Αποτελέσματα 2015 εισηγμένων στο ΧΑ εταιρειών

10:40 2/4/2016 - Πηγή: BankWars

Δημοσιεύουμε αποτελέσματα σειράς εισηγμένων εταιρέιών στο ΧΑ, για τη χρήση του 2015

Viohalco

Με αυξημένα έσοδα και διεύρυνση ζημιών έκλεισε το 2015 για τον όμιλο.

Αναλυτικότερα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Viohalco για το 2015 αυξήθηκε κατά 11,3% σε 3.275 εκατ. ευρώ έναντι 2.943 εκατ. ευρώ το 2014. Η αύξηση αυτή επετεύχθη κυρίως λόγω της ανόδου των όγκων πωλήσεων σε όλους τους τομείς, με την εξαίρεση του κλάδου χάλυβα, καθώς και του βελτιωμένου προϊοντικού μείγματος για τους περισσότερους τομείς. Η μεγαλύτερη αύξηση όγκου καταγράφηκε στους τομείς

καλωδίων και σωλήνων χάλυβα. Ο κύκλος εργασιών επηρεάστηκε επίσης θετικά από αύξηση της τάξης του 6,5% στη μέση τιμή του πρωτογενούς αλουμινίου (από 1.405 ευρώ ανά τόνο το 2014 σε 1.496 ευρώ ανά τόνο το 2015), ενώ επηρεάστηκε αρνητικά από την κατά 4,2% πτώση στην τιμή του χαλκού (από 5.174 ευρώ το 2014 σε 4.952 ευρώ το 2015).

Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων (ΕΒΙΤ) βελτιώθηκαν σημαντικά και διαμορφώθηκαν από 4 εκατ. ευρώ το 2014 σε 73 εκατ. ευρώ το 2015, κυρίως λόγω της βελτίωσης των αποτελεσμάτων εκμετάλλευσης των τομέων αλουμινίου, καλωδίων και σωλήνων χάλυβα. Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων επηρεάστηκαν αρνητικά κατά 39 εκατ. ευρώ από την έντονη πτώση στις τιμές του σκραπ χάλυβα, καθώς και από μη επαναλαμβανόμενα στοιχεία που ανήλθαν στο ποσό των 6,3 εκατ. ευρώ. Τα μη επαναλαμβανόμενα αυτά στοιχεία περιλαμβάνουν απομειώσεις ιδιοχρησιμοποιούμενων ενσώματων παγίων στοιχείων ποσού 10 εκατ. ευρώ, έξοδα που προέκυψαν λόγω της εν εξελίξει διαδικασίας αναδιάρθρωσης ποσού 3,4 εκατ. ευρώ και αναστροφή απομειώσεων ιδιοχρησιμοποιούμενων ενσώματων παγίων στοιχείων ποσού 7,1 εκατ. ευρώ. Κατά το 2014, το αντίστοιχο μέγεθος ανήλθε σε έσοδο 2 εκατ. ευρώ.

Τα καθαρά χρηματοοικονομικά έξοδα αυξήθηκαν κατά 15% σε 111 εκατ. ευρώ το 2015 από 96 εκατ. ευρώ το 2014, λόγω αύξησης της τάξης των 52 εκατ. ευρώ του συνολικού δανεισμού και αύξησης στα λοιπά έντοκα χρηματοπιστωτικά μέσα που χρησιμοποιήθηκαν για να χρηματοδοτήσουν τις αυξημένες ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης.

Οι ζημιές προ φόρων της Viohalco το 2015 ανήλθαν σε 36,8 εκατ. ευρώ σε σχέση με ζημιές προ φόρων 90 εκατ. ευρώ το 2014. Οι ζημιές προ φόρων είναι το άθροισμα των λειτουργικών κερδών 73,4 εκατ. ευρώ, των καθαρών χρηματοοικονομικών εξόδων 111 εκατ. ευρώ, και του μεριδίου των εσόδων από εταιρίες που ενοποιούνται με τη μέθοδο της καθαρής θέσης 1 εκατ. ευρώ.

Οι ζημιές μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 63,4 εκατ. ευρώ το 2015 έναντι 87,5 εκατ. ευρώ το 2014.

Τα μη κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία αυξήθηκαν από 2.004 εκατ. ευρώ το 2014 σε 2.038 εκατ. ευρώ το 2015. Αυτή η αύξηση οφείλεται κυρίως στην ενίσχυση των ιδιοχρησιμοποιούμενων ενσώματων παγίων στοιχείων (56 εκατ. ευρώ) και των επενδύσεων σε ακίνητα (15 εκατ. ευρώ), ενώ αντισταθμίστηκε μερικώς από τη χαμηλότερη αξία των λοιπών μη κυκλοφορούντων περιουσιακών στοιχείων ενεργητικού (37 εκατ. ευρώ).

Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες κατά τη διάρκεια της χρήσης ανήλθαν σε 206 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές αποσβέσεις διαμορφώθηκαν σε 125 εκατ. ευρώ.

Τα κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία μειώθηκαν κατά 2,7% από 1.508 εκατ. ευρώ το 2014 σε 1.468 εκατ. ευρώ το 2015. Αυτό οφείλεται κυρίως στα χαμηλότερα αποθέματα (74 εκατ. ευρώ), που αντισταθμίστηκαν σε μεγάλο βαθμό από την αύξηση (37 εκατ. ευρώ) των ταμειακών διαθεσίμων και ισοδύναμων και των εμπορικών και λοιπών απαιτήσεων (3 εκατ. ευρώ).

Οι υποχρεώσεις αυξήθηκαν κατά 2,7% από 2.270 εκατ. ευρώ το 2014 σε 2.331 εκατ. ευρώ το 2015, λόγω του υψηλότερου δανεισμού κατά 52 εκατ. ευρώ. Ο δανεισμός των εταιριών της Viohalco αποτελείται κατά 55% από μακροπρόθεσμα δάνεια και κατά 45% από βραχυπρόθεσμα, εκ των οποίων ποσοστό 89% έχει χορηγηθεί από Ελληνικές τράπεζες ή τις θυγατρικές τους στο εξωτερικό και ποσοστό 11% έχει χορηγηθεί από αλλοδαπές τράπεζες και άλλους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Τα βραχυπρόθεσμα δάνεια είναι κατά κύριο λόγο ανακυκλούμενες πιστωτικές διευκολύνσεις, οι οποίες αναθεωρούνται σε ετήσια βάση με τις επετείους τους να είναι διασκορπισμένες σε όλο το έτος. Οι δανειοδοτήσεις αυτές συνήθως εγκρίνονται εκ νέου σε αυτές τις επετείους και με βάση τον προϋπολογισμό αυξάνονται αναλόγως. Εντός αυτών των ανακυκλούμενων πιστωτικών ορίων, αντλούνται βραχυπρόθεσμα δάνεια διαφόρων λήξεων τα οποία όταν λήξουν, ανανεώνονται αυτομάτως εφόσον χρειάζεται.

Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια του 2015, το διεθνές επιχειρησιακό περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιείται η Viohalco και οι εταιρίες της επηρεάστηκε αρνητικά από το συνεχιζόμενο μέτριο παγκόσμιο ρυθμό ανάπτυξης, την περαιτέρω κάμψη της βιομηχανλίας χάλυβα και τις καθυστερήσεις στα έργα σωλήνων χάλυβα ανά την υφήλιο. Αντιθέτως, η πτώση της τιμής του ευρώ σε σχέση με το δολάριο ΗΠΑ και τη λίρα Μεγάλης Βρετανίας είχε θετική επίδραση στο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των εταιριών και στην κερδοφορία των εξαγωγών στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες όπου οι συναλλαγές εκφράζονται σε δολάρια ΗΠΑ. Επιπρόσθετα, οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου σε όρους ευρώ, επηρέασαν θετικά το κόστος παραγωγής, καθώς και τα κόστη μεταφοράς. Το 2015, η Viohalco και οι θυγατρικές της εταιρίες βελτίωσαν σημαντικά τις οικονομικές τους επιδόσεις, αντικατοπτρίζοντας έτσι την επιτυχή υλοποίηση της στρατηγικής τους.

Αλουμίνιο

Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 8% σε 1.133 εκατ. ευρώ έναντι 1.052 εκατ. ευρώ το 2014, κυρίως λόγω των υψηλότερων τιμών κατεργασίας, της επιπρόσθετης τιμής επί του LME (premium), της κατά 6,5% αύξησης στην τιμή του πρωτογενούς αλουμινίου και της αύξηση του όγκου πωλήσεων κατά 1,5%. Τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 38 εκατ. ευρώ συγκρινόμενα με 20 εκατ. ευρώ το 2014. Στον τομέα έλασης, η αυξημένη κερδοφορία επήλθε κυρίως από το βελτιωμένο προϊοντικό μείγμα, τις υψηλότερες τιμές κατεργασίας, τον αυξημένο όγκο πωλήσεων, καθώς και από τη μείωση του κόστους. Στον τομέα διέλασης, παρά τις έκτακτες ζημιές, οι ζημιές μετά από φόρους για το σύνολο της χρήσης μειώθηκαν σε σχέση με το 2014, λόγω της έμφασης που δόθηκε στα βιομηχανικά προφίλ αλουμινίου.

Για το 2016, έμφαση θα δοθεί στην ολοκλήρωση του επενδυτικού προγράμματος στο εργοστάσιο της Bridgnorth στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς και στην ενδυνάμωση της εμπορικής παρουσίας της Ελβάλ σε υφιστάμενες αγορές. Η αγορά εναλλακτών θερμότητας για την αυτοκινητοβιομηχανία θεωρείται ιδιαίτερα ελκυστική, ενώ σχετικά οφέλη αναμένονται από την κοινοπραξία που συστάθηκε στη Γερμανία, σε συνεργασία με την UACJ Corp. Επιπρόσθετα, η Ελβάλ θα ολοκληρώσει τη διαδικασία αναδιάρθρωσης με στόχο τον εξορθολογισμό της δομής της.

Χαλκός

Ο κύκλος εργασιών το 2015 αυξήθηκε κατά 13% σε 783 εκατ. ευρώ από 695 εκατ. ευρώ το 2014, αύξηση που αποδίδεται στο βελτιωμένο προϊοντικό μείγμα (ενδεικτικά οι πωλήσεις των σωλήνων χαλκού ενισχύθηκαν κατά 14,5%) και στην κατά 1,5% αύξηση του όγκου πωλήσεων, παρά την πτώση της τιμής του χαλκού κατά 4,2%. Οι ζημιές προ φόρων το 2015 παρέμειναν στο επίπεδο των 26 εκατ. ευρώ. Τα αποτελέσματα αυτά επετεύχθησαν παρά το αρνητικό αποτέλεσμα μετάλλου ύψους 14,8 εκατ. ευρώ (4,8 εκατ. ευρώ το 2014).

Για το 2016, η Χαλκόρ και οι θυγατρικές της θα διατηρήσουν το στρατηγικό στόχο της αύξησης των μεριδίων αγοράς στα βιομηχανικά προϊόντα και της ενδυνάμωσης της δραστηριότητας σε νέες αγορές που επιδεικνύουν δυναμική και παρέχουν υψηλότερες προοπτικές ανάπτυξης.

Καλώδια

Ο κύκλος εργασιών το 2015 κατέγραψε αύξηση της τάξης του 37% και ανήλθε σε 447 εκατ. ευρώ έναντι 327 εκατ. ευρώ το 2014. Η αύξηση του κύκλου εργασιών του κλάδου αποδίδεται στον υψηλότερο όγκο πωλήσεων, καθώς και στην εκτέλεση των δύο σημαντικών έργων υποβρυχίων καλωδίων, τη διασύνδεση των Κυκλάδων και τη διασύνδεση της νήσου Άγιος Γεώργιος. Κατά τη διάρκεια του 2015, τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 8 εκατ. ευρώ συγκρινόμενα με ζημιές 26 εκατ. ευρώ το 2014. Η βελτίωση στα αποτελέσματα επετεύχθη παρά το αρνητικό αποτέλεσμα μετάλλου ύψους 5,7 εκατ. ευρώ, λόγω της πτώσης της τιμής του χαλκού. Επίσης, για πρώτη φορά μετά την ολοκλήρωση ενός εντατικού επενδυτικού προγράμματος, όλες οι παραγωγικές μονάδες της Fulgor, θυγατρικής εταιρίας της Ελληνικά Καλώδια, τέθηκαν σε λειτουργία, με την έναρξη της υλοποίησης όλων των συμβολαίων που αφορούσαν σε υποβρύχια καλώδια.

Η ζήτηση έχει αυξηθεί στις κύριες Ευρωπαϊκές αγορές, οδηγούμενη από τις εκτεταμένες δαπάνες που πραγματοποιούν οι Ευρωπαϊκές εταιρίες κοινής ωφέλειας. Επιπλέον, εμφανίζονται σημάδια ανάκαμψης, καθώς η ρευστότητα στις αγορές βελτιώνεται και σημαντικά έργα σταδιακά λαμβάνουν χρηματοδότηση. Η Ελληνικά Καλώδια παραμένει αισιόδοξη σχετικά με τις προοπτικές του 2016, αφού έχει αναλάβει μείζονα έργα για υποβρύχια καλώδια μεσαίας και υψηλής τάσης και έχει κλείσει σημαντικά συμβόλαια για υπόγεια καλώδια με Ευρωπαϊκές εταιρίες κοινής ωφέλειας.

Χάλυβας

Ο κύκλος εργασιών κατά το 2015 μειώθηκε 11% σε ετήσια βάση και ανήλθε σε 573 εκατ. ευρώ. Οι ζημιές προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 68 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 47 εκατ. ευρώ το 2014. Παρά τις μη ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα και το εξωτερικό κατά τη διάρκεια του 2015, η Σιδενόρ Βιομηχανική Χάλυβα, η Stomana Industry και οι θυγατρικές τους κατάφεραν να διατηρήσουν τα μερίδια αγοράς τους. Εν τω μεταξύ, η συνεχής πίεση στις διεθνείς τιμές χάλυβα, λόγω της μειωμένης ζήτησης και της διοχέτευσης πρώτων υλών και προϊόντων με χαμηλότερα κόστη παραγωγής και επεξεργασίας από την Κίνα, οδήγησε τις τιμές πώλησης των έτοιμων προϊόντων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Επιπρόσθετα, η έντονη πτώση στις τιμές του σκραπ χάλυβα κατά το 2015, είχε σημαντικά αρνητική επίδραση στα αποτελέσματα του κλάδου. Παρόλα αυτά, οι εταιρίες του κλάδου χάλυβα προσαρμόστηκαν στη συγκυρία, μειώνοντας τόσο τα άμεσα κόστη παραγωγής, μέσω καθετοποιημένων επενδύσεων σε νέο μηχανολογικό εξοπλισμό (επαγωγικοί φούρνοι στα εργοστάσια της Sovel και της Σιδενόρ), όσο και τα λειτουργικά έξοδα, προκειμένου να συγκρατήσουν τις ζημιές στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα.

Με την ολοκλήρωση των επενδυτικών προγραμμάτων στις παραγωγικές εγκαταστάσεις, η ανταγωνιστικότητα του κλάδου χάλυβα ενισχύθηκε σημαντικά. Συνεπώς, οι εξαγωγές της Σιδενόρ και των θυγατρικών της αναμένεται να αυξηθούν στο μέλλον. Αναμένονται επίσης υψηλότερα επίπεδα αποδοτικότητας και βελτίωση γενικότερα στις οικονομικές επιδόσεις, ως αποτέλεσμα διαφόρων παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της έναρξης λειτουργίας των νέων επαγωγικών φούρνων στα εργοστάσια της Sovel και της Σιδενόρ, της μεταφοράς της παραγωγής μορφοσιδήρων από το εργοστάσιο της Σιδενόρ στην Dojran Steel στα Σκόπια, των επενδύσεων στην Siderom στη Ρουμανία για την παραγωγή προϊόντων πλεγμάτων, της συνεχούς ανάπτυξης του χαρτοφυλακίου προϊόντων χάλυβα, καθώς και της επέκτασης των δραστηριοτήτων του κλάδου σε νέες γεωγραφικές αγορές.

Σωλήνες χάλυβα

Ο κύκλος εργασιών ενισχύθηκε κατά 66% σε ετήσια βάση και ανήλθε σε 288 εκατ. ευρώ το 2015 έναντι 174 εκατ. ευρώ το 2014. Τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 13 εκατ. ευρώ σε σχέση με ζημιές 8 εκατ. ευρώ το 2014. Παρά την αναβολή ενός αριθμού ενεργειακών έργων παγκοσμίως, σε συνέχεια των μειούμενων τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου, υπήρξε σημαντική βελτίωση στα οικονομικά αποτελέσματα του κλάδου, λόγω των υψηλότερων πωλήσεων και των νέων έργων υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως τα τρία ενεργειακά έργα που εκτελέστηκαν από τη Σωληνουργεία Κορίνθου στις ΗΠΑ. Συγχρόνως, ολοκληρώθηκε το επενδυτικό πρόγραμμα που ξεκίνησε το 2013 και σχετιζόταν με την κατασκευή της νέας μονάδας για την παραγωγή σωλήνων με τη μέθοδο LSAW (για σωλήνες μεγάλης διαμέτρου για υποθαλάσσιους αγωγούς μεγάλου βάθους), μίας νέας παραγωγικής μονάδας για σωλήνες διαμέτρου 24 μέτρων και των μονάδων εσωτερικής και εξωτερικής επικάλυψης σωλήνων διαμέτρου 24 μέτρων. Σημαντικό γεγονός επίσης το 2015, ήταν η ανάθεση της σύμβασης από το Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ AG) στη Σωληνουργεία Κορίνθου για την προμήθεια περίπου 270.000 τόνων σωλήνων μεγάλης διαμέτρου για το επίγειο μέρος του αγωγού που διασχίζει την Ελλάδα, συνολικού μήκους περίπου 495 χλμ., με παράδοση εντός του 2016 και του 2017.

Το διεθνές οικονομικό περιβάλλον παραμένει ευμετάβλητο. Οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου βρίσκονται σε υπερβολικά χαμηλά επίπεδα, επηρεάζοντας τη ζήτηση για προϊόντα του τομέα ενέργειας. Παρόλα αυτά, το σημαντικό ανεκτέλεστο υπόλοιπο της Σωληνουργεία Κορίνθου (μετά την ανάθεση των 270.000 τόνων σωλήνων χάλυβα για το έργο του ΤΑΡ), η αναμενόμενη ενίσχυση του δολαρίου ΗΠΑ σε σχέση με το ευρώ σε επίπεδα που καθιστούν τα προϊόντα της εταιρίας πιο ανταγωνιστικά, και οι χαμηλές τιμές πρώτων υλών είναι παράγοντες που αναμένεται να συνεισφέρουν θετικά στον κλάδο.

Ανάπτυξη ακινήτων και λοιπές δραστηριότητες

Η Viohalco δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη ακινήτων, κυρίως μέσω της θυγατρικής της Noval. Τα πλέον σημαντικά περιουσιακά στοιχεία που αναπτύσσονται ή έχουν αναπτυχθεί από τη Viohalco βρίσκονται στην Ελλάδα (ενδεικτικά, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά, Ασπρόπυργο, Κόρινθο) και στη Βουλγαρία και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, συγκροτήματα γραφείων, εμπορικά κέντρα, βιομηχανικές εγκαταστάσεις και αποθήκες. Επιπρόσθετα, η Viohalco διαθέτει ένα σημαντικό αριθμό οικοπέδων σε προνομιακές τοποθεσίες για μελλοντική ανάπτυξη. Η συνολική αξία των επενδυτικών ακινήτων ανέρχεται σε 156 εκατ. ευρώ.

Το 2015, λόγω της οικονομικής αστάθειας, αλλά και της κρίσης στην τοπική αγορά ακινήτων, οι εταιρίες του κλάδου ανάπτυξης ακινήτων της Viohalco, επικεντρώθηκαν στον επαναπροσδιορισμό και στην ανάπτυξη παλαιών παραγωγικών εγκαταστάσεων και γραφείων, τα οποία παρέμεναν αδρανή ή είχαν μεταφέρει τις εργασίες τους, λόγω είτε της αποβιομηχανοποίησης των νυν αστικών περιοχών, είτε για λόγους λειτουργικής αποδοτικότητας. Εντός αυτού του πλαισίου, το μείγμα μισθωτών του εμπορικού κέντρου IKEA/River West ενδυναμώθηκε μέσω της προσθήκης πολύ γνωστών και δημοφιλών εμπορικών σημάτων, με αποτέλεσμα ο δείκτης πληρότητας να διαμορφωθεί σε 93% την 30η Σεπτεμβρίου 2015, ενώ η ετήσια επισκεψιμότητα ανήλθε σε 4,5 εκατ. επισκέπτες (αύξηση 20% σε σχέση με το 2014, βασισμένη σε ετησιοποιημένη πρόβλεψη για το 2015). Αυτά τα μεγέθη αναδεικνύουν την ισχυρή δυναμική του εμπορικού κέντρου River West, με αποτέλεσμα η πιθανότητα επέκτασης του εμπορικού κέντρου να βρίσκεται υπό συζήτηση σήμερα.

Παράλληλα, το εμπορικό πάρκο Mare West στην Κόρινθο ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο 2015. Το έργο αφορούσε στη μετατροπή των παλαιών εγκαταστάσεων της Σωληνουργεία Κορίνθου σε εμπορικό πάρκο. Λόγω της επιβολής ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων στην Ελλάδα την περίοδο εκείνη00000, το Mare West ξεκίνησε τη λειτουργία του μόλις το Σεπτέμβριο 2015. Το Δεκέμβριο 2015, είχαν μισθωθεί 18 καταστήματα, καλύπτοντας το 71% της μικτής εκμισθούμενης επιφάνειας (GLA). Έκτοτε, ο δείκτης πληρότητας συνεχίζει να αυξάνεται.

Επιπρόσθετα της ανάπτυξης των παραπάνω αναφερθέντων εμπορικών ακινήτων, οι συζητήσεις, σχετικά με τη μίσθωση του ξενοδοχείου στην Πλατεία Καραϊσκάκη, συνεχίστηκαν εντός του 2015. Αναφορικά με τη λοιπή ακίνητη περιουσία, οι συζητήσεις και διαπραγματεύσεις με τους εν δυνάμει ενοικιαστές συνεχίζονται.

Ο συνολικός κύκλος εργασιών για τον κλάδο ανάπτυξης ακινήτων και λοιπών δραστηριοτήτων το 2015 μειώθηκε κατά 7% σε 50 εκατ. ευρώ, έναντι 54 εκατ. ευρώ το 2014. Τα έσοδα ενοικίων από τα επενδυτικά ακίνητα διαμορφώθηκαν στο ύψος των 5,7 εκατ. ευρώ το 2015, αυξημένα κατά 13% έναντι της προηγούμενης χρήσης και περιλαμβάνονται στα “Άλλα Έσοδα” της ενοποιημένης κατάστασης λογαριασμού αποτελεσμάτων. Οι ζημιές προ φόρων ανήλθαν σε 2 εκατ. ευρώ από ζημιές 3 εκατ. ευρώ το 2014.

Για το 2016, έμφαση θα δοθεί στη βέλτιστη ανάπτυξη και στη μίσθωση του συγκροτήματος γραφείων επί της Λεωφόρου Κηφισίας και εκείνου στην οδό Αποστολοπούλου. Συγχρόνως, η ισχυρή παρουσία του εμπορικού κέντρου River West και οι προοπτικές του εμπορικού πάρκου Mare West θα ενισχυθούν μέσω της περαιτέρω ενδυνάμωσης του μείγματος των μισθωτών, καθώς και μέσω πιθανής επέκτασης. Οι διαπραγματεύσεις με ενδιαφερόμενα μέρη σχετικά με τη μίσθωση άλλων περιουσιακών στοιχείων θα συνεχιστεί, ενώ στις αρχές του 2017 αναμένεται να έχει οριστικοποιηθεί μία πιο αποτελεσματική εταιρική δομή για τον κλάδο.

Σημαντικά γεγονότα μετά τη λήξη της χρήσης

Η διασυνοριακή συγχώνευση με απορρόφηση των Ελληνικών συνδεδεμένων εταιριών (Ελβάλ Συμμετοχών, Alcomet, Διατούρ) και της εταιρίας Eufina με έδρα το Λουξεμβούργο από τη Viohalco, ολοκληρώθηκε το Φεβρουάριο 2016. Ως συνέπεια της συγχώνευσης, η Viohalco αύξησε τη συμμετοχή της στη Χαλκόρ κατά 1,87%.

Προοπτικές

Παρά την αναμενόμενη σταδιακή ανάκαμψη στην Ευρωζώνη το 2015, οι προοπτικές για το 2016 παραμένουν αβέβαιες. Η πτώση στις Ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές έχει επηρεάσει αρνητικά την καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη, ενώ η επιβράδυνση στις αναδυόμενες οικονομίες έχει αντίστοιχα επηρεάσει την ανάπτυξη των εξαγωγών. Αντίθετα, το ασθενές ευρώ σε σύγκριση με το δολάριο ΗΠΑ θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων των εταιριών της Viohalco, παρέχοντας περαιτέρω αύξηση του κύκλου εργασιών. Για τη Viohalco, η ενίσχυση της ανταγωνιστικής θέσης σε παγκόσμιο επίπεδο, μετά την ολοκλήρωση των εκτεταμένων επενδυτικών προγραμμάτων με στόχο την ισχυροποίηση των παραγωγικών εγκαταστάσεων των εταιριών, θα αποτελέσει το βασικό παράγοντα για την αύξηση των εξαγωγών και τη μεγαλύτερη διείσδυση σε αγορές που παρέχουν σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης. Όσον αφορά στην Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι η πρώτη αξιολόγηση του Ελληνικού προγράμματος θα ολοκληρωθεί επιτυχώς, η Ελληνική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016, επηρεάζοντας θετικά τις εργασίες των εταιριών της Viohalco στην Ελλάδα.

Dionic

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε € 47,7 εκατ. έναντι 43,9 € το 2014 αυξημένος κατά 8,7%.

Τα μικτά κέρδη του Ομίλου ανήλθαν σε € 13,9 εκατ. έναντι € 13,1 εκατ. το 2014. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) του Ομίλου, διαμορφώθηκαν σε € 0,79 εκατ. έναντι € 0,4 εκατ. το 2014.Oι ζημιές προ φόρων και τόκων (ΕΒΙΤ) διαμορφώθηκαν σε € 0,96 εκατ. έναντι ζημιών € 3,0 εκατ. το 2014 ενώ τα κέρδη προ φόρων του Ομίλου (ΕΒΤ) διαμορφωθήκανσε € 2,45 εκατ.έναντι ζημιών € 7,2 εκατ.το 2014. Τα κέρδη μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας ανήλθαν € 1,7 εκατ. έναντι ζημιών € 6,5 εκατ. το 2014.Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ομίλου στις 31.12.2015 ανήλθαν σε 0,5 εκατ. ευρώ. Τα ποσά αυτά αφορούν φορολογικές υποχρεώσεις για τα οποία έχουν υποβληθεί σχετικές αιτήσεις ρύθμισης στα πλαίσια της ισχύουσας νομοθεσίας και αναμένεται η οριστικοποίηση τους.Σημαντικό γεγονός, όπως ανακοίνωσε η Dionic, είναι η ολοκλήρωση της συμφωνίας για την μακροπρόθεσμη αναδιάρθρωση του συνολικού της δανεισμού με την τράπεζα Alpha Bank με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.Σημειώνεται ότι η εταιρεία έχει ήδη υπογράψει συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς για την μακροπρόθεσμη 10 ετή αναδιάρθρωση του δανεισμού της με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.Επίσης η εταιρεία αναμένει να προχωρήσει με αντίστοιχους όρους στη συνολική αναδιάρθρωση του τραπεζικού δανεισμού της και με τις υπόλοιπες συνεργαζόμενες συστημικές τράπεζες.Η εκτίμηση της Διοίκησης είναι ότι η αναδιάρθρωση θα ολοκληρωθεί με επιτυχία και η Εταιρεία και ο Ομιλος θα είναι σε θέση να συνεχίσουν απρόσκοπτα την ομαλή άσκηση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας.

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ

Εντείνει τις προσπάθειές της για την είσπραξη των απαιτήσεων της και τη βελτίωση της χρηματοοικονομικής διάρθρωσής της η Προοδευτική ώστε να μειωθούν σε ικανοποιητικό βαθμό οι υποχρεώσεις της, να αυξηθεί η ρευστότητά της και με τον τρόπο αυτό να μπορέσει να αποκτήσει ικανοποιητικό κεφάλαιο κίνησης για τη συνέχιση της λειτουργίας της.

Παράλληλα επιδιώκει συζητήσεις με στρατηγικούς επενδυτές, οι οποίοι, παρά το δυσμενές περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιείται η Εταιρεία, πέραν από την συνεισφορά τους σε οικονομικούς πόρους, θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν και σε άλλους τομείς για την επίτευξη του σκοπού αυτού.

Οι προθέσεις της εταιρείας είναι πλέον να ενεργοποιηθεί σε έργα εκτός της Ελλάδας και επιλεκτικά εντός αυτής.

Σε ανακοίνωσή της υπενθυμίζει ότι με την απ’ αριθμ. 1593 / 10.4.2014 απόφαση του Δ.Σ. του ΧΑ, οι μετοχές της εταιρείας μεταφέρθηκαν στην κατηγορία “Επιτήρησης”.

Η ανωτέρω απόφαση ελήφθη σε συνέχεια της υπ’ αριθμ. Πρωτ. 4452 / 14.4.2014 ανακοίνωσης του Δ.Σ. της Εταιρείας κατά οποία απάντησε στην υπ’ αριθμ. Πρωτ 1386 / 31.3.2014 επιστολή – ερωτήματα του ΧΑ.
Κατόπιν αυτού:

Εντός του 2015, το Ελληνικό Δημόσιο προέβη σε συμψηφισμό του συνόλου τον οφειλών της Εταιρείας προς το Δημόσιο και τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς, με απαιτήσεις της Εταιρείας, με αποτέλεσμα η Εταιρεία να μην εμφανίζει πλέον ληξιπρόθεσμες οφειλές και να είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερη.

Αναφορικά με τις δανειακές υποχρεώσεις της προς την Τράπεζα Πειραιώς ύψους € 880 χιλ. περίπου, έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες. Η Εταιρία ευρίσκετο σε διαδικασία ρύθμισης των εν λόγω οφειλών, και επέτυχε την ρύθμιση αυτή εντός του Ιουνίου του 2015.

Μετά την πραγματοποίηση του συμψηφισμού του συνόλου τον οφειλών και με δεδομένο ότι η Εταιρεία διαθέτει πλέον φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα θα επιδιώξει να λάβει μέρος σε διαγωνισμούς για την ανάληψη έργων και υπεργολαβιών.

Centic

Με μειωμένο κύκλο εργασιών κατά 17% και ζημιογόνο αποτέλεσμα λόγω υψηλών δαπανών προώθησης και απομείωσης αξίας συμμετοχών έκλεισε το 2015 για την Centic. Αναλυτικά:

Κύκλος Εργασιών

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών κατά τη χρήση του 2015 ανήλθε σε € 858,9 εκατ. έναντι € 1.040,3 εκατ. το 2014, καταγράφοντας υποχώρηση κατά 17,43%. Η απουσία σημαντικών αθλητικών γεγονότων κατά τη χρήση, (σε αντιδιαστολή με το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου το 2014) σε συνδυασμό με την αρνητική επίδραση της θέσπισης έλεγχου στην κίνηση κεφαλαίων και τη γενικότερη ιδιαίτερα δυσμενή συγκυρία, καθιστούν την μείωση του κύκλου εργασιών απολύτα δικαιολογημένη.

Κερδοφορία

Το μικτό κέρδος του ομίλου μειώθηκε κατά 26,48% ανερχόμενο σε €10,5 εκατ. έναντι € 14,3 εκατ. το 2014. Η μείωση του μικτού κέρδους έρχεται ως αποτέλεσμα κυρίως της μείωσης του κύκλου εργασιών, αλλά και της αύξησης του ποσοστού που επιστρέφεται ως κέρδος στους παίκτες. Απόρροια του παραπάνω είναι η μείωση του περιθωρίου μεικτού κέρδους σε 1,22% από 1,37% κατά τη χρήση του 2014.

Παρά τη δυσμενή τρέχουσα οικονομική κατάσταση και τη βραχυπρόθεσμη μείωση του κύκλου εργασιών ο όμιλος συνέχισε για μια ακόμα χρονιά την προσπάθεια του να οικοδομεί την εικόνα των εταιρικών σημάτων που προωθούν οι θυγατρικές του, όπως αντίστοιχα να ενισχύει την πελατειακή τους βάση. Ο στόχος είναι πάντα η δημιουργία ισχυρών θεμελίων μεσοπρόθεσμης ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι σημαντικές διαφημιστικές δαπάνες που έλαβαν χώρα εντός της χρήσης όπως και η υπογραφή σημαντικών συμβάσεων χορηγίας μεγάλης προβολής. Οι ενέργειες αυτές είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση των εξόδων διάθεσης κατά 38,80%. Ο σημαντικός περιορισμός των εξόδων διοίκησης συνέβαλε ουσιαστικά στο να διαμορφωθούν τα λειτουργικά έξοδα στο σύνολο τους οριακά μειωμένα σε σχέση με το 2014. Όμως η σημαντική υποχώρηση των μικτού κέρδους οδήγησε στη διαμόρφωση αρνητικών κερδών προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων & συνολικών αποσβέσεων (EBITDA) κατά ποσό € 822 χιλ. έναντι κερδών € 3,2 εκατ. το 2014.

Τα αποτελέσματα της χρηματοοικονομικής και επενδυτικής λειτουργίας διαμορφώθηκαν ισχυρά αρνητικά καταγράφοντας ζημία € 1,6 εκατ. περίπου. Η ζημία αφορά κυρίως στην απομείωση της αξίας συμμετοχών του ομίλου σε εταιρίες που διαθέτει μειοψηφική συμμετοχή και που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ναυτιλίας. Η επίδραση του αρνητικού αποτελέσματος της χρηματοοικονομικής και επενδυτικής λειτουργίας όπως και η διαμόρφωση δικαιωμάτων μειοψηφίας που ξεπερνούν τα € 700 χιλ. οδήγησε τα ενοποιημένα
αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας (ΕΑΤΑΜ) στο να διαμορφώσουν ζημία ύψους € 4,1 εκατ. έναντι ζημιών ύψους € 1,7 εκάτ. το 2014.

Κεφαλαιακή διάρθρωση

Τα ίδια κεφάλαια του ομίλου στις 31.12.2015 ανήλθαν € 42,3 εκατ. Παρά την υποχώρηση του ύψους των ιδίων κεφαλαίων στις 31.12.2015 η Εταιρεία και ο όμιλος εξακολουθεί να διαθέτει ισχυρή κεφαλαιακή διάρθρωση με σημαντικό ύψος ιδίων κεφαλαίων και περιορισμένες υποχρεώσεις, εκ των οποίων οι δανειακές εξαντλούνται στο υπόλοιπο της χρηματοδοτικής μίσθωσης για την αγορά του κτιρίου που στεγάζεται η έδρα της Εταιρείας. Το σημαντικό ύψος των ιδίων κεφαλαίων, σε συνδυασμό με τις ελάχιστες δανειακές υποχρεώσεις και τις περιορισμένες ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης παρέχουν προστασία για την Εταιρεία αναφορικά με τους κινδύνους που προκύπτουν από την τρέχουσα δυσμενή οικονομική συγκυρία.

Ο σχετικός δείκτης ξένα/ίδια κεφάλαια (σύνολο υποχρεώσεων/ίδια κεφάλαια) διαμορφώθηκε στις 31/12/2015 στο 0,16.

Ρύθμιση της αγοράς διαδικτυακής ψυχαγωγίας

Η εταιρεία Sporting Odds Ltd, θυγατρική εταιρεία του ομίλου της Gaming VC group, αδειοδοτημένη στην Αγγλία από την Βρετανική επιτροπή παιγνίων (Gambling Commission) και εκ των στρατηγικών συνεργατών του ομίλου Centric, έχει υπαχθεί εθελοντικά στο φορολογικό καθεστώς της μεταβατικής περιόδου της παραγράφου 12 του άρθρου 50 του ν. 4002/2011 και λειτουργεί νόμιμα στην Ελλάδα. Στην Κύπρο λειτουργεί βάσει του νόμου 106/2012.

Ο Ροδόλφος Οντόνι, Διευθύνων Σύμβουλος της Centric δήλωσε:

“Το 2015 ήταν αναμφισβήτητα μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά. Όμως ακόμα και με τις πιο αντίξοες συνθήκες προσπαθούμε πάντα να κοιτάμε μπροστά και να δημιουργούμε συνθήκες υγιούς λειτουργίας και ανάπτυξης.

Να εξελίσσουμε τις δραστηριότητες μας και να διερευνούμε τις όποιες επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται για να διευρύνουμε το χαρτοφυλάκιο των συμμετοχών μας.”

Kleemann

Mε αύξηση κύκλου εργασιών, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, έκλεισε το δωδεκάμηνο για τον Όμιλο Kleemann.

Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε η Kleemann Hellas, ο κύκλος εργασιών του Ομίλου για το δωδεκάμηνο του 2015 ανέρχεται σε 107,1 εκ. ευρώ έναντι 98,0 εκ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 9,3%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014.

Τα κέρδη προ φόρων του Ομίλου στο δωδεκάμηνο 2015 ανήλθαν σε 4,8 εκ. € από 6,3 εκ. € το 2014, ενώ το EBITDA διαμορφώθηκε σε 7,8 εκ. € από 9,5 εκ. €. Τα κέρδη μετά από φόρους και μη ελεγχόμενα δικαιώματα διαμορφώθηκαν σε 2,8 εκ. ευρώ από 3,7 εκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2014.

Όπως αναφέρει ο Όμιλος, “η παραπάνω επιβάρυνση της κερδοφορίας οφείλεται κατά κύριο λόγο στις αυξημένες εκπτώσεις προς πελάτες, ώστε να αντισταθμιστεί η αυξανόμενη πίεση της διεθνούς αγοράς για ανταγωνιστικότερες τιμές και η αρνητική διεθνής συγκυρία σε αγορές όπως της Τουρκίας και της Ρωσίας, oι οποίες αντιπροσωπεύουν σημαντικό κομμάτι του κύκλου εργασιών, ενώ επιπρόσθετη επιβάρυνση προήλθε από την επιβολή των capital controls τον Ιούλιο.

Το Διοικητικό Συμβούλιο στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων που θα διεξαχθεί στις 17 Μαΐου 2016 δεν προτίθεται να προτείνει την διανομή μερίσματος.

Όσον αφορά την ανάπτυξη, ο Όμιλος μέσα στο 2015 μεταξύ άλλων προχώρησε στην ίδρυση νέων εμπορικών θυγατρικών εταιριών στην Κροατία και τη Γερμανία καθώς και στην εξαγορά εμπορικής εταιρείας στην Αυστραλία, με στόχο την περαιτέρω ισχυροποίηση της παρουσίας του στις αγορές αυτές.
Η διοίκηση για το 2016 αναμένει τη διατήρηση της υγιούς ρευστότητας του Ομίλου, έχοντας ως βασικό άξονα τη διεθνή επέκτασή του και την περαιτέρω διείσδυσή του σε αγορές που εμφανίζουν προοπτικές ανάπτυξης”.

ΑΝΕΚ

Κερδοφόρα ήταν η οικονομική χρήση 2015 καθώς τα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε κέρδη 0,6 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 17,8 εκατ. ευρώ το 2014.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα ετήσια αποτελέσματα της εταιρείας, τα λοιπά βασικά οικονομικά μεγέθη της χρήσης 2015 διαμορφώθηκαν ως εξής:

Κύκλος Εργασιών
Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου το 2015 ανήλθε σε € 159,8 εκατ. έναντι € 169,5 εκατ. τη χρήση 2014. Τα έσοδα από τις ναυτιλιακές δραστηριότητες εσωτερικού διαμορφώθηκαν σε € 65,7 εκατ. έναντι € 79,6 εκατ. την προηγούμενη χρήση και από τις ναυτιλιακές δραστηριότητες εξωτερικού ανήλθαν σε € 85,8 εκατ. έναντι € 81,8 εκατ., ενώ τα έσοδα από λοιπές δραστηριότητες ανήλθαν σε € 8,3 εκατ. το 2015 έναντι € 8,0 εκατ. το 2014.

Μικτά Κέρδη
Μεγάλη βελτίωση παρουσίασαν τα ενοποιημένα μικτά κέρδη για τη χρήση 2015 τα οποία ανήλθαν σε € 42,6 εκατ. έναντι € 25,6 εκατ. το 2014. Το κόστος πωληθέντων διαμορφώθηκε σε € 117,2 εκατ. έναντι € 143,9 εκατ. την προηγούμενη χρήση. Στη μείωση του λειτουργικού κόστους της χρήσης 2015 συνέβαλλε σημαντικά η πτώση των τιμών των καυσίμων.

EBITDA
Ο Όμιλος παρουσίασε κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) ποσού € 29,6 εκατ. έναντι € 10,1 εκατ. το 2014. Η αξιοσημείωτη βελτίωση του EBITDA το 2015 οφείλεται, κυρίως, στην αύξηση των μικτών κερδών προ αποσβέσεων κατά € 17,4 εκατ. και στη μείωση των εξόδων διοίκησης και διάθεσης προ αποσβέσεων κατά € 2,3 εκατ. σε σχέση με το 2014.

Καθαρά Αποτελέσματα
Τα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας της χρήσης 2015 διαμορφώθηκαν σε κέρδη € 0,6 εκατ. έναντι ζημιών € 17,8 εκατ. το 2014.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το 2015 ο Όμιλος της ΑΝΕΚ δραστηριοποιήθηκε με ιδιόκτητα και ναυλωμένα πλοία σε γραμμές της Αδριατικής (Ανκόνα, Βενετία), της Κρήτης (Χανιά, Ηράκλειο), των Δωδεκανήσων και των Κυκλάδων. Εκτελώντας 14% λιγότερα δρομολόγια σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ο Όμιλος της ΑΝΕΚ το 2015, σε όλες τις γραμμές που δραστηριοποιήθηκε, διακίνησε συνολικά 1,0 εκατομμύριο επιβάτες έναντι 1,4 εκατ. το 2014, 176 χιλιάδες Ι.Χ. αυτοκίνητα έναντι 227 χιλ. το προηγούμενο έτος και 137 χιλ. φορτηγά έναντι 151 χιλ. Στις γραμμές της Κρήτης και της Αδριατικής τα πλοία του Ομίλου εκτέλεσαν συνδυασμένα δρομολόγια μέσω κοινοπραξίας με πλοία της “ATTICA Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ”, ενώ στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα συνεχίστηκε η εκτέλεση δρομολογίων σε γραμμές δημόσιας υπηρεσίας. Τέλος, στο πλαίσιο της αποδοτικότερης διαχείρισης του στόλου, ένα πλοίο της Εταιρείας εκναυλώθηκε τη θερινή περίοδο σε εταιρεία του εξωτερικού, ενώ πραγματοποιήθηκαν και έκτακτες ναυλώσεις στο εσωτερικό.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η συνεχής προσπάθεια για περιορισμό του λειτουργικού κόστους και για αποτελεσματικότερη διαχείριση του στόλου του Ομίλου οδήγησε σε σταδιακή βελτίωση των αποτελεσμάτων κατά τις προηγούμενες χρήσεις, ενώ το 2015 χαρακτηρίστηκε από την επιστροφή του Ομίλου στην κερδοφορία για πρώτη φορά μετά το 2007. Στη βελτίωση των αποτελεσμάτων της χρήσης 2015 συνέβαλλε σημαντικά η υποχώρηση των τιμών των καυσίμων.

Η Διοίκηση του Ομίλου, κατά την τελευταία δύσκολη επταετία για τον κλάδο της ακτοπλοΐας, κατάφερε με συγκεκριμένες ενέργειες, όπως η συμμετοχή σε κοινοπραξία, η αποδοτικότερη διαχείριση πλοίων και δρομολογίων, οι έκτακτες ναυλώσεις, οι πωλήσεις πλοίων κ.λπ., να αντισταθμίσει σε μεγάλο βαθμό τις συνέπειες του γενικότερου αρνητικού οικονομικού περιβάλλοντος, της μείωσης στην επιβατική και εμπορευματική κίνηση, του υψηλού κόστους καυσίμων και της έλλειψης ρευστότητας. Οι κινήσεις αυτές, σε συνδυασμό με τις χαμηλότερες τιμές των καυσίμων το 2015, οδήγησαν σε περαιτέρω περιορισμό του λειτουργικού κόστους, σε σημαντική βελτίωση των αποτελεσμάτων και σε ενίσχυση της ρευστότητας παρά τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που δημιούργησαν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων από το β’ εξάμηνο του 2015.

Γενικότερα, η μείωση των τιμών των καυσίμων επηρέασε θετικά τα αποτελέσματα του κλάδου της επιβατηγού ναυτιλίας που φαίνεται να ανακάμπτει, αναστρέφοντας την αρνητική πορεία των τελευταίων ετών.

Η Διοίκηση του Ομίλου εκτιμά ότι στο επόμενο διάστημα θα επιτευχθεί συμφωνία με τις δανείστριες τράπεζες σχετικά με την αναδιάρθρωση του μακροπρόθεσμου δανεισμού της Μητρικής. Οι στρατηγικοί στόχοι επικεντρώνονται στη βελτίωση της κερδοφορίας και την ενίσχυση της κεφαλαιακής διάρθρωσης του Ομίλου.

ΝΗΡΕΑΣ

Κέρδη ύψους 68,1 εκατ. ευρώ εμφανίζει η ΝΗΡΕΑΣ στα συνολικά προ φόρων αποτελέσματα του 2015, έναντι ζημιών 16,5 εκατ. ευρώ το 2014.

Σε σχετική ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι στα ανωτέρω κέρδη προ φόρων του 2015 περιλαμβάνονται τα εξής μη επαναλαμβανόμενα γεγονότα:

-Θετική επίδραση από την αποτίμηση σε εύλογη αξία της αύξησης του Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους € 39,1 εκατ.
-Θετική επίδραση από την αποτίμηση σε εύλογη αξία των νέων δανείων ύψους € 18,1 εκατ.
-Αρνητική επίδραση από λοιπά μη επαναλαμβανόμενα γεγονότα ύψους (€ 4,2) εκατ.

Τα κέρδη προ φόρων και προ της επίδρασης των ανωτέρω μη επαναλαμβανομένων γεγονότων ανήλθαν για το 2015 σε €15,1 εκατ.

Οι πωλήσεις του Ομίλου ανήλθαν σε €185,4 εκ. έναντι € 193,7 εκ. της χρήσης 2014 ή έναντι €177,4 εκ. για τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες, συνεπώς το 2015 επιτεύχθηκε αύξηση των πωλήσεων like for like 4,5%.

Οι πωλήσεις του κλάδου ιχθυοκαλλιέργειας από συνεχιζόμενες δραστηριότητες αυξήθηκαν κατά 9,3% και αντιστοιχούν στο 90% των συνολικών πωλήσεων.

Οι εξαγωγές από συνεχιζόμενες δραστηριότητες, οι οποίες αντιστοιχούν στο 81% των πωλήσεων, ανήλθαν σε € 149,6 εκ. σημειώνοντας αύξηση € 11,2 εκ. ή 8% έναντι του 2014.

Το EBITDA ανήλθε σε € 34,3 εκ. το 2015 έναντι € 13,5 εκ. το 2014. Το EBITDA προ της επίδρασης των βιολογικών ανήλθε σε € 22,3 εκ. έναντι € 7,9 εκ. το 2014. Η αύξηση αυτή οφείλεται στην αύξηση των ποσοτήτων πώλησης και των τιμών των ψαριών καθώς και στην αύξηση των ποσοτήτων των βιολογικών αποθεμάτων.

Στα αποτελέσματα καταγράφεται εξάλλου συνέχιση των θετικών λειτουργικών ταμειακών ροών οι οποίες ανήλθαν σε € 5,9 εκ. σε σύγκριση με € 6,9 εκ. το 2014.

Οι επενδύσεις σε πάγιο εξοπλισμό διαμορφώθηκαν σε €6,9 εκ. έναντι €4,6 εκ. το 2014.

Τον Οκτώβριο του 2015, ολοκληρώθηκε η αναδιάρθρωση του τραπεζικού δανεισμού και η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με κεφαλαιοποίηση δανείων ύψους € 58,6 εκ.

Ο καθαρός τραπεζικός δανεισμός (Net Debt), μετά την επίδραση της αποτίμησης σε εύλογη αξία των νέων δανείων, ανήλθε στα € 153,1 εκ. έναντι €226,2 εκ. στις 31/12/2014.

Το μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας, μετά την έγκριση του Ενημερωτικού Δελτίου τηςσυγχωνεύσεως δια απορροφήσεως της Seafarm Ionian στις 24/3/2016, ανέρχεται στο ποσό των € 87.183.889,20 διαιρούμενο σε 290.612.964 μετοχές με ονομαστική αξία € 0,30 εκάστη. Τα Ίδια Κεφάλαια του Ομίλου ανήλθαν σε € 121,2 εκ. στις 31/12/2015.

Folli Follie

Τα αποτελέσματα για τη χρήση 2015 ανακοίνωσε η Folli Follie, σύμφωνα με τα οποία ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών των συνεχιζόμενων δραστηριοτήτων ανήλθε στο ποσό των €1.193 εκατ. σε σχέση με €998,1 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2014 αυξημένος κατά 19,5%.

Όπως ανακοίνωσε η Folli Follie, η βελτιωμένη λειτουργική δραστηριότητα σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς του Ομίλου οδήγησε σε αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας που το 2015 ανήλθε σε €238,5 εκατ. σε σχέση με €202,4 εκατ. το 2014, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 17,9%. Το ενοποιημένο EBITDA ανήλθε σε €265 εκατ., αυξημένο κατά 18,8%. Τα καθαρά ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε €182,6 εκατ.

Αναλυτικότερα τα οικονομικά στοιχεία 2015:

– Οι Πωλήσεις ανήλθαν στα €1.193 εκατ.
-Το μικτά κέρδη ανήλθαν σε €581,2 εκατ.
-Τα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν σε €238,5 εκατ.,
-Τα Καθαρά Κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε €182,6 εκατ. –
-Το EBITDA ανήλθε σε €265 εκατ.

Πωλήσεις ανά τομέα δραστηριότητας συνεχιζόμενων δραστηριοτήτων
Όπως ανακοίνωσε η Folli Follie, όλοι οι επιχειρηματικοί τομείς του Ομίλου παρουσίασαν ισχυρή λειτουργική δραστηριότητα.

Πιο συγκεκριμένα:

Ο κύκλος εργασιών του τομέα κόσμημα, ρολόι, αξεσουάρ αυξήθηκε κατά 21,6% και ανήλθε σε €857 εκατ. To EBITDA του Τομέα ανήλθε σε €239 εκατ. συγκρινόμενο με €196 εκατ. το 2014, μια αύξηση της τάξης του 22%.
• Ο κύκλος εργασιών του τομέα των πολυκαταστημάτων αυξήθηκε κατά 11,6% και ανήλθε σε € 171,4 εκατ. Το EBITDA του τομέα ανήλθε σε €16,1 εκατ., αυξημένο σε σχέση με το 2014 κατά 23,7%.
• Ο κύκλος εργασιών του τομέα χονδρικής/λιανικής ενδυμάτων και υποδημάτων αυξήθηκε κατά 17,9% και ανήλθε σε €164,7 εκατ. Το EBITDA του τομέα ανήλθε σε €9,8 εκατ., σε σχέση με €13,9 εκατ. το 2014.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του 2015, ο κ. Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου FF Group σημείωσε : “Ο Όμιλος μας ολοκλήρωσε το 2015 επιτυγχάνοντας όλους τους επιχειρηματικούς και οικονομικούς στόχους που είχε θέσει. Όλοι οι επιχειρηματικοί κλάδοι του Ομίλου παρουσίασαν σημαντική ανάπτυξη και κερδοφορία σε ένα περιβάλλον με ιδιαίτερες προκλήσεις παγκοσμίως. Κατά την διάρκεια του Β΄εξαμήνου αντιμετωπίσαμε αποτελεσματικά την πρωτοφανή κρίση που ξέσπασε στην ελληνική αγορά.

Παράλληλα, ο Όμιλος όπως έχουμε ήδη αναφέρει, επενδύει διαρκώς στην ψηφιακή τεχνολογία προκειμένου να ανταποκριθεί στο νέο περιβάλλον που αναδύεται στο παγκόσμιο λιανεμπόριο καθώς και στην ανάπτυξη νέων προϊόντων και αγορών. Την ίδια στιγμή παρακολουθούμε τις εξελίξεις και έχουμε διαμορφώσε

Keywords
αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , αποτελεσματα, river west, alpha bank, εν λόγω, capital controls, folli follie, αναδιαρθρωση, οφείλεται, τραπεζες, ηπα, πετρελαιο, lme, fulgor, ελλαδα, φούρνοι, sovel, σκοπια, χλμ, αθηνα, θεσσαλονικη, πειραιας, west, river, συμμετοχή, ebitda, dionic, alpha, εταιρεία, ομιλος, απρόσκοπτα, ιουνίου, odds, θυγατρική, group, κυπρος, kleemann, hellas, εκπτωσεις, capital, μαΐου, ανεκ, κρητη, χανια, ηρακλειο, net, debt, follie, κινηση στους δρομους, Γόνδολες της Βενετίας, φορολογικη δηλωση 2011, αξια, eurobank alpha, alpha eurobank, τελος ακινητης περιουσιας, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, θερινη ωρα, μειωση μισθων, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, τελη κυκλοφοριας 2013, τραπεζα πειραιως, τελος του κοσμου, φορολογια 2013, αλλαγη ωρας 2013, Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2014, αξιολογηση, lme, ληξιπροθεσμες οφειλες, δυνατα, kleemann, χωρες, ακινητα, ανεκ, αξεσουαρ, αυτοκινητα, αυστραλια, βουλγαρια, γερμανια, δανεια, δωδεκανησα, εδρα, ηνωμενο βασιλειο, ηπα, κινα, κυκλαδες, οικονομια, πειραιως, πιεση, πλαισιο, προγραμμα, ρουμανια, σιδενορ, υψος, alpha, capital, river west, αγιος γεωργιος, αγορα, αυξηση, αθροισμα, αιτησεις, απρόσκοπτα, βρισκεται, γεγονοτα, γεγονος, δεδομενο, δευτερο, διαστημα, δημοσιο, διοικηση, δοθει, δολαριο, δομη, δρομολογια, δοθηκε, ευρω, εκτιμηση, ελβαλ, ενημεροτητα, εν λόγω, εργα, εξοδα, επενδυσεις, επιτυχια, ερχεται, εταιρεία, εταιρια, ετη, ετων, ετος, τεχνολογια, ζημια, ιδια, ιδρυση, θυγατρική, θυγατρικη εταιρεια, εικονα, κεφαλαιο, κινηση, κηφισιας, κυκλος, κυπελλο, κοσμημα, κροατια, λειτουργια, ληξη, λιρα, λουξεμβουργο, λογο, μαΐου, μειωση, παντα, ομιλος, ουσιαστικα, οφείλεται, περιβαλλον, πλοια, πλοιο, υπογραφη, πωλησεις, ρυθμιση, ρολοι, συγκεκριμενα, συζητηση, συνεχεια, συμμετοχή, σημαδια, σωληνες, σωληνουργεια κορινθου, τιμη, τρια, υλοποιηση, φούρνοι, φορολογικη, φορα, φορτηγα, χαλκορ, χλμ, ψηφιακη, group, αγορες, αυξηση ογκου, δικαιωματα, dionic, ebitda, river, εξαγωγες, ελληνικα, εμφαση, fulgor, folli follie, follie, hellas, χωρα, ιδιαιτερα, ιουνίου, κομματι, μπροστα, odds, ογκο, sovel, τραπεζα, θετικα, west, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα