ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: Πέφτουν τα “κοράκια” να την φάνε – Πάει για χρεοκοπία

Σε διαπραγματεύσεις με vulture funds (τους επενδυτές «κοράκια») προχωρά η Αργεντινή.

Το 2001 κατά την αναδιάρθρωση του χρέους της Αργεντινής, μία ομάδα hedge funds αρνήθηκε να συμμετάσχει στο κούρεμα με αποτέλεσμα μία δύσκολη 12ετή δικαστική μάχη μεταξύ της χώρας και των επενδυτών που

ζητούσαν την πλήρη αποπληρωμή των ομολόγων τους. Την προηγούμενη εβδομάδα, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, δικαίωσε τα hedge funds. Κατέληξε ότι η Αργεντινή δεν μπορεί να συνεχίσει να πληρώνει τους ομολογιούχους που συμμετείχαν στην αναδιάρθρωση, εάν δεν καταβάλει πρώτα σχεδόν 1,5 δισ. δολ. σε εκείνους που δεν συμμετείχαν. Η Αργεντινή έχει προθεσμία μέχρι τις 30 Ιουνίου (οπότε λήγει πληρωμή 1 δισ. δολ. προς τους πιστωτές που συμμετείχαν στην αναδιάρθρωση) είτε να αρχίσει να πληρώνει είτε να καταλήξει σε συμβιβαστική λύση.

Η πρόταση της χώρας ήταν εντυπωσιακή καθώς πρότεινε στους πιστωτές να παραιτηθούν βασικών νομικών τους δικαιωμάτων προκειμένου να αρχίσουν να πληρώνονται. Η απάντηση ήρθε άμεσα από την αμερικανική δικαιοσύνη με τον Δικαστή Griesa να δηλώνει ότι η πρόταση αυτή «παραβιάζει» την απόφασή του ότι η χώρα πρέπει να αποπληρώσει τα hedge funds προκειμένου να εξυπηρετήσει και τα ομόλογα που συμμετείχαν στην αναδιάρθρωση.

«Είναι αδύνατο να προχωρήσουμε στην επόμενη πληρωμή των ομολόγων που συμμετείχαν στην αναδιάρθρωση» που αγγίζει σχεδόν το 1 δισ. δολ., αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών της χώρας, συμπληρώνοντας πως η αντίθετη πλευρά δεν δείχνει καμία βούληση διαπραγμάτευσης. «Εάν εφαρμοστεί η απόφαση του δικαστή Griesa και αναγκαστεί η Αργεντινή να πληρώσει τους επενδυτές κοράκια, τότε η Αργεντινή θα ωθηθεί στην χρεοκοπία» προειδοποίησε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Axel Kicillof.

Τα hedge funds με τα οποία καλείται να διαπραγματευτεί η Αργεντινή είναι το NML Capital του δισεκατομμυριούχου Paul Singer και το Aurelius Capital Management, του Mark Brodsky.

Original article: ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: Πέφτουν τα “κοράκια” να την φάνε – Πάει για χρεοκοπία.

Keywords
Τυχαία Θέματα