Tο τέλος των βασικών μισθών


Στο τέλος του 2012 θα κατατεθεί στη βουλή, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε χθες, Κυριακή, το υπουργείο Εργασίας, το σχέδιο νόμου που θα προβλέπει τον νέο μηχανισμό καθορισμού των αμοιβών σε εθνικό επίπεδο. Ο νέος αυτός μηχανισμός, θα ψηφιστεί και θα γίνει νόμος του κράτους το αργότερο μέχρι τέλος Ιανουαρίου 2013. Θα έχει δε, εφαρμογή από τον Απρίλιο του 2013.

Δηλαδή από τις αρχές Απριλίου του 2013 θα ισχύει κατώτατος μισθός, ο οποίος θα έχει καθοριστεί με βάση το «νέο μηχανισμό».

Στην πράξη, βάσει

της Μνημονιακής υποχρέωσης, όπως ξεκαθαρίστηκε και κατά τις συναντήσεις που είχε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης με τους επικεφαλής της Τρόικας των δανειστών, με το σχέδιο νόμου που ήδη προετοιμάζεται, θα επιτευχθεί η διάλυση του μηχανισμού που καθορίζει σήμερα όλο το πλέγμα των μισθολογικών κλιμακίων στον ιδιωτικό τομέα, μέσα από τη θεσμοθέτηση νέου τρόπου καθορισμού του κατώτατου μισθού. Οι εκπρόσωποι των δανειστών πιέζουν ώστε να προχωρήσει το σύνολο των λεγόμενων «διαρθρωτικών» αλλαγών στην αγορά εργασίας, παράλληλα με τις δημοσιονομικού χαρακτήρα περικοπές σε συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα. Όμως, όπως ξεκαθάρισε χθες, ο κ. Βρούτσης,

Το χρονοδιάγραμμα ενεργειών έχει ως εξής:

1. Το ζήτημα της δημιουργίας νέου μηχανισμού καθορισμού των αμοιβών σε εθνικό επίπεδο (αντικαθιστώντας την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας) τέθηκε ήδη ως ζήτημα του κοινωνικού διαλόγου που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2012. Ο διάλογος έχει οριστεί να διαρκέσει μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου 2012.

2. Μετά τη λήξη του κοινωνικού διαλόγου και συνεκτιμώντας τις θέσεις των κοινωνικών εταίρων στο πλαίσιο αυτού, η κυβέρνηση θα προχωρήσει, μέχρι τέλος του 2012, στη νομική προετοιμασία συγκεκριμένου «νέου μηχανισμού», στον οποίο αποφασιστικό ρόλο στη διαδικασία καθορισμού κατώτατου μισθού θα έχει το κράτος, ύστερα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.

3. Η κυβέρνηση θα παρουσιάσει δημόσια και θα καταθέσει στη Βουλή το σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης για το «νέο μηχανισμό κατώτατου μισθού» το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου 2012.

4. Η νέα ρύθμιση θα ψηφιστεί και θα γίνει νόμος του κράτους, το αργότερο έως το τέλος Ιανουαρίου 2013.

Η πρώτη εφαρμογή του νέου μηχανισμού που θα καθορίζει τις κατώτατες αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα, θα ισχύσει τον Απρίλιο του 2013.

Ο υπουργός Εργασίας μάλιστα επισημαίνει ότι επανέλαβε ότι «ο κατώτατος μισθός δεν πρόκειται να μειωθεί περαιτέρω».

Σύμφωνα με πληροφορίες στο υπουργείο Εργασίας ήδη επεξεργάζονται ένα θεωρητικό μοντέλο βάσει του οποίου ο κατώτατος μισθός, τουλάχιστον έως το 2014 παραμένει καθηλωμένος στα 586 ευρώ. Στο τραπέζι των διαβουλεύσεων, σε τεχνικό επίπεδο, είχε πέσει η πρόταση για καθιέρωση ενός μαθηματικού τύπου βάσει του οποίου ο κατώτατος μισθός θα καθοριζόταν αντικειμενικά, με τον συνυπολογισμό παραμέτρων όπως η ανταγωνιστικότητα, η ανεργία, το ΑΕΠ κλπ,. Με το φόβο όμως, το τελικό ποσό να ξεπεράσει έστω και κατά ένα ευρώ τον σημερινό κατώτατο

Keywords
Τυχαία Θέματα