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΕ ΕΥΡΩΠΗ – ESM

Keywords
Τυχαία Θέματα