XΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Γιατί πουλάνε τα μεγάλα χαρτοφυλάκια των ξένων

01:34 9/7/2014 - Πηγή: BankWars

Πωλητές βγαίνουν στο ελληνικό χρηματιστήριο και ειδικά στις τραπεζικές μετοχές ο John Paulson αλλά και άλλα μεγάλα χαρτοφυλάκια του εξωτερικού, καθώς βλέπουν το πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα να αυξάνεται. Με φόντο και τις ανησυχίες για ευρύτερη διόρθωση στις αναδυόμενες αγορές, οι ισχυροί επενδυτές που στο προηγούμενο διάστημα έπαιξαν το ελληνικό recovery story, εμφανίζονται τώρα να αλλάζουν στάση, και προχωρούν σε ρευστοποίηση των κερδών τους, όπως φάνηκε και την Τρίτη,

με την υποχώρηση του Γενικού Δείκτη κατά 4% σχεδόν, με τις τράπεζες να δέχονται ισχυρές πιέσεις.

Για την αγορά, και ειδικά για τους ξένους επενδυτές, ο κίνδυνος να μπλοκάρει το νομοσχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ αλλάζει άρδην τις προοπτικές της Ελλάδας και το επενδυτικό της story. Όπως εξηγούν έμπειροι κοινοβουλευτικοί παράγοντες, στην περίπτωση που συγκεντρωθούν οι 120 υπογραφές από ξεχωριστές αλλά ομοειδείς προτάσεις με αίτημα για δημοψήφισμα επί του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, αμέσως μετά την ψήφισή του και χωρίς να έχει δημοσιευτεί σε ΦΕΚ, τότε υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μην προσυπογράψει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και να μείνει εκκρεμές το νομοσχέδιο έως τη σύγκλιση της Ολομέλειας, δηλαδή τον Οκτώβριο.

Μία τέτοια εξέλιξη θα φέρει ξανά ένταση στις σχέσεις της Αθήνας με την Τρόικα, θα προκαλέσει σοβαρές καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος και κατ΄ επέκταση στη χρηματοδότηση της Ελλάδας και θα ανατρέψει τη θετική εικόνα που καταφέρνει να δημιουργήσει η χώρα τους τελευταίους μήνες με την πρόοδό της στο δημοσιονομικό μέτωπο και τις μεταρρυθμίσεις.

Ενδεικτική είναι η προειδοποίηση της Nomura -τη Δευτέρα- ότι η επόμενη αξιολόγηση της Τρόικας θα είναι μια δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία, που θα ανατρέψει το σχεδιασμό του ελληνικού προγράμματος. Ο επενδυτικός οίκος θεωρεί ότι τα θέματα που θα βρεθούν στο επίκεντρο είναι τόσο πολύπλοκα και το πολιτικό περιβάλλον στην Ελλάδα όλο και πιο ευαίσθητο, ώστε ο σχεδιασμός που μιλά για δύο αξιολογήσεις έως τα τέλη του έτους αναμένεται να ανατραπεί. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Nomura, δεν θα υπάρξει χρόνος για άλλη αξιολόγηση φέτος, πέραν αυτής που ξεκινά αύριο. Αντιμετωπίζοντας αβεβαιότητα ως προς την εκταμίευση των επόμενων δόσεων, η Αθήνα στρέφεται στο δανεισμό μέσω των αγορών ομολόγων, για να έχει ένα «μαξιλάρι» ρευστότητας, επισημαίνει η Nomura.

newmoney

Keywords
Τυχαία Θέματα