Κοινή γραμμή Α.Τσίπρα – Π.Παυλόπουλου απέναντι στο ΔΝΤ – Επιστολές σε ΕΕ-Λαγκάρντ – Ποιός ο κίνδυνος

11:29 2/4/2016 - Πηγή: BankWars

upd: Σάλος με τις αποκαλύψεις των διαλόγων Τόμσεν – Βελκουλέσκου! Στην διαφαινόμενη πρόθεση του Ταμείου να οδηγήσει τη διαπραγμάτευση σε καθυστέρηση έως τον Ιούλιο, οπότε Ελλάδα και ΕΕ θα αναγκαστούν να πάρουν αποφάσεις για να μην βρεθεί η χώρα απέναντι σε αδυναμία εξόφλησης των ομολόγων προς την ΕΚΤ προσπαθεί να αντισταθεί η ελληνική πλευρά μετά τη διαρροή του διαλόγου Τόμσεν μ Βελκουλέσκου.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος κατά την έξοδό της από το Μέγαρο Μαξίμου δήλωσε:

«Η ελληνική κυβέρνηση ζητεί εξηγήσεις για το εάν η επιδίωξη συνθηκών χρεοκοπίας στην Ελλάδα πριν από το δημοψήφισμα στη Βρετανία αποτελεί επίσημη θέση του ΔΝΤ», ενώ νωρίτερα πηγές της κυβέρνησης υπογράμμιζαν ότι «Η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να επιτρέψει παιχνίδια εις βάρος της χώρας».

Ο Αλέξης Τσίπρας ήδη συνομίλησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, ενώ εντός της ημέρας αναμένεται να έχει επικοινωνία με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και Ευρωπαίους αξιωματούχους. Ηδη, σύμφωνα με πηγές από τη ΝΔ, έχει υπάρξει συνομιλία του πρωθυπουργού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Πρωθυπουργό, σημείωσαν:

Προκόπης Παυλόπουλος: Όπως έχω καταστήσει και δημοσίως γνωστό, θεωρώ πως από τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωζώνη έχουν διαμορφώσει τον ESM, τη σημερινή αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έπρεπε να την είχε αναλάβει εδώ και καιρό ο ίδιος ο ESM μέσω δικών του έμπειρων στελεχών. Και τούτο διότι, πέραν των άλλων που αφορούν αυτό τούτο το κύρος των Ευρωπαϊκών Θεσμών, η τεχνογνωσία των στελεχών του ESM θα ήταν σαφώς ανώτερη εκείνης των στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με βάση την όλη διεθνή προϊστορία του τελευταίου.

Αλέξης Τσίπρας: Η Ελλάδα τηρεί τα συμφωνηθέντα, και θα ζητήσει εξηγήσεις για τις Θέσεις του Ταμείου. Θα ενημερώσω τις ηγεσίες χωρών και θεσμών για τη θέση μας. Δε πρέπει να επιτρέψουμε σε κανένα να παίξει με τη φωτιά και δε θα αφήσουμε τη χώρα και την Ευρώπη απροστάτευτη. Κάποιοι θέλουν να στήσουν νέα κρίση στην Ελλάδα για να επηρεάσουν το δημοψήφισμα στη Βρετανία και να τραυματίσουν την Ευρώπη.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Μόλις έγινε γνωστή η αποκάλυψη του WikiLeaks, για τους διαλόγους «φωτιά» Βελκουλέσκου-Τόμσεν, σχετικά με το ελληνικό χρέος, τα μέτρα και το πώς θέλει το ΔΝΤ να επιβάλει τις απόψεις του σε Αθήνα και Μέρκελ, συγκλήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η Αθήνα ζητά εξηγήσεις από το ΔΝΤ, για το αν η επιδίωξη συνθηκών χρεοκοπίας λίγο πριν από το δημοψήφισμα στη Βρετανία αποτελεί επίσημη θέση του Ταμείου, όπως δήλωσε και η Ολγα Γεροβασίλη. Πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να στέλνει επιστολή στην Κριστίν Λαγκάρντ για το θέμα.

Ο Αντιπρόδρος της ΝΔ

«Λίγο περίεργο πάντως δεν είναι να υπάρχει τέτοια διαρροή εν μέσω της διαπραγματεύσεως; Ποιός τους κατέγραφε και γιατί; Πού έγινε η καταγραφή», σημειώνει ο Άδωνις Γεωργιάδης

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου στην οποία συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι Νίκος Κοτζιάς, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Όλγα Γεροβασίλη.

Σύμφωνα με το έγγραφο, οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ πραγματοποίησαν τηλεδιάσκεψη για το ελληνικό πρόγραμμα, στις 19 Μαρτίου, οπότε και ο Πολ Τόμσεν διατύπωσε αφενός μεν σχέδιο πίεσης προς την καγκελάριο Μέρκελ ώστε συνδέοντας το χρέος με το προσφυγικό να επιτύχει την ελάφρυνση χρέους που επιδιώκει το Ταμείο και αφετέρου αποκλείει να κάνει ο ίδιος δεκτό «ένα πακέτο μικρών μέτρων».

Keywords
Τυχαία Θέματα