Αλλάζουν τα δεδομένα στον ελληνικό Τραπεζικό χάρτη-Μεγάλος κερδισμένος ο εμπνευστής του deal Ιωάννης Κωστόπουλος

Αλλαγή δεδομένων από σήμερα στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα καθώς η απόκτηση της Εμπορικής Τράπεζας από την Alpha Bank, διαφοροποιεί πλέον σημαντικά τις ισορροπίες στον κλάδο ενώ άμεση αναμένεται να είναι η αντίδραση των δύο «χαμένων» της Εθνικής Τράπεζας δηλ. και της Eurobank

με την επόμενη μάχη να δίνεται για την απόκτηση του υγιούς κομματιού του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Με την απόκτηση της Εμπορικής Τράπεζας η «νέα» AlphaBank αποκτά ηγετική πλέον θέση στην τραπεζική σκακιέρα καθώς θα έχει καταθέσεις άνω των 40 δισ. ευρώ, χορηγήσεις 62,8 δισ. ευρώ και ενεργητικό 79,6 δισ. ευρώ, ενώ θα αριθμεί 708 καταστήματα στην Ελλάδα και 12.121 εργαζόμενους.
Με βάση τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου 2012 τα μερίδια αγοράς διαμορφώνονταν για την Alpha Bank 14,6% στις χορηγήσεις,12,5% στις καταθέσεις και για την Εμπορική 8,5% στις χορηγήσεις και 6,5% στις καταθέσεις.
Την ίδια στιγμή η διοίκηση της Alpha Bank μπορεί να πιστεύει ότι θα διασφαλίσει ευκολότερα τον ιδιωτικό της χαρακτήρα, ενώ διαθέτει στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία, δύο πανίσχυρους μετόχους όπως είναι το εμιράτο του Κατάρ και ο γαλλικός κολοσσός της Credit Agricole.
Μάλιστα έμπειροι αναλυτές τονίζουν ότι μετά την απορρόφηση της Εμπορικής Τράπεζας (με την προίκα των 3 δισ. ευρώ που την πριμοδότησε η Credit Agricole) και με δεδομένο ότι όλα δείχνουν ότι από το σύνολο των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν κατά την ανακεφαλαιοποίηση τους, το 60% θα καλυφθεί με την έκδοση κοινών μετοχών και το 40% με CoCos (εναλλακτική μορφή κεφαλαίου), τότε πιθανότητα η Alpha Bank να μην χρειαστεί καν να προσφύγει στο ΤΧΣ για την έκδοση κοινών μετοχών αποφεύγοντας έτσι το μεγάλο dilution των μετοχών της τράπεζας και διατηρώντας ουσιαστικά τον ιδιωτικό χαρακτήρα της.

Τι έπεισε τους Γάλλους

Με δεδομένο ότι οι προτάσεις και των τριών ενδιαφερόμενων συνέκλιναν στα βασικότερα σημεία έχουν ιδιαίτερη σημασία τα σημεία εκείνα που μέτρησαν στην τελική απόφαση της Credit Agricole.
Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις βαρόμετρο στην επιλογή των Γάλλων ήταν κυρίως το χαμηλότερο ύψος των κεφαλαίων που θα κληθούν να συνεισφέρουν κατά την δεύτερη φάση της ανακεφαλοποίησης και συγκεκριμένα στην ίδια συμμετοχή κατά – αύξηση κεφαλαίου σε ποσοστό 10% επί του συνόλου των κεφαλαιακών αναγκών, καθώς η Alpha Bannk διαθέτει την μικρότερη έκθεση στα κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Με δεδομένο ότι οι κεφαλαιακή εξάρτηση του ομίλου της Alpha Bank με βάση την πρόβλεψη-εγγύηση που έχει κάνει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, διαμορφώνεται στο χαμηλότερο επίπεδο της αγοράς, δηλαδή στα 1,9 δισ. ευρώ, το 10% ίδια συμμετοχή που απαιτεί ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση ανέρχεται μόλις σε 190 εκατ. ευρώ.
Ο δεύτερος λόγος που μέτρησε στην τελική επιλογή της Credit Agricole ήταν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, και ησταθερή μετοχική σχέση της Alpha Bank με το κράτος του Κατάρ, ιδίως μετά την αποσαφήνιση από πλευράς του εμιράτου ότι θα στηρίξει την ελληνική τρά

Keywords
Τυχαία Θέματα