Ν. Παππάς: Τα κανάλια θα πληρώσουν προσωρινό τίμημα – ΣτΕ: Να επαναληφθεί άμεσα ο διαγωνισμός

Νομοσχέδιο για τη δημιουργία Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας διάθεσης διαφημιστικού χρόνου προανήγγειλε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου για το τίμημα των τηλεοπτικών αδειών.

Ο ίδιος ανήγγειλε ακόμα νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα καθοριστούν τα τέλη συχνοτήτων των καναλιών στο μεσοδιάστημα έως ότου γίνει ο διαγωνισμός από το ΕΣΡ.

Ο

υπουργός εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στους ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών καλώντας τους να αποσύρουν την προσφυγή με την οποία ζητούν να εξαιρεθούν από την διαδικασία υποβολής πόθεν έσχες.

ΣτΕ: Να επαναληφθεί ταχύτατα ο διαγωνισμός για την αδειοδότηση των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών

Επιτακτική θεωρεί την ανάγκη να επαναληφθεί ταχύτατα ο διαγωνισμός για την αδειοδότηση των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας, η πολυαναμενόμενη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ υπό τον πρόεδρο του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, Νίκο Σακελαρίου, που δημοσιεύθηκε σήμερα το πρωί.
Η απόφαση επαναβεβαιώνει την πάγια θέση της νομολογίας του Δικαστηρίου ότι η μέχρι σήμερα λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών με συνεχείς παρατάσεις της νόμιμης λειτουργίας είναι «συνταγματικώς μη ανεκτή» και παράνομη. Και, προκειμένου ακριβώς να αποκατασταθεί η νομιμότητα, απαιτεί την ταχύτατη επανάληψη του διαγωνισμού.

Το ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματική μόνο τη διάταξη περί διενέργειας του διαγωνισμού από τον Υπουργό ειδικά κατά την πρώτη εφαρμογή του νόμου (την παρ. 2 του άρθρου 2Α του ν.4339/15). Τη διάταξη, δηλαδή, που θεσμοθετήθηκε εκ των υστέρων και δεδομένης της αδυναμίας συγκρότησης Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, προκειμένου να διενεργήσει αυτόν τον διαγωνισμό και παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες για συναίνεση των πολιτικών κομμάτων στη Βουλή.
Μάλιστα, η συγκεκριμένη απόφαση δεν θεωρεί αντισυνταγματικές τις άλλες ρυθμίσεις, που αφορούν τόσο στον ορισμό του αριθμού των δημοπρατούμενων αδειών, όσο και στον καθορισμό της τιμής εκκίνησης.

Το ΣτΕ, στο σκεπτικό του, ξεκαθαρίζει ότι οι τηλεοπτικές συχνότητες αποτελούν δημόσια αγαθά και σπάνιους πόρους του εθνικού πλούτου με μεγάλη οικονομική αξία. Και, άρα, ότι η χρήση των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων πρέπει να γίνεται με ανάλογο οικονομικό αντάλλαγμα και σε καμία περίπτωση δωρεάν.
Τέλος, μια ισχυρή μειοψηφία του ΣτΕ (11 Σύμβουλοι Επικρατείας) δέχονται ότι από το άρθρο 15 του Συντάγματος δεν προκύπτει υποχρέωση συμμετοχής του ΕΣΡ σε κάθε φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας, αλλά -αντίθετα- ότι το ΕΣΡ έχει μόνον ελεγκτικές αρμοδιότητες επί της διαγωνιστικής διαδικασίας.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Απαντήσεις στη Βουλή για το ΕΣΡ αλλά και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες, η οποία καθαρογράφεται σήμερα, θα δώσει σήμερα ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς.

Ο Ν. Παππάς θα απαντήσει σε ερώτηση του αναξέςρτητου βουλευτή, Νίκου Νικολόπουλου για το ΕΣΡ,

Ειδικότερα, η ερώτηση Νικολόπουλου αναφέρει:

Τα μέλη του ΕΣΡ διορίσθηκαν προ τριμήνου, ωστόσο ακόμη… προσαρμόζονται στα καθήκοντά τους και ουδεμία πρωτοβουλία έχει αναληφθεί για την άσκησή τους»! Με βάση την ανωτέρω ανησυχητική διαπίστωση ο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος και ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, κατέθεσε όπως μαθαίνουμε επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκο Παππά, υπενθυμίζοντας τις δεσμεύσεις του Υπουργού για εύρυθμη (που δεν βλέπουμε…) λειτουργία του φορέα και ζητώντας ν’ απαντήσει σε δύο καίρια ερωτήματα”.

Το πλήρες κείμενο και τα ερωτήματα του Νίκου Νικολόπουλου είναι τα ακόλουθα:

“Κύριε Υπουργέ,

Προ μηνών, απαντώντας σε ερώτησή μου, είπατε ότι οι καναλάρχες θα πληρώσουν και ότι κανείς δεν μπορεί να έχει ιδιωτική επιχείρηση νομίζοντας πως η δημόσια περιουσία θα τον υπηρετεί. Ωστόσο, οι μήνες περνούν, μπήκαμε ήδη στο 2017 και τίποτα δεν έχει αλλάξει. Το νεοδιορισθέν ΕΣΡ παραμένει θεατής και επιτρέπει τη συνέχιση της χαοτικής και αδιαφανούς κατάστασης, με το δημόσιο να χάνει διαρκώς έσοδα.

Το καθεστώς εμπλοκής των παραγόντων που σχετίζονται με την παραγωγή τηλεοπτικού προγράμματος (πχ τηλεοπτικοί σταθμοί) αλλά και με την ψηφιακή μετάδοση του τελικού «προϊόντος» (πχ DIGEA), παρά τις υποσχέσεις δεν άλλαξε, έτσι ώστε να διαμορφωθούν συνθήκες νομιμότητας και επί ίσοις όροις μεταχείρισης περί τη διάθεση ή την εκμετάλλευση τηλεοπτικού σήματος για κάθε εμπλεκόμενο μέρος. Κατόπιν όλων των ανωτέρω ερωτάσθε:

Καταβάλλεται το τέλος χρήσης συχνοτήτων και ο φόρος διαφήμισης;

Έχουν ερωτηθεί οι νομικές υπηρεσίες εάν τα μέλη του ΕΣΡ υπέχουν και ατομικής ευθύνης (ποινικής και αστικής) για τη ζημία που υφίσταται το δημόσιο από τη μη είσπραξη τελών από τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες, αλλά και τα έσοδα από το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες; Αν δεν έχουν ερωτηθεί, προτίθεστε να τις ρωτήσετε;”

Keywords
Τυχαία Θέματα