ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Συμφώνησαν ότι διαφωνούν αλλά η διαπραγμάτευση συνεχίζεται

Στις 23.30 το βράδυ της Πέμπτης ολοκληρώθηκε η διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη. Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν στις 18 Ιανουαρίου, σε επίπεδο τεχνοκρατών.

Στις διαβουλεύσεις των τεχνοκρατών θα τεθούν επί τάπητος τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, ενώ εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχώς αυτός ο γύρος συνομιλιών, θα ετοιμαστεί ένα πόρισμα και θα συνεχιστεί η διάσκεψη σε πολιτικό επίπεδο.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε επιτυχία το γεγονός ότι ξεκίνησε η συζήτηση για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, ενώ είπε ότι «η πρόταση Αναστασιάδη

για κατάργηση των εγγυήσεων έθεσε το πλαίσιο στη συζήτηση».

ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ: Η ελληνική πλευρά ζητάει την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο, που χωρίς να υπάρχει λόγος, εδώ και χρόνια, υπερβαίνουν τις σαράντα χιλιάδες και ταυτόχρονα την απόσυρση του αναχρονιστικού, όπως το χαρακτηρίζει, καθεστώτος των εγγυήσεων. Η Τουρκία αντίθετα θέλει να παραμείνουν, τόσο τα κατοχικά στρατεύματα στη Μεγαλόνησο, όσο και οι εγγυήσεις των επεμβατικών δικαιωμάτων.

ΟΗΕ: Δέσμευση των συμμετεχόντων για συνολική λύση

τΤη δέσμευση των συμμετεχόντων να υποστηρίξουν τη διαδικασία προς μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους τα Ηνωμένα Έθνη. Μιλώντας στο Reuters, ο γ. γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε βέβαιος πως οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη ήταν αποφασισμένοι να κάνουν μία «τελευταία προσπάθεια», προκειμένου να βρεθεί λύση.

Οι κοινοί στόχοι, προσθέτει η ανακοίνωση, θα απαιτήσουν συντονισμένες προσπάθειες από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών.

Η Διάσκεψη θα συνεχιστεί, με τα ακόλουθα βήματα:

Τη δημιουργία μιας ομάδας εργασίας σε επίπεδο αντιπροσώπευσης. Η ομάδα αυτή θα αρχίσει τις εργασίες της στις 18 Ιανουαρίου και καθήκον της θα είναι να προσδιοριστούν συγκεκριμένα θέματα και εργαλεία που απαιτούνται για την αντιμετώπισή τους.Παράλληλα, οι διαπραγματεύσεις για τα εκκρεμή ζητήματα στα υπόλοιπα κεφάλαια θα συνεχιστούν μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο. Η Διάσκεψη θα συνεχιστεί σε πολιτικό επίπεδο αμέσως μετά, αφού θα επανεξεταστούν τα αποτελέσματα της ομάδας εργασίας.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Ιστορική διάσκεψη στη Γενεύη – ΟΗΕ: Υπάρχει πρόοδος – Αντιδράσεις στην Κύπρο για το εδαφικό

Keywords
Τυχαία Θέματα